Επιμέλεια: Θάνος Κυλάφης

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιστορική βροχόπτωση στην περιοχή της Emilia Romagna της Ιταλίας νωρίτερα τον Μάιο του 2023 διήρκεσε 36 ώρες και έριξε τον αντίστοιχο όγκο περίπου έξι μηνών βροχής στην περιοχή σε περίπου μιάμιση μέρα! Είναι μια ιστορία που έγινε πρωτοσέλιδο διεθνώς — αλλά παρόλο που το καιρικό φαινόμενο έφτασε στο τέλος του, οι συνέπειες δυστυχώς συνεχίζονται για τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή.

Κατολισθήσεις, κατεστραμμένοι και αδιάβατοι δρόμοι, ποτάμια που έχουν χάσει τις πρότερες όχθες τους—όλα αυτά και πολλά άλλα έχουν ασκήσει ανείπωτη πίεση στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Ευτυχώς, μια ομάδα ντόπιων αναβατών enduro που αυτοαποκαλούνται Enduro Motor Valley αποφάσισαν να αναλάβουν δράση και να προσφέρουν τη βοήθειά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναβάτες όπως ο φαρμακοποιός Alessandro Magnani, έχουν συμβάλει καθοριστικά στην παροχή κρίσιμων προμηθειών όπως φάρμακα, τρόφιμα, νερό και άλλα σε άτομα που έχουν αποκλειστεί από τις πλημμύρες. 

Ο αναβάτης Luca Medaglia έγραψε στο Endurista Magazine, μιλώντας για το βάρος που ένιωθε και ότι δεν μπορούσε απλώς να κάθεται και να μην κάνει τίποτα όταν ήξερε ότι οι άνθρωποι χρειάζονταν βοήθεια και είχε τα μέσα να τους βοηθήσει. Έτσι, τηλεφώνησε στις τοπικές δομές της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής για να ρωτήσει αν μπορούσε να κάνει κάτι για να βοηθήσει.

Στην αφήγηση του τι συνέβη στη συνέχεια, οι υπεύθυνοι έκτακτης ανάγκης στην αρχή εξεπλάγησαν, αλλά στη συνέχεια συνειδητοποίησαν πόσο χρήσιμοι θα μπορούσαν να είναι οι αναβάτες enduro για να φτάσουν σε μέρη που κανείς άλλος (εκτός από ελικόπτερο) θα μπορούσε να φτάσει. Του ζήτησαν να έρθει και να φέρει μερικούς από τους φίλους του στο σταθμό το επόμενο πρωί.

Από εκεί, έγραψε ο Medaglia, αυτός και οι υπόλοιποι αναβάτες πήγαν τόσο σε αποστολές scouting όσο και σε αποστολές παράδοσης. Οι αξιωματούχοι τους έδωσαν ένα GPS, ένα ραδιόφωνο και έναν χάρτη και τους ζήτησαν να εντοπίσουν και να σημαδέψουν περιοχές κατολισθήσεων, καθώς και να αξιολογήσουν τη βατότητα των δρόμων. 


Χάρη στη βοήθεια αυτών των αναβατών, οι τοπικοί αξιωματούχοι έκτακτης ανάγκης μπόρεσαν να εντοπίσουν ένα κέντρο διαλογισμού γεμάτο από εγκλωβισμένους ανθρώπους που χρειάζονταν διάσωση, οι οποίοι στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο μέσω ελικοπτέρου. Αργότερα, μερικοί από αυτούς τους αναβάτες έφεραν φάρμακα, τροφή και νερό σε άλλους ανθρώπους που ήταν αποκλεισμένοι στα σπίτια τους αλλά κατά τα άλλα ήταν εντάξει.

Είναι εξαντλητική δουλειά, φυσικά – αλλά σύμφωνα με τον Medaglia, είναι το είδος της δουλειάς που σε κάνει να νιώθεις κουρασμένος με τον καλύτερο τρόπο όταν την τελειώνεις, καθώς και περήφανος για όσα έχεις καταφέρει. Κάποιοι λένε ότι το να βοηθάς άλλους που έχουν ανάγκη είναι ανταμοιβή από μόνο του — και δεν έχουν άδικο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης