Επιμέλεια: Βασίλης Σαρημπαλίδης

     

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στο οποίο δίνουν έμφαση όσοι χρησιμοποιούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά και όσοι θέλουν να αποκτήσουν ένα, είναι η αυτονομία και ο χρόνος φόρτισης που απαιτεί το γέμισμα των μπαταριών.

Η ταχύτητα φόρτισης δεν εξαρτάται μόνο από τον ταχυφορτιστή αλλά και το αν "αντέχει" το ίδιο το αυτοκίνητο μεγάλες ταχύτητες σε… ρεύμα

Ταχύτητες έως 150kW

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η φόρτιση μπορεί να γίνει από μία απλή πρίζα, από ημιταχυφορτιστή, έναν ταχυφορτιστή κ.λπ. ενώ η Η φόρτιση μπορεί να γίνει από μία κοινή πρίζα…χωρητικότητα των μπαταριών και η ταχύτητα φόρτισης εξαρτώνται από τον τύπο καλωδίου αλλά και το αν αντέχει το ίδιο το αυτοκίνητο πολύ γρήγορη φόρτιση.

Αυτή τη στιγμή, η Audi και η Tesla είναι οι μοναδικές εταιρείες που μπορούν συγκεκριμένα μοντέλα τους να δεχτούν ρεύμα με ταχύτητες που αγγίζουν τα 150kW. Για παράδειγμα το αμιγώς ηλεκτρικό e-tron όταν συνδεθεί με έναν ταχυφορτιστή των 150 kW, μπορεί μέσα σε 30 λεπτά να ανακτήσει την ενέργεια στο 80% της χωρητικότητας της μπαταρίας.

Σε αυτό το σχεδιάγραμμα εμφανίζεται ο ρυθμός ταχύτητας της φόρτισης όσο γεμίζει η μπαταρία. Διαπιστώνεται πως όταν πλησιάζει στο 80% αρχίζει και μειώνεται αισθητά η ταχύτητα κάτι που συμβαίνει με όλες τις συσκευές που έχουν μπαταρίες…

Οι μεγαλύτερες ταχύτητες φόρτισης στην Ελλαδα

Αυτή τη στιγμή οι πιο γρήγοροι ταχυφορτιστές που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι των 50kW και τους συναντούμε σε πρατήρια στην εθνική οδό και σε συγκεκριμένα σημεία φόρτισης.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν φορτιστές με ταχύτητες 22kW και φυσικά οι απλές πρίζες που φορτίζουν με ταχύτητες κάτω από 5kW την ώρα.

 

Διαβάστε επίσης: Audi e-tron: Ηλεκτρικό SUV εφοδιασμένο με τεχνολογία πέρα από κάθε φαντασία…

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης