Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Το Toyota GR Yaris είναι ένας πραγματικός πύραυλος τσέπης. Με κινητήρα 1.600κ.εκ.απόδοσης 261 ίππων, τετρακίνηση και βάρος στα 1.280 κιλά, αποτελεί ένα πραγματικό hot hatch το οποίο εντυπωσιάζει ακόμα και τους πιο δύσπιστους.  Όντας εργοστασιακό, καταφέρνει το 0-100 σε 5.2 δευτ. και έχει τελική 230χλμ./ώρα νούμερα που το καθιστούν ως ένα από τα γρηγορότερα στην κατηγορία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Powertune Australia  αναβάθμισε σε μεγάλο βαθμό τον κινητήρα ο οποίος πλέον κοντράρει μέχρι και την McLaren 750S σε ιπποδύναμη και αναλογία ίππων – κιλών. Ιδού το γρηγορότερο Yaris στον πλανήτη.

Ο κινητήρας έχει υποστεί ιδιαίτερη βελτίωση  για να αποδίδει τεράστια ισχύ 751 ίππων στις 8.117 στροφές ανά λεπτό. Αποδίδει 469 ίππους ανά λίτρο, ενώ διατηρεί τον αρχικό στροφαλοφόρο άξονα, τα εργοστασιακά πιστόνια και τις ράβδους. Ο ειδικός σε θέματα tuning με έδρα τη Νέα Νότια Ουαλία δήλωσε ότι τοποθέτησε νέα τουρμπίνα Garrett G30-770, ολόκληρο νέο σύστημα εξάτμισης Akrapovic, ένα νέο intercooler αλλά και πολλαπλή εξαγωγής. Για να λειτουργούν όλα αρμονικά, υπάρχει φυσικά μια νέα ECU της Motec.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ το στάνταρ GR Yaris μεταφέρει την ισχύ του στο σύστημα τετρακίνησης μέσω ενός χειροκίνητου κιβωτίου έξι σχέσεων, αυτό το μικρό θηρίο διαθέτει ένα σειριακό κιβώτιο ταχυτήτων X-Shift με συμπλέκτη. Να θυμίσουμε πως η Toyota δοκιμάζει εδώ και καιρό ένα αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων με μετατροπέα ροπής σε ένα concept μοντέλο το οποίο δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα.

Αυτός ο μικρός “διάβολος” με το παρατσούκλι “τρωκτικό” έχει ήδη υποβληθεί σε πάνω από 30 δυναμομετρήσεις χωρίς κανένα πρόβλημα. Η Powertune Australia αναλύει τον τρικύλινδρο κινητήρα για περισσότερο από ένα χρόνο, οπότε μπορούμε να πούμε ότι γνωρίζει σχεδόν τα πάντα για τον G16E-GTS. Το να έχεις τόση δύναμη σε ένα μικροσκοπικό AWD αυτοκίνητο που ζυγίζει 1.280 κιλά σε κατάσταση stock ακούγεται πολύ διασκεδαστικό.

Αν αναρωτιέστε σε ποιον ανήκει αυτό το αυτοκίνητο, το τροποποιημένο Toyota GR Yaris ανήκει στον Peter Freedman, τον ιδρυτή της Røde Microphones.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης