Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Ο «πατέρας» της εξηλεκτρισμένης οδήγησης, μέσα από το οποίο η Toyota πριν πολλά χρόνια μύησε τον πλανήτη στην υβριδική τεχνολογία, μας παρουσιάζει την πέμπτη γενιά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νέο Toyota Prius διατηρεί μία οικεία εμφάνιση, αποκτώντας όμως αιχμηρούς νέους LED προβολείς μπροστά αλλά και μία ενιαία LED φωτιζόμενη μπάρα πίσω, που αποτελεί και το σχεδιαστικό highlight. Σχετικά με τις διαστάσεις του, ενώ σε μήκος και ύψος μίκρυνε, καταφέρνει μέσα από μεγαλύτερο μεταξόνιο και καλύτερη αρχιτεκτονική να προσφέρει περισσότερους χώρους για τους επιβάτες. Πιο συγκεκριμένα είναι κατά 46χλστ. πιο μικρό σε μήκος, κατά 50χλστ. πιο χαμηλό, το πλάτος μεγάλωσε κατά 22χλστ. ενώ το μεταξόνιο αυξήθηκε κατά 50χλστ.

Η εικόνα στο εσωτερικό του νέου Prius είναι αρκετά γνώριμη καθώς την μάθαμε σχεδόν αυτούσια στα ηλεκτρικά bz4x μοντέλα της εταιρίας, με την Toyota να ονομάζει την γενικότερη αρχιτεκτονική ως « Island Architecture». Έτσι, συναντάμε έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων 7 ιντσών τοποθετημένο ψηλά, αλλά και μία μεγάλη οθόνη αφής 12.3 ιντσών στο κέντρο του ταμπλό που εφοδιάζεται με το σύστημα infotainment. Μάλιστα η δεύτερη έχει άμεση ένωση με τη σουίτα συστημάτων ασφαλείας Toyota Safety Sense και μέσω αλλαγής χρωμάτων ενημερώνει τον οδηγό για διάφορες ειδοποιήσεις. Αξίζει να αναφέρουμε επίσης ότι παραμένουν και μερικά παραδοσιακά μπουτόν, όπως για την ρύθμιση της θερμοκρασία.

Η νέα γενιά Toyota Prius θα έρθει στην Ευρώπη αποκλειστικά σε Plug-in υβριδική μορφή έχοντας ως σύστημα κίνησης έναν τετρακύλινδρο κινητήρα 2λτ. απόδοσης 148 ίππων και ένα ηλεκτρικό μοτέρ απόδοσης 160 ίππων. Η συνδυαστική ισχύς τους μοντέλου φτάνει τα 223 άλογα (μία τεράστια αύξηση 100 ίππων από την προηγούμενη γενιά). Η μπαταρία που διαθέτει είναι 13.6 kWh και είναι τοποθετημένη κάτω από τα πίσω καθίσματα με την Toyota να αναφέρει πως η αυτονομία θα είναι 50% μεγαλύτερη από το τωρινό μοντέλο, μην αναφέροντας όμως περισσότερες πληροφορίες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως προαιρετικά μπορεί να εξοπλιστεί και με ηλιακό πάνελ στην οροφή το οποίο σύμφωνα με την εταιρία θα προσφέρει μέχρι και 1.250χλμ. επιπλέον αυτονομίας σε ένα χρόνο. Το λανσάρισμα του στην Ευρώπη θα γίνει την άνοιξη του 2023.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης