Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Το λεγόμενο «Phantom Braking» πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 2021, όταν ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες Tesla κατέθεταν αναφορές πως το όχημα τους φρέναρε αυτόματα και χωρίς προφανή αιτία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συνολικό αριθμός αυτών των αναφορών έχει φτάσει ήδη τις 758, όλες κατατεθειμένες στην Εθνική Διοίκηση Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας (NHTSA). Η Υπηρεσία με τη σειρά της είχε ανακοινώσει το Φεβρουάριο «Οι καταγγέλλοντες αναφέρουν ότι η ταχεία επιβράδυνση μπορεί να συμβεί χωρίς προειδοποίηση, τυχαία και αρκετές φορές μέσα σε μία διαδρομή».

https://www.zougla.gr/automoto/news/article/tesla-3-kokaloni-mono-tou-ke-prokali-karampola-nekros-o-odigos-tou 

Η Tesla οφείλει να απαντήσει σε αυτές τις καταγγελίες μέχρι τι 20 Ιουνίου, αλλιώς θα πρέπει να πληρώσει 115 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στους ιδιοκτήτες που έχουν καταθέσει αναφορά. Ο NHTSA ζητάει από την αμερικάνικη εταιρία να απαντήσει εάν έχει γίνει κάποια over the air αναβάθμιση η οποία έχει λύσει το πιθανό πρόβλημα, από το οποίο φαίνεται να έχουν «επηρεαστεί» περίπου 416.000 Tesla Model Y και Model 3 (όλα με έτη παραγωγής 2021-2021).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οφείλουμε να αναφέρουμε πως αυτή η νέα υπόθεση με τα απότομα και αναίτια φρεναρίσματα, είναι ξεχωριστή από την ήδη ανοικτή υπόθεση για αστοχίες στον αυτόματο πιλότο που έχουν οδηγήσει (σύμφωνα με τις μαρτυρίες ιδιοκτητών πάντα) σε τραυματισμούς ή ατυχήματα. Μία υπόθεση που εάν αποδειχθεί πως πράγματι ο αυτόματος πιλότος έχει δυσλειτουργία, επηρεάζονται πάνω από 765.000 οχήματα με ημερομηνία κατασκευής 2014-2021.

Για την ώρα δεν έχει γίνει κάποια επίσημη ανακοίνωση από την Tesla για το τι προκαλεί τα φρεναρίσματα αλλά και εάν έχει λυθεί το ζήτημα. Το μόνο σίγουρο είναι πως η 20η Ιουνίου πλησιάζει και η αυτοκινητοβιομηχανία οφείλει να δώσει απαντήσεις.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης