Πώς οι μηχανικοί της Peugeot έδωσαν σε δύο ηλεκτρικές εκδόσεις επιπλέον 25 «καθαρά» χιλιόμετρα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021, 10:30
Πώς οι μηχανικοί της Peugeot έδωσαν σε δύο ηλεκτρικές εκδόσεις επιπλέον 25 «καθαρά» χιλιόμετρα

Επιμέλεια: Περικλής Χαλάτσης 

Στο τέλος του 2019 η Peugeot παρουσίασε το 208 και το 2008. Και τα δύο μοντέλα έκαναν επιτυχημένη πορεία στις αγορές, καθώς έχουν ήδη παραχθεί πάνω από 90.000 οχήματα. Το e-208 και e- 2008 υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει για την Peugeot με τη στρατηγική εξηλεκτρισμού της.

Βασισμένα στην πλατφόρμα eCMP (Common Modular Platform), εφοδιασμένα με μια μπαταρία 50 kWh και έναν 100% ηλεκτρικό κινητήρα 136 ίππων και ροπής 260 Nm, αυτά τα δύο μοντέλα θα παρουσιάσουν τις τελευταίες τεχνολογικές τους εξελίξεις, οι οποίες θα προσφέρουν περισσότερη αυτονομία στους χρήστες τους.

Οι τελευταίες εξελίξεις στις 100% ηλεκτρικές εκδόσεις του νέου θα προσθέσουν από τις αρχές του 2022 περισσότερα από 25 χλμ. αυτονομία (δηλαδή 8% αύξηση) -κατά WLTP- και αρκετά μεγαλύτερη σε πραγματικές συνθήκες. Ας δούμε όμως τι έκαναν οι μηχανικοί της Peugeot και έδωσαν άλλα 25 «καθαρά» και αθόρυβα χιλιόμετρα. 

Πρώτα απ’ όλα, τα ελαστικά αναβαθμίστηκαν σε «Α» κλάσης, προσφέροντας μεγαλύτερη αποδοτικότητα, χάρη στη χαμηλότερη αντίσταση κύλισης. Αυτό αφορά στους τροχούς 16 ιντσών του Peugeot e-208 και 17 ιντσών του Peugeot e-2008.

Στη συνέχεια εξέλιξαν το σύστημα μετάδοσης με μια νέα σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων, η οποία βελτιστοποιεί την αυτονομία τόσο στις κοντινές όσο και σε πιο μακρινές διαδρομές.

Τέλος, μια νέα αντλία θερμότητας με αισθητήρα υγρασίας εγκαταστάθηκε στην κορυφή του παρμπρίζ και τελειοποιεί την αποδοτικότητα σε θέρμανση και ψύξη. Οι πληροφορίες που μεταδίδονται από αυτόν τον αισθητήρα καθιστούν δυνατό τον ακριβή έλεγχο της ανακύκλωσης του αέρα στην καμπίνα του επιβάτη και, τελικά, συγκρατούν την κατανάλωση ενέργειας της μπαταρίας κατά τη θέρμανση και τη διατήρηση της θερμοκρασίας μέσα στο όχημα. 

Η τελευταία αυτή βελτίωση είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν επικρατούν χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες.
Όλες αυτές οι εξελίξεις θα εξασφαλίσουν την αυξημένη αυτονομία κατά WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedures):

•    To νέο PEUGEOT e-208 θα διαθέτει πλέον πάνω από 362 χλμ. αυτονομία, αύξηση 22 χλμ. 
•    Το νέο PEUGEOT e-2008 θα διαθέτει πλέον πάνω από 345 χλμ. αυτονομία, αύξηση 25 χλμ. 

Πέραν των ουσιαστικών αυξήσεων στην αυτονομία, βάσει του WLTP, υπάρχουν επίσης σημαντικές αυξήσεις της τάξεως των 40 χλμ. στη χρήση σε πραγματικές συνθήκες και συγκεκριμένα σε συνθήκες κυκλοφοριακής κίνησης και εξωτερικής θερμοκρασίας κοντά στους 0°C.
 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021, 10:46