Πώς η Nissan με το Brain to Performance βελτιώνει την απόδοση των οδηγών αγώνων

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021, 15:30
Πώς η Nissan με το Brain to Performance βελτιώνει την απόδοση των οδηγών αγώνων

Επιμέλεια: Περικλής Χαλάτσης

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα που εστιάζει στην εγκεφαλική λειτουργία και στην έρευνα εγκαινιάζει η Nissan . Με ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που ονομάζεται Nissan Brain to Performance οι οδηγοί της Nissan που συμμετέχουν στους αγώνες της Formula E παρακολουθούνται, εκπαιδεύονται και βελτιώνουν τις αντιδράσεις και τις αντοχές τους. 

Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί προηγμένη απεικόνιση και ανάλυση εγκεφάλου για να προσδιορίσει τις ανατομικές ιδιαιτερότητες των  οδηγών αγώνων. Επίσης στοχεύει στην εξατομικευμένη ανάπτυξη μιας βελτιστοποιημένης εκπαίδευσης για την ενίσχυση των λειτουργιών του εγκεφάλου και της ανατομίας. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες και τους αναλυτές του προγράμματος, όλες οι αντιδράσεις σχετίζονται με την οδήγηση και τον αγώνα. Τον συντονισμό του προγράμματος έχει αναλάβει ο δρ Lucian Gheorghe, που ηγείται στον τομέα της ανάλυσης και της βελτίωσης του εγκεφάλου.

Η άμεση προτεραιότητα του προγράμματος Nissan Brain to Performance είναι η βελτίωση της απόδοσης των οδηγών αγώνων της Nissan στη Formula. Κύριος στόχος είναι η καλύτερη «σύνδεση» των οχημάτων της Nissan και των οδηγών.

Όλοι οι οδηγοί θα εκτελέσουν μια σειρά εργασιών σε υπερσύγχρονους προσομοιωτές οδήγησης, ενώ η εγκεφαλική τους δραστηριότητα θα παρακολουθείται και θα καταγράφεται. Με βάση τα αποτελέσματα, θα αναπτυχθεί ένα ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης οδηγών που θα περιλαμβάνει ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου, με σκοπό τη βελτίωση της απόδοσης του οδηγού.

Ο Tommaso Volpe, διευθυντής παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού της Nissan, αναφερόμενος στο πρόγραμμα αυτό, δήλωσε: 
«Στη Nissan, τολμούμε να κάνουμε ό,τι δεν κάνουν οι άλλοι. Με αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα, στοχεύουμε στο να κατανοήσουμε τις εγκεφαλικές λειτουργίες των αγωνιστικών οδηγών μας όπως ποτέ άλλοτε και να διευρύνουμε τα όρια της απόδοσής τους στη Formula Ε.

»Τι θα συμβεί αν, μέσω της προηγμένης ανάλυσης και εκπαίδευσης της λειτουργίας του εγκεφάλου, θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τους οδηγούς μας να έχουν καλύτερη απόδοση; Με κάθε δέκατο του δευτερολέπτου να μετράει στη Formula Ε, είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε πως η πρωτοποριακή ερευνητική ομάδα της Nissan μπορεί να βελτιώσει την ήδη υψηλή απόδοση του εγκεφάλου για τον Seb και  τον Oli».

Οι οδηγοί που θα συμμετάσχουν αρχικά σε αυτό το τεστ είναι οι Sebastien Buemi και Oliver Rowland. Προς το παρόν οι ίδιοι δεν έχουν εκφέρει καμιά άποψη.  

Πάντως ο δρ Lucian Gheorghe αναφέρθηκε στο πείραμα αυτό, το οποίο θεωρεί ότι είναι πρωτοποριακό. Είπε σχετικά: 

«Οι εγκέφαλοί μας είναι απίστευτα ισχυροί. Χωρίς να το συνειδητοποιούμε, εκτελούν πολλές κρίσιμες λειτουργίες κάθε δευτερόλεπτο, καθώς οδηγούμε τα αυτοκίνητά μας. Οι πολύ εκπαιδευμένοι και έμπειροι οδηγοί της Nissan Formula E εκτελούν αυτές τις λειτουργίες υπό έντονη πίεση και με μεγάλη ταχύτητα επιθυμώντας συνεχώς ταχύτερους χρόνους. Το νέο μας πρόγραμμα Nissan Brain to Performance επιδιώκει να κατανοήσει τι σχετίζεται με την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου τους, που τους επιτρέπει να κάνουν αυτό που πρέπει.

»Θέλουμε να τους βοηθήσουμε να βελτιώσουν περαιτέρω την απόδοσή τους μέσω εξατομικευμένης εγκεφαλικής εκπαίδευσης. Στο μέλλον, μπορεί η πρωτοποριακή έρευνά μας να συμβάλει στη βελτίωση των δεξιοτήτων του μέσου οδηγού και να τροφοδοτήσει με δεδομένα την εξέλιξη των επιβατικών μας EVs. To ελπίζουμε».

Το πρώτο στάδιο του νέου προγράμματος θα περιλαμβάνει λεπτομερή ανάλυση και δοκιμή των λειτουργιών του εγκεφάλου των οδηγών της Formula E, σε σύγκριση με μια ελεγχόμενη ομάδα «μέσων» οδηγών, εκτός αγώνων.  

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021, 15:30