Το Απολιθωμένο δάσος της Λέσβου αποτελεί το ένα από τα δύο μεγαλύτερα απολιθωμένα δάση στον κόσμο (το άλλο είναι στην Αριζόνα των ΗΠΑ). Ένα πραγματικό «ζωντανό» μνημείο της φύσης που δημιουργήθηκε πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια από την ηφαιστειακή δραστηριότητα της περιοχής!
Πρόκειται για εντυπωσιακά απολιθωμένα τμήματα δένδρων που στέκουν εκεί αμέτρητα χρόνια, μάρτυρες της ανεπανάληπτης δημιουργίας. Τα χρώματα τους λαμπερά, απίστευτα ζωντανά, ξεχωρίζουν από τα σταχτιά και τα γκρίζα των ηφαιστειακών πετρωμάτων που τα περιβάλλουν. Θα μπορούσε να ονομασθεί ως η «Πομπηία των φυτών».

Δημιουργήθηκε όταν τα ηφαιστεικά υλικά κινήθηκαν από τα ανατολικά προς τα δυτικά και σκέπασαν το μεγάλο, πυκνό και πλούσιο δάσος που υπήρχε την εποχή εκείνη. Η κίνηση των πυροκλαστικών υλικών ήταν ταχύτατη και κάλυψε αμέσως τους κορμούς, τα κλαδιά, τους καρπούς, και τα φύλλα των δέντρων. Η απομόνωση των φυτικών ιστών από τις επιφανειακές συνθήκες και η έντονη υδροθερμική κυκλοφορία, θερμών ρευστών πλούσιων σε πυρίτιο που ακολούθησε, επέτρεψε την τέλεια απολίθωση των φυτικών ιστών, κάτω από ιδανικές συνθήκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την διαδικασία αυτή έγινε η αντικατάσταση μόριο προς μόριο, της οργανικής φυτικής ύλης, από ανόργανες ενώσεις. Με τον τρόπο αυτό διατηρήθηκαν πολύ καλά τα μορφολογικά γνωρίσματα των δένδρων, όπως η εξωτερική επιφάνεια του κορμού, οι αυξητικοί δακτύλιοι καθώς και η εσωτερική δομή του ξύλου.

Στις μέρες μας, από τις φυσικές διεργασίες αλλά και την ανθρώπινη επέμβαση αποκαλύπτονται εντυπωσιακοί κορμοί δένδρων. Η διάμετρος των μεγαλύτερων απολιθωμένων κορμών ξεπερνά τα τρία μέτρα και το ύψος τους τα επτά καθώς και σε μήκος τα είκοσι μέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου χαρακτηρίζεται ως ένα «παράθυρο» στην γεωιστορική εξέλιξη της περιοχής του Αιγαίου τα τελευταία 20.000.000 χρόνια. Με Προεδρικό Διάταγμα ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης, ενώ το 2004 εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Οι περιηγητές μπορούν να «περπατήσουν» στην ιστορία , ενώ στο γειτονικό Σιγρί λειτουργεί μουσείο γεωφυσικής ιστορίας που δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Δείτε τις εικόνες που κατέγραψε ο φακός της zougla.gr.

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Πληροφορίες: lesvosmuseum.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης