ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οδηγεί ο Λουκάς Παπαλάμπρος

   

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Χωρίς να έχει τίποτα εξεζητημένο πάνω του, μόνο ένα γράμμα «e», που δηλώνει τον φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα του και την ηλεκτρική φύση του, το αμιγώς ηλεκτροκίνητο Corsa σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή με τη διακριτική εμφάνισή του, την ευχάριστη οδηγική συμπεριφορά και την αυτονομία.

Διακριτικότητα

Με το Corsa-e κερδίζεις κυρίως σε χρήμα

Η φιλοσοφία των ανθρώπων της Opel όταν έδωσαν την έγκριση για την παραγωγή του Corsa-e ήταν απλή. «Ακολουθούμε το σχέδιο με σεμνότητα και ταπεινότητα, δημιουργώντας ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης που δεν θα διαφοροποιείται αισθητικά από τις βενζινοκίνητες και diesel εκδοχές». Όπως αποδεικνύεται, το κατάφεραν.

Με μήκος 4,06 μέτρα, το Corsa-e παραμένει ένα ευέλικτο, πρακτικό πενταθέσιο, με έξυπνη διάταξη χώρων. Τα στοιχεία που το διαφοροποιούν από τις συμβατικές εκδόσεις είναι το γράμμα «e» στη μεσαία κολόνα και στην πόρτα του πορτμπαγκάζ, οι αεροδυναμικά βελτιστοποιημένοι τροχοί και η απουσία της εξάτμισης.

Κατά τα άλλα, πρόκειται για ένα Corsa νέας γενιάς, με κομψό σχεδιασμό, καλαίσθητες γραμμές, χαμηλό κέντρο βάρους και ζωντανά χρώματα. Ό,τι δηλαδή επιζητούν οι Ευρωπαίοι οδηγοί από ένα σύγχρονο αυτοκίνητο.

Καλοφτιαγμένο

Προσεγμένο, απλό και λειτουργικό το εσωτερικό

Μπαίνοντας στο εσωτερικό, το βλέμμα πέφτει στην οθόνη αφής της κεντρικής κονσόλας, τον ψηφιακό πίνακα οργάνων, που έχει παραμετροποιηθεί με βάση τις ηλεκτρικές λειτουργίες του γερμανικού supermini, και τον εκλεπτυσμένο μοχλό ταχυτήτων του αυτόματου κιβωτίου, που προέρχεται αυτούσιος από τα μοντέλα της Peugeot.

Μπορεί να φορτίσει σε όλα τα δίκτυαΗ θέση οδήγησης είναι χαμηλά τοποθετημένη, το περιβάλλον ευχάριστο και συνάμα λιτό. Η ποιότητα κατασκευής έχει βελτιωθεί σημαντικά, όπως και η πρακτικότητα. Στα πίσω καθίσματα χωράνε άνετα δύο ενήλικες επιβάτες ή δύο παιδικά καθίσματα. Ο όγκος του πορτμπαγκάζ έχει περιοριστεί στα 267 λίτρα λόγω της ύπαρξης των μπαταριών κάτω από το πάτωμα.

Προτεραιότητα έχει δοθεί στην ασφάλεια και τη συνδεσιμότητα, με την Opel να εξοπλίζει το Corsa-e με κάθε λογής σύστημα υποβοήθησης, κάμερες, infotainment με Multimedia Navi και πληθώρα εφαρμογών για άμεση σύνδεση με το smartphone.

Πόση αυτονομία έχει πραγματικά;

Στο πρόγραμμα Eco κάνει εύκολα 330 χιλιόμετρα

Το αυτοκίνητο τροφοδοτείται από έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 136 ίππων και 260 Nm ροπής. Η κίνηση μεταφέρεται στους εμπρός τροχούς και ενέργεια λαμβάνεται από μια μπαταρία χωρητικότητας 50 kWh, η οποία υποστηρίζει όλες τις επιλογές φόρτισης -μέσω επιτοίχιου φορτιστή (wall box), ταχυφορτιστή ή καλωδίου για οικιακές πρίζες-, ενώ η εγγύηση παρέχει κάλυψη 8 ετών/160.000 χλμ.

Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του τρία προγράμματα λειτουργίας (Eco, Normal, Sport), επιλέγοντας αυτός τον τρόπο με τον οποίο θέλει να κινηθεί. Τα πιο οικονομικά και αυτά τα οποία θα χρησιμοποιήσουν οι περισσότεροι είναι τα δύο πρώτα. Το Corsa-e είναι φτιαγμένο για κίνηση στην πόλη και όχι για πολύωρα ταξίδια. Οπότε, σε ποσοστό άνω του 80%, οι επιλογές θα είναι Eco και Normal.

Στο πρώτο mode, όπως διαπιστώσαμε κατά τη διάρκεια της δοκιμής, το γερμανικό supermini πιάνει εύκολα τα 330 χιλιόμετρα αυτονομίας που αναφέρει η Opel και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερο κόπο. 

Με απλά λόγια, όποιος μένει στην πόλη και οι καθημερινές διαδρομές του είναι σπίτι-γραφείο-σπίτι-δραστηριότητες των παιδιών, άντε και κανένα καφεδάκι με τους φίλους, το Corsa-e θα τον βγάλει ασπροπρόσωπο όλη την εβδομάδα.

Το αυτοκίνητο σου προσφέρει μια αίσθηση ασφάλειας όσον αφορά την αυτονομία, ενώ η κατανάλωση ενέργειας, αν δεν πιέζεις το πεντάλ του γκαζιού συνέχεια, πέφτει αρκετά κάτω από τα 17 kWh/100 χλμ. που δίνει το εργοστάσιο.

Εμείς γράψαμε γύρω στα 15 kWh, δηλαδή αν κάποιος κάνει 1.000 χιλιόμετρα τον μήνα, οι απαιτήσεις ρεύματος είναι 150 kWh. Αυτό σημαίνει ότι αν το φορτίζεις το βράδυ από την πρίζα του σπιτιού σου με νυχτερινό οικιακό τιμολόγιο, η χρέωση είναι ελάχιστη σε σχέση με ένα βενζίνης ή diesel.  

Στην περίπτωση που επιλέξεις το Sport και αναζητείς τις επιδόσεις, η αυτονομία μειώνεται σημαντικά. Στο σπορτίφ προφίλ, το Corsa-e χρειάζεται μόλις 2,8 δευτερόλεπτα για να επιταχύνει από στάση στα 50 χλμ./ώρα και 8,1 δεύτερα για το σπριντ των 0-100. Η μέγιστη ταχύτητα των 150 χλμ./ώρα είναι ηλεκτρονικά ελεγχόμενη.

Τελείως αθόρυβο

Απολαμβάνεις να το οδηγείς, κυρίως μέσα στην πόλη

Στον δρόμο, ο μόνος ήχος που ακούγεται από το όχημα είναι αυτός των ελαστικών. Το ηλεκτρικό Corsa είναι τελείως αθόρυβο, οπότε πρέπει να έχετε το νου σας στους πεζούς και τους ποδηλάτες, καθώς, αν βρίσκονται πλάτη σε εσάς, δεν σας αντιλαμβάνονται. Πιστέψτε μας, το ζήσαμε κατά τη διάρκεια του test drive και πραγματικά χρειάζεται πολλή προσοχή.

Όσον αφορά στην οδηγική συμπεριφορά, παρά το αυξημένο βάρος των 1.530 κιλών, το αυτοκίνητο κινείται σβέλτα και ευέλικτα. Οι ενισχύσεις που έγιναν σε υποπλαίσιο, ελατήρια, αμορτισέρ και ημιάκαμπτο άξονα επέφεραν ουσιαστικά αποτελέσματα. Το ηλεκτρικό supermini είναι σταθερό και ακριβές στις αντιδράσεις του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για ένα σπορ αυτοκίνητο. 

Πόσο κοστίζει;

Εκτός από την κρατική επιδότηση, υπάρχει και επιπλέον όφελος απο την εταιρεία

Στην ελληνική αγορά προσφέρεται σε δύο εκδόσεις: την edition και την elegance. Η τιμή του ξεκινά από τα 32.230 ευρώ, αλλά με την κρατική επιδότηση και το προωθητικό πρόγραμμα της Opel Hellas, πέφτει στα 26.222 ευρώ. Το όφελος για τον υποψήφιο αγοραστή είναι 5.198 ευρώ, ενώ υπάρχει και επιπλέον όφελος 1.000 ευρώ για απόσυρση. Τώρα, όποιος θέλει να αποκτήσει και οικιακό ταχυφορτιστή λαμβάνει ένα ακόμα μπόνους 500 ευρώ.

Η προσωπική μας άποψη είναι ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο supermini. Δεν του λείπει τίποτα από πλευράς εξοπλισμού, είναι άνετο, ευκολοδήγητο και ευρύχωρο. Έχει εξαιρετική αυτονομία και δεν καταναλώνει πολλή ενέργεια. Όποιος αποφασίσει να κάνει το επόμενο βήμα και να αγοράσει ηλεκτροκίνητο όχημα, το Corsa-e πρέπει να είναι στις βασικές του επιλογές.

Εκτός από τα χρήματα για το EV αυτοκίνητο, ας δώσει και κάτι παραπάνω προκειμένου να αποκτήσει ένα οικιακό Wallbox για πιο γρήγορη φόρτιση.

Δείτε εδώ όλες τις προδιαγραφές του Corsa-e

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

  Opel Corsa-e
Κυβισμός (cc) Ηλεκτρικό μοτέρ
Ισχύς EV 136 ίπποι
Ροπή 260 Nm
Επιτάχυνση (0-100 χλμ./ώρα) 8,1
Τελική Ταχύτητα (χλμ./ώρα) 150
Μέση Κατανάλωση Ενέργειας (kWh/100χλμ.) 17,00
Αυτονομία (χλμ.) 330
Εκπομπές Ρύπων CO2 0 γρ./χλμ.
Τέλη Κυκλοφορίας 0 €
Μήκος (μέτρα) 4.060
Πλάτος (μέτρα) 1.765
Ύψος (μέτρα) 1.435
Βάρος (κιλά) 1.530
Χώρος Αποσκευών (λίτρα) 267
Τιμή (από…)

26.222€

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης