Δύο ορυκτά που δεν είχαν ξαναφανεί στη Γη ανακαλύφθηκαν σε έναν γιγάντιο μετεωρίτη βάρους 16,5 τόνων, προσφέροντας στους ερευνητές πιθανές ενδείξεις για το πώς σχηματίζονται οι διαστημικοί βράχοι.

Τα ολοκαίνουργια ορυκτά βρέθηκαν σε ένα κομμάτι του μετεωρίτη El Ali στη Σομαλία, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 2020 και είναι ο ένατος μεγαλύτερος μετεωρίτης που ανακαλύφθηκε ποτέ, ανέφερε το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείγματα του μετεωρίτη ελήφθησαν και στάλθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα για ταξινόμηση, όπου οι ερευνητές ανακάλυψαν τα ορυκτά. Οι ερευνητές είπαν επίσης ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει ένα τρίτο νέο ορυκτό, αν και ήταν ακόμη υπό εξέταση. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο Συμπόσιο Εξερεύνησης του Διαστήματος του πανεπιστημίου στις 21 και 22 Νοεμβρίου.

«Όποτε βρίσκεις ένα νέο ορυκτό, σημαίνει ότι οι πραγματικές γεωλογικές συνθήκες, η χημεία του βράχου, ήταν διαφορετικές από ό,τι είχε βρεθεί πριν», ο Κρις Χερντ, επιμελητής της Συλλογής Μετεωριτών του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα και καθηγητής στις επιστήμες της γης και της ατμόσφαιρας. «Αυτό είναι που κάνει αυτό το συναρπαστικό: Σε αυτόν τον συγκεκριμένο μετεωρίτη έχετε δύο επίσημα περιγραφόμενα ορυκτά που είναι νέα στην επιστήμη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα από τα ορυκτά ονομάστηκε «ελαλίτης», σε σχέση με το όνομα του μετεωρίτη, το οποίο προέρχεται από την περιοχή που βρέθηκε στη Σομαλία. Το άλλο ονομάστηκε «ελκινσταντονίτης», προς τιμήν της Lindy Elkins-Tanton, αντιπροέδρου της Διαπλανητικής Πρωτοβουλίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα και κύριου ερευνητή στην επερχόμενη αποστολή Psyche της NASA , η οποία θα επιχειρήσει να στείλει έναν τροχιακό στον πλούσιο σε μέταλλα αστεροειδή το 2023.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης