Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Αυτοί είναι οι τρεις Αλβανοί – αίλουροι που το πρωί της Τρίτης το έσκασαν με θεαματικό τρόπο από το Α.Τ. Αργυρούπολης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τρεις καταζητούμενοι είχαν συλληφθεί στις 13 Ιουνίου ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που εμπλέκεται σε περισσότερες από 70 κλοπές και διαρρήξεις.

Το zougla.gr εξασφάλισε και δημοσιεύει τις φωτογραφίες τους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χρονικό της απόδρασης

Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα στην ΕΛ.ΑΣ. για την απόδραση τριών κρατουμένων από το Αστυνομικό Τμήμα της Αργυρούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τρεις άνδρες από την Αλβανία, οι οποίοι είχαν συλληφθεί για περισσότερες από 70 κλοπές και διαρρήξεις.

Οι δράστες κατάφεραν να αποδράσουν κόβοντας τα κάγκελα του κελιού τους, το οποίο έβλεπε σε ακάλυπτο.

Ειδικότερα, οι διαρρήκτες είχαν μεταφερθεί για κράτηση στο Τμήμα της Αργυρούπολης. Όπως διαπιστώθηκε, κατά τη διάρκεια της νύχτας, κατάφεραν να κόψουν τα κάγκελα και χρησιμοποιώντας την υδρορροή να κατέβουν στον δρόμο από ύψος 10 μέτρων και να εξαφανιστούν.

Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι, όπως ανέφεραν καλά ενημερωμένες πηγές στο zougla.gr, η διαδρομή που ακολούθησαν οι δραπέτες καταλήγει μπροστά από σκοπιά του τμήματος.

Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι α) αν υπήρχε κάποιος αστυνομικός στη σκοπιά και β) αν υπήρχε, γιατί δεν αντιλήφθηκε την απόδραση.

Οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό τους και τη σύλληψή τους βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Στο τμήμα βρέθηκε ο πρόεδρος των αστυνομικών ν/α Αττικής Γιώργος Καλλιακμάνης προκειμένου να ενημερωθεί από τους συναδέλφους του αναφορικά με το πόση δύναμη υπήρχε τη νύχτα στο τμήμα, ποια είναι η οργανική και ποιες οι ανάγκες, όπως επίσης και για τις συνθήκες εκτέλεσης της υπηρεσίας.

Όπως έγραψε ο κ. Καλλιακμάνης στο Facebook, «οι δραπέτες είχαν συλληφθεί από την ΥΑΝΑ για 72 κλοπές και διαρρήξεις. Αφού έκοψαν τα κάγκελα από τις τουαλέτες των κρατητηρίων πήδηξαν από μεγάλο ύψος και σαν αίλουροι εξαφανίστηκαν από το πίσω μέρος του αστυνομικού τμήματος. Καταδιώχθηκαν από τους συναδέρφους του Αστυνομικού τμήματος, αλλά στάθηκε αδύνατο να τους συλλάβουν… Φυσικά είμαστε δίπλα στους συναδέλφους από την πρώτη στιγμή, αλλά θα είμαστε δίπλα και στη συνέχεια».

Μάλιστα, ο πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής δημοσίευσε και δύο φωτογραφίες από το σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η απόδραση. 



«Έχω καταγγείλει επανειλημμένως την ακαταλληλότητα του Α.Τ. Αργυρούπολης»

Ο πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, κ. Γιώργος Καλλιακμάνης, σε δηλώσεις του στο zougla.gr ανέφερε πως έχει καταγγείλει επανειλημμένως την ακαταλληλότητα του κτηρίου του εν λόγω αστυνομικού τμήματος, ωστόσο οι καταγγελίες του έπεσαν στο κενό. 

«Είναι ένα κτήριο που μισθώνεται από ιδιώτη που δεν έχει καν ασανσέρ. Δεν έχει προϋποθέσεις να είναι αστυνομικό τμήμα.

»Δεν έχει πάρκινγκ, η πρόσβαση είναι δύσκολη. Παράλληλα, έχω καταγγείλει και την αποδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού. Παρόλο που ο υπουργός είχε πει ότι η αστυνομία θα ενισχυθεί, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Οι δραπέτες ήταν αίλουροι. Πήδηξαν από ύψος 10 μέτρων» σημείωσε μεταξύ άλλων. 

«Ηθικός αυτουργός της απόδρασης είναι η ίδια η Πολιτεία»

Από τη μεριά του, ο γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), κ. Χρήστος Συνδρεβέλης, μιλώντας στο zougla.gr ανέφερε ότι ηθικός αυτουργός της απόδρασης είναι η ίδια η Πολιτεία.

«Η Πολιτεία διαχρονικά δεν παρέχει δομές ασφαλείας. Οι συνάδελφοί μου είναι κατηγορούμενοι όχι για δικές τους ευθύνες.

»Τα κάγκελα είναι κούφια και το κτήριο είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Οι συνάδελφοί μου δεν έχουν καμία ευθύνη, φταίει η Πολιτεία που παραδίδει κτήρια σαράβαλα» επεσήμανε.

Η δράση των κακοποιών που δραπέτευσαν 

Οι τρεις άνδρες που δραπέτευσαν είναι μέλη εγκληματικής οργάνωσης και είχαν συλληφθεί στις 13 Ιουνίου από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής και τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, στο πλαίσιο διερεύνησης υποθέσεων διαρρήξεων οικιών.

Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη της σπείρας αρχικά μετέβαιναν με τα «επιχειρησιακά» τους αυτοκίνητα, κυρίως απογευματινές και βραδινές ώρες, στις προαναφερόμενες περιοχές και εντόπιζαν την οικία «στόχο». Στη συνέχεια παραβίαζαν πόρτες ή παράθυρα και εισερχόμενοι αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα και ηλεκτρονικές συσκευές. Οι δράστες, μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα εκπαιδευμένοι και έμπειροι στην αναρρίχηση ορόφων πολυκατοικιών.

Σε αρκετές περιπτώσεις αποσπούσαν και τα κλειδιά των αυτοκινήτων των παθόντων, τα οποία αφαιρούσαν κατά τη διαφυγή τους.

Για τη διάπραξη των διαρρήξεων ήταν εξοπλισμένοι με τα κατάλληλα διαρρηκτικά εργαλεία (τροχό, κόφτες, σκύλα, κατσαβίδια κ.λπ.), είδη ένδυσης για να αποκρύπτουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους (κουκούλες τύπου full face και περιλαίμια) και γάντια.

Από τις έρευνες σε οικίες και οχήματα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών, κοσμημάτων, ρολογιών, γυαλιών ηλίου, κλειδιά αυτοκινήτων, τσάντες, προσωπικά έγγραφα τρίτων προσώπων, διαρρηκτικά εργαλεία κ.λπ.

Εδώ να σημειωθεί ότι οι τρεις Αλβανοί που αναζητούνται εμπλέκονταν και σε εμπόριο ναρκωτικών, καθώς σε σπίτι του αρχηγικού μέλους είχαν βρεθεί και είχαν κατασχεθεί 18 κιλά κάνναβης και τρεις ζυγαριές ακριβείας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης