Ξεκίνησαν σήμερα Κυριακή οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των αγροτών, κατά των μέτρων που εξήγγειλε πρόσφατα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία φυσικά δεν ικανοποιούν  τους πληγέντες αγροτοπαραγωγούς.  Ενδεικτικά σε δύο περιοχές της χώρας, πραγματοποιήθηκαν συμβολικοί αποκλεισμοί των εθνικών οδών,  σε μια προσπάθεια ενημέρωσης όλων των αγροτών της χώρας ενόψει των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν.

Αναλυτικότερα, μέλη του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας, προχώρησαν την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί, με τα τρακτέρ και τα γεωργικά μηχανήματά τους, σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Μυκηνών – Ναυπλίου στο ύψος του “Ενόδιον”. Στόχος τους η ικανοποίηση των αιτημάτων τους, καθώς οι εξαγγελίες του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ικανοποιούν τα αιτήματα που έχουν στο σύνολο οι μικρομεσαίοι αγρότες, όπως αναφέρουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σύλλογος Αργολίδας σε ανακοίνωση του γνωστοποιεί τα αιτήματα των αγροτών που είναι τα κάτωθι:

• Να αποζημιωθούν όλοι όσοι επλήγησαν από τον παγετό στο 100% της πραγματικής ζημιάς σε παραγωγή και φυτικό κεφάλαιο χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα διασφαλίζουν το κόστος παραγωγής και ένα ικανοποιητικό εισόδημα να μπορούμε να ζήσουμε της οικογένειες μας, με φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για το λαό.

• Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, με κρατική χρηματοδότηση που θα αποζημιώνει στο 100% την πραγματική ζημιά.

• Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και μείωση στο 50% στο αγροτικό ρεύμα.

• Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ.

• Επιδότηση στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα.

Η αστυνομία εκτρέπει την κυκλοφορία των οχημάτων από την Παλαιά Εθνική Οδό μέσω Φιχτίων – Κουτσοποδίου για Άργος και Ναύπλιο.

Σύμφωνα με τους αγρότες ο αποκλεισμός δεν θα είναι πολύωρος κι έχει συμβολικό χαρακτήρα, ενώ τις επόμενες ημέρες ο αγώνας τους θα κλιμακωθεί.

Στο δεύτερο μπλόκο της  Κυριακής 6 Φεβρουαρίου, αυτό της Νίκαιας, ,οι αγρότες αποφάσισαν να κλείσουν συμβολικά στις 12 το μεσημέρι το δρόμο στον ΠΑΘΕ με τα τρακτέρ τους σε συνεννόηση πάντα με τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ που βρίσκονται στο σημείο προκειμένου να μην υπάρξει περεταίρω παρακώλυση της κυκλοφορίας.

Η συντονιστική επιτροπή του μπλόκου της Νίκαιας εξέδωσε και ανακοίνωση στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:  «Η κυβέρνηση, αντί να ασχοληθεί σοβαρά με τα ζωτικής σημασίας αιτήματά μας και να προχωρήσει στην ικανοποίησή τους, επιχειρεί να κοροϊδέψει εμάς και να παραπλανήσει την κοινή γνώμη. Τα 7 μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με το που βγήκαν τα τρακτέρ στους δρόμους αποτελούν ψίχουλα κοροϊδίας. Στην πλειοψηφία τους δεν πρόκειται για νέα μέτρα, αλλά για αναμάσημα όσων είχαν εξαγγελθεί παλιότερα και τώρα εξειδικεύονται. Δεν ανταποκρίνονται στα συγκεκριμένα αιτήματά μας, δεν λύνουν κανένα από τα προβλήματά μας, δεν μας προσφέρουν καν μια μικρή ανακούφιση».

Πηγές: Argolikeseidiseis.gr –Larissanet.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης