Την αντικατάσταση της διοίκησης της «Κιβωτού του Κόσμου» ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με αφορμή τις αποκαλύψεις για κακοποίηση και ξυλοδαρμούς που έχουν συγκλονίσει την κοινωνία.

«Οι καταγγελίες είναι σοβαρές και μάλιστα για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα όπως είναι τα παιδιά που έχουν βρεθεί εκτός της οικογενειακής τους εστίας για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Χρειάζεται να γίνει πλήρης διερεύνηση των καταγγελιών αυτών και πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές» τόνισε αρχικά ο κ. Οικονόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά από σύσκεψη, αποφασίστηκε η άμεση αντικατάσταση της διοίκησης της Κιβωτού. Επιβεβλημένη εξέλιξη που μπορεί να πραγματοποιηθεί χάρη σε διάταξη που ψηφίσαμε τον περασμένο Απρίλιο» ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Πολλές από τις δομές έχουν μακροχρόνια ιστορία και έχουν σώσει ανθρώπινες ζωές και έχουν αποτρέψει τραγωδίες. Η καλύτερη πρακτική είναι η ανάδοχος οικογένεια και θέλουμε να προχωρήσουμε προς τα εκεί. Για το σκοπό αυτό ενισχύεται ο θεσμός αναδοχής και υιοθεσίας. Το 40% των παιδιών που διαβιώσουν το 2019 σε δομές είναι σήμερα σε οικογένειες».

«Σε πολλές περιπτώσεις το μοντέλο απέδωσε, σε άλλες όμως αφέθηκαν περιθώρια να φυτρώσουν ζιζάνια. Χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί σε τέτοιου είδους περιπτώσεις και ευαίσθητοι. Όλα πρέπει και θα γίνουν θεσμικά. Οι θέσεις και οι πολιτικές της κυβέρνησης απέναντι σε φαινόμενα κακοποίησης παιδιών είναι ξεκάθαρες. Συνοψίστηκαν με μια φράση “Καμία ανοχή”».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι έχουν γίνει αλλαγές για την ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής, που αφορούν:

  • στην μείωση του χρόνου που απαιτείται μέχρι την ένταξη στο εθνικό μητρώο αναδοχής
  • στην θέσπιση του επιδόματος αναδοχής από 325 έως 1.200 ευρώ τον μήνα, καθώς και
  • στην διεύρυνση των ηλικιακών ορίων. Από 30-60 ετών τώρα είναι 25-75 έτη με μέγιστη διαφορά του αναδόχου με το παιδί τα 50 έτη

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν από την κυβέρνηση ανακοινώθηκαν από τον κ. Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης