Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του υποσμηναγού και του σμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας που αγνοούνται μετά την πτώση του Φάντομ F-4, νότια της Ανδραβίδας. 

Γύρω στις 12 το μεσημέρι πληροφορίες από το θάλαμο επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας άλλα και πηγές του πενταγώνου αναφέρουν πως εντοπίστηκαν ανοιχτά του Κατάκολου συντρίμμια του μαχητικού Φάντομ που είχε συντριβεί νωρίτερα σε αυτή την περιοχή του Ιονίου. Ωστόσο οι ίδιες πηγές δύο ώρες μετά το συμβάν δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν για το εάν οι δύο χειριστές του Φάντομ κατάφεραν να ενεργοποιήσουν εγκαίρως τον μηχανισμό εκτίναξής τους. Την ίδια ώρα αρμόδιοι της Πολεμικής Αεροπορίας ανέφεραν πως η πτώση του Φάντομ οφείλεται προφανώς σε μηχανική βλάβη δεδομένου ότι προηγουμένως είχε δοθεί εντολή εγκατάλειψης του μαχητικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αεροσκάφος βρισκόταν σε χαμηλό ύψος

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ζούγκλας» όταν διαπιστώθηκε πως δεν υπήρχαν πλέον περιθώρια και πως η κατάσταση ήταν κρίσιμη το Φάντομ με τους δύο χειριστές βρισκόταν σε ύψος 300 ποδιών δηλαδή περίπου στα 100 μέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί εξηγούν πως σε αυτό το ύψος η ασφαλής εκτίναξη δεν είναι δεδομένη ιδιαίτερα από ένα αεροσκάφος τύπου Φάντομ αλλά και πως στην συγκεκριμένη περίπτωση η ασφαλής εκτίναξη των χειριστών ήταν ακόμη δυσκολότερη δεδομένου ότι το σκάφος βρισκόταν σε φάση ελιγμού. Οι παραπάνω πληροφορίες καταδεικνύουν πως μέχρι στιγμής το ενδεχόμενο να έχει επιχειρηθεί ασφαλής εκτίναξη είναι εξαιρετικά μικρό. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο η πρώτη φάση εντοπισμού και διάσωσης σε τέτοιες περιπτώσεις διαρκεί 72 ώρες. Πέραν αυτού του χρονικού ορίου οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των σορών. Στην περίπτωση του Ηλιάκη η σορός ανευρέθηκε μετά από 120 ώρες.

 

Οι πρώτες εικόνες από τα συντρίμμια: 

Το χρονικό

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά περίπου στις 10:30 της Δευτέρας (30/1), διθέσιο αεροσκάφος F-4 της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας. Στο αεροσκάφος επέβαιναν δύο άτομα, κυβερνήτης και συγκυβερνήτης.

Στην εκπαιδευτική πτήση συμμετείχαν δύο αεροσκάφη. Το δεύτερο προσγειώθηκε κανονικά στη βάση του. Τα δύο μέλη του πληρώματος αναζητούνται καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκε σήμα εκτίναξης από τους πιλότους.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τους δύο ιπτάμενους. Στην περιοχή επιχειρούν δύο ελικόπτερα ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος, ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα βρίσκεται και ένα C-130.

Η επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας:

«Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, αεροσκάφος F-4 (διθέσιο) της 338Μ/117ΠΜ που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας.

Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τους Ιπταμένους. Στην περιοχή έχουν σπεύσει 2 Ε/Π ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, 1 Ε/Π S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πλωτά μέσα του ΛΣ, ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα βρίσκεται και 1 C-130».

Πιθανότατα προέκυψε μηχανική βλάβη

Ο αντιπτέραρχος εν αποστρατεία Βαγγέλης Γεωργούσης μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι πρόκειται για μηχανική βλάβη που προέκυψε στο Φάντομ η οποία δεν μπορούσε να διορθωθεί και οι πιλότοι έκριναν ότι έπρεπε να το εγκαταλείψουν ενώ βρίσκονταν σε ασφαλές ύψος.

Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για εκπαιδευτικό αεροπλάνο, αλλά σε καιρό ειρήνης οι πιλότοι κάνουν εκπαιδευτικές πτήσεις με τα αεροσκάφη αυτά για να είναι πάντα σε ετοιμότητα.

 

 

Πηγή φωτογραφιών: protinews.gr, patrisnews,gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης