Η απόφαση ενός επιχειρηματία από την Πάτρα να προσφύγει νομικά κατά της δυσβάστακτης ρήτρας αναπροσαρμογής στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος οδήγησε σε μια απόφαση-ανάσα για τον ίδιο, ενώ ενδέχεται να ανοίξει ευνοϊκό δρόμο για τις μαζικές αγωγές που θα καταθέσουν πολίτες αντιδρώντας στην εκβιαστική και εξοντωτική πολιτική των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο λογαριασμός ρεύματος που έφτασε στον επιχειρηματία ήταν υπέρογκος. Έπρεπε να πληρώσει 6.800 ευρώ, εκ των οποίων τα 3.000 ευρώ ήταν η ρήτρα αναπροσαρμογής. Σε επικοινωνία του δικηγόρου του με τον πάροχο για να διευκρινιστεί ο τρόπος καθορισμού του ύψους της ρήτρας αναπροσαρμογής, η απάντηση που έλαβαν ήταν θολή. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εντελώς καθαρή ήταν όμως η επισήμανση ότι, αν ο επιχειρηματίας δεν πληρώσει, η εταιρεία θα προχωρούσε σε διακοπή ηλεκτροδότησης. 

Η ευθεία αυτή απειλή για ένα κοινωνικό αγαθό, που θα ήταν ολέθρια για τις επαγγελματικές δραστηριότητες του επιχειρηματία, τον οδήγησε στην απόφαση να προσφύγει νομικά.

Ο δικηγόρος του, Αντρέας Κότσιφας, προχώρησε σε κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, και το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών με προσωρινή διαταγή «πάγωσε» την πληρωμή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων θα γίνει τον Ιούνιο, οπότε και αναμένεται η τελική απόφαση. Μέχρι τότε ο επιχειρηματίας θα καταβάλλει στον πάροχο μόνο το κόστος της κατανάλωσης ρεύματος και όχι τη ρήτρα αναπροσαρμογής.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση-σταθμός κατά του παρόχου στην Πάτρα δεν είναι η μόνη. Πριν από λίγες ημέρες το Ειρηνοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή αίτηση ξενοδοχειακής επιχείρησης της Αλεξανδρούπολης να μη διακοπεί η ηλεκτροδότηση και συνεπώς η λειτουργία της, μέχρις ότου ξεκαθαριστεί εάν οφείλει να αποπληρώσει μεγάλο χρηματικό ποσό λόγω ρήτρας αναπροσαρμογής, και διέταξε τον ιδιώτη πάροχο ενέργειας να μη διακόψει μέχρι τότε την ηλεκτροδότηση της επιχείρησης.  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης