Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

«Είμαι συγκλονισμένος γιατί κατηγορούμαι για κάτι που δεν έχω κάνει ποτέ στη ζωή μου. Δεν είχα ποτέ καμία σχέση με ναρκωτικά» ανέφερε σήμερα, Τρίτη, στην απολογία του ο Γιώργος Μπουρδούβαλης, ο οποίος κατηγορείται ως ο ναυλωτής του πλοίου «Noor 1» που μετέφερε 2,1 τόνους ηρωίνης τον Ιούνιο του 2014 στην Ελευσίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κατηγορούμενος ο οποίος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για την μεταφορά του φορτίου του «λευκού θανάτου», ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά αρνείται τις σε βάρος του κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως έπεσε θύμα σκευωρίας και μεθοδεύσεων από τον συγκατηγορούμενο του Ευθύμιο Γιαννουσάκη (Σ.Σ. επίσης καταδικασμένο σε πρώτο βαθμό σε ισόβια κάθειρξη) αλλά και τον τελευταίο πλοιοκτήτη του ναρκόπλοιου Παντελή Καλαφάτη ο οποίος είχε αθωωθεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Ο Γιώργος Μπουρδούβαλης, ο οποίος ήταν από το 1987 και για 23 χρόνια ήταν πλοίαρχος σε πλοία και συνεργάτης του ομίλου Βαρδινογιάννη, μετακόμισε το 2005 στα Εμιράτα όπου ήταν υπεύθυνος για την εκπαίδευση των ναυτικών και την εφαρμογή ναυτιλιακών κανονισμών στην εταιρεία πετρελεύσεων Horizon.

Τους συγκατηγορούμενους του Ευθ. Γιαννουσάκη και Αιμίλιο Κοτσώνη γνώριζε, καθώς συνεργάζονταν με την εταιρεία Horizon όπου εργαζόταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κατηγορούμενος αναφέρει:

«Ο κ. Κοτσώνης ήταν άνθρωπος μιας εταιρείας που συνεργαζόμασταν, της Capital. Εγώ ήμουν στον κλάδο που γίνεται η φόρτωση των καύσιμων και αν το πετρέλαιο ήταν σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Ο κ. Κοτσώνης γνώριζε ανθρώπους και εταιρείες που είχαν πλοία ή πετρέλαια που η εταιρεία μου τα αγόραζε.

Μου είπε ότι ήξερε ότι ο Γιαννουσάκης είχε πετρέλαια και πουλάει. Ο Κοτσώνης πήγαινε στο Νιχάντ (Σ.Σ. ο υπεύθυνος της Horizon για τα πετρέλαια) και έλεγε έχουμε πετρέλαια. Ήταν ενδιάμεσος. Έπαιρνε χρήματα από εμάς. Η εταιρεία τα αγόραζε και πλήρωνε. Είναι δουλειά των άλλων τι τα έκαναν. Το 2013 μου είπε για τον Καλαφάτη (Σ.Σ. ο τελευταίος πλοιοκτήτης του “Noor 1”). Το είχα ακουστά το καράβι, το 2012 όταν είχε πάρει η εταιρεία ντίζελ από το Γιαννουσάκη». 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Κοτσώνης σας είπε να ναυλώσετε το «Noor»;

ΜΠΟΥΡΔΟΥΒΑΛΗΣ: Το είχε πει. Δεν θυμάμαι πότε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Κοτσώνης στην απολογία του είπε ότι του υποσχεθήκατε ότι θα το πάρετε το πλοίο.

ΜΠΟΥΡΔΟΥΒΑΛΗΣ: Ποτέ. Δεν το έχω δει το καράβι ακόμα και σήμερα. Εγώ δεν μπορώ να πάρω καράβι. Πρέπει να βάλεις πλήρωμα και να κάνεις διαχείριση. Εγώ δεν μπορούσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η Horizon;

ΜΠΟΥΡΔΟΥΒΑΛΗΣ: Αγόρασε πετρέλαιο, δεν το ναύλωσε ποτέ. Δεν έχει βγει ποτέ ναυλοσύμφωνο.

Ως προς τη ναύλωση του «Noor 1» για την οποία κατηγορείται, ο κατηγορούμενος είπε:

«Το καράβι δεν ναυλώθηκε από κανένα. Λογία από εδώ και από εκεί, είναι μόνο για να κάνουν συσκότιση».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιος το ανέβασε;

ΜΠΟΥΡΔΟΥΒΑΛΗΣ: Ο κ. Κουρουβανης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Χαμούντα, το συνεργάτη του συγκατηγορούμενου του Γιαννουσάκη, τηλεφωνήματα του οποίου αλλά και γραπτό μήνυμα με το δορυφορικό τηλέφωνο του «Noor 1», αποκαλύφθηκαν στο δικαστήριο.

«Στις 7/4 μπήκαν ναυτικοί στο πλοίο. Αυτοί οι ναυτικοί πήγαν στον Καλαφάτη. Εγώ έμαθα εκ των υστέρων ότι τους έβαλε ο Χαμούντα, συνεργάτης του κ. Γιαννουσάκη». 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον γνωρίζατε τον Χαμούντα;

ΜΠΟΥΡΔΟΥΒΑΛΗΣ: Σαν συνεργάτη που είχε σχέση με το εμπόριο.

Το πλήρωμα το παρουσίασε η γραμματέας του Γιαννουσάκη στις αρχές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το πλήρωμα ποιος το έβαλε;

ΜΠΟΥΡΔΟΥΒΑΛΗΣ: Η εντολή είναι από τον Καλαφάτη στο Μανέτα (Σ.Σ ναυτικός πράκτορας στα Εμιράτα), με επιστολή που ορίζει να βάλετε πλήρωμα.

Ως προς το ρόλο του ως ναυλωτή για το οποίο κατηγορείται στην υπόθεση του «Noor 1», ο Γ.Μπουρδούβαλης αναφέρει:

«Στις 17/4 έφυγε ο Καλαφάτης και είπε στους ναυτικούς ότι αυτός είναι ο ναυλωτής και δίνει το εταιρικό τηλέφωνο μου και ένα email. Είναι έγκλημα, το mail είναι του οικονομικού διευθυντή και μετά παρουσίαζε το mail μου. Δεν ήξερα ότι θα πάω φυλακή από αυτό». 

Υπενθυμίζεται πως από την εργαστηριακή εξέταση που έγινε πρόσφατα στο δορυφορικό τηλέφωνο του ναρκόπλοιου, προέκυψε επικοινωνία με το κινητό του Μπουρδούβαλη.

Ως προς το ρόλο του συγκατηγορούμενου του Βασίλειου Κουρούβανη ο οποίος θα υποναύλωνε το «Noor 1» για τη μεταφορά πετρελαίων από τη Λιβύη στο Ρίο της Πάτρας στο πλαίσιο συμφωνίας της εταιρείας Fairbanks του νεκρού Καζινάκη με τη συμμετοχή των Κουρούβανη, Γιαννουσάκη και την εταιρεία Horizon όπου εργαζόταν, ο Μπουρδούβαλης αναφέρει:

«Ο κ. Κουρούβανης κατέβηκε στα Εμιράτα μαζί με τον Καζινάκη, το Λαμπρόπουλο (Σ.Σ. πρόεδρος της εταιρείας πετρελαιοειδών Χρυσόιλ) και άλλους και πήγαν στο γραφείο του Γιαννουσάκη. Φτιάξανε μια εταιρεία. Εγώ συνάντησα μόνο τον Κουρούβανη και τον Καζινάκη. Η εταιρεία Horizon θα αγόραζε τα πετρέλαια. Ναύλωσαν ένα πλοίο. Πήραν προκαταβολή από την Horizon από μένα. Την προκαταβολή εγώ την πλήρωσα. Της εταιρείας ήταν τα χρήματα». 

[…]

«Ο Καζινάνης (ΣΣ βρέθηκε νεκρός σε αιφνίδιο θάνατο στον Καναδά πριν δύο χρόνια) έλεγε ότι είναι χρηματοδότης». 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με σας πότε συναντήθηκε ο Κουρούβανης και για ποιο λόγο;

ΜΠΟΥΡΔΟΥΒΑΛΗΣ: Ο Καζινάκης δεν μίλαγε καλά ελληνικά. Ο Κουρούβανης στο τέλος ήρθε στο γραφείο μου με τον κ. Γιαννουσάκη. Δεν έδωσα σημασία τότε. Τους έβλεπα συνέχεια. Ο Κουρούβανης μου ζήτησε ένα καράβι για να κάνει πετρέλαια στη Λιβύη-Πατρα και θα έχουν σχέση με την εταιρεία… Θα κέρδιζαν εκατομμύρια στη Λιβυη. Η εταιρεία μου δεν ενδιαφερόταν για το καράβι.

[…]

Ο Κουρούβανης μου είπε «έχω το Noor και ότι το ξέρει και ο Μάκης» (ΣΣ Γιαννουσάκης) και μου ζήτησε ένα πράκτορα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν το είχε γιατί να έρθει σε σας να σας ρωτήσει να του προτείνετε καράβι;

ΜΠΟΥΡΔΟΥΒΑΛΗΣ: Όλη η μεθόδευση είναι από το 2012 και οι τσακωμοί και οι αγοραπωλησίες είναι για να ασχολούμαστε σήμερα για το πλοίο και όχι για τα ναρκωτικά.

[…]

Ο Καλαφάτης έκανε τη ναύλωση γιατί πήρε κάποια χρήματα από αυτούς που ξέρουν πως δουλεύουν.

[…]

Μου λέει ο Κουρούβανης ότι έχει υπολογίσει 100.000 ευρώ για να ανέβει το πλοίο. Πως εγώ θα πάρω αυτά τα χρήματα. Δεν υπέγραψα τίποτα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας έδωσε ένα ποσό…

ΜΠΟΥΡΔΟΥΒΑΛΗΣ: Δεν μου έδωσαν τίποτα. Δεν τα μέτρησα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πήρατε ένα φάκελο με 100.000 ευρώ. Ο Κουρούβανης λέει ότι σας έδωσε λιγότερα ως δωράκι.

ΜΠΟΥΡΔΟΥΒΑΛΗΣ: Δεν βρέθηκε κανείς να με εξαγοράσει. Με πλαστά χαρτιά με βάλανε στη φυλακή. Έχω κάνει μήνυση στην πρώην ανακρίτρια κυρία Σκάρπου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο Κουρούβανης είπε διαφορετικά πράγματα…

ΜΠΟΥΡΔΟΥΒΑΛΗΣ: Ναι αλλά υπάρχει και η λογική. Δείτε όλη την αλληλογραφία (Σ.Σ. στο τέλος της απολογίας του προσκόμισε έγγραφα για την αλληλογραφία του Κουρούβανη με τον Καζινάκη καθώς και έγγραφα προς το ναυτικό πράκτορα Μανέτα).

[…]

Κάποια μέρα με ενόχλησε ο Καλαφάτης στις αρχές Απριλίου. Του λέω μην με ξαναπάρεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί να σας ζητήσει ναύλο;

ΜΠΟΥΡΔΟΥΒΑΛΗΣ: Γιατί κάποιος του είπε ότι το ναύλωσε ο Μπουρδούβαλης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορώ να καταλάβω. Αν ο Κοτσώνης ήξερε ότι δεν το ναυλώσατε εσείς το Noor, γιατί σας πήρε τηλέφωνο και σας ζητούσε ναυλοσύμφωνο;

ΜΠΟΥΡΔΟΥΒΑΛΗΣ: Του το είπε ο Καλαφάτης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί το έκανε; Ποια ναύλωση;

ΜΠΟΥΡΔΟΥΒΑΛΗΣ: Η ναύλωση του «Noor 1» δεν έγινε ποτέ. Δεν γίνεται έτσι η Ναυτιλία. Όλα γίνονται εγγράφως.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε για άλλες ενέργειες του όπως η παρέμβαση του για την αγορά μπαλονιών για το πλοίο, τον ισχυρισμό του πράκτορα του «Noor» ότι για τον απόπλου του πλοίου ασχολήθηκε ο ίδιος ο Μπουρδούβαλης, αλλά και για να παρέμβει ώστε το πλοίο να περάσει από το Σουέζ.

«Το Noor το ανέβασε ο Κουρούβανης με τον Γιαννουσάκη. Είναι ντροπή να λένε ότι ναύλωσε η εταιρεία (Σ.Σ. εννοεί την Horizon όπου εργαζόταν) ένα πλοίο που δεν ναύλωσε ποτέ. Για το πλοίο δεν ξέρω τίποτα μέχρι που τους πιάσανε», ανέφερε.

«Επί της ουσίας το καράβι ελέγχεται από τον κ. Γιαννουσάκη μέχρι σήμερα με τη συναίνεση του Καλαφάτη» συμπλήρωσε σε άλλο σημείο της απολογίας του.

Ως προς τις μαρτυρίες ναυτικών και άλλων εμπλεκομένων σε βάρος του που τον κατονομάζουν ως ναυλωτή του πλοίου, ανέφερε:

«Είμαι δολοφονημένος από τις 22/8/2014 (Σ.Σ. ημέρα προφυλάκισης του). Όλοι έχουν τιμή, αν τους αγόραζα εγώ. Όλο το σενάριο έγινε από πολλούς γιατί εγώ δεν είχα διασυνδέσεις στην Ελλάδα». 

Ας σημειωθεί πως ο Γ. Μπουρδούβαλης παρουσιάστηκε αυτοβούλως στον ανακριτή ερχόμενος από τα Εμιράτα στον Πειραιά για να ακολουθήσει η προφυλάκιση και η κράτηση του μέχρι σήμερα.

Η Εισαγγελέας της Έδρας Βασιλική Βλάχου επέμεινε ως προς τις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές κλήσεις που είχε με τους Κοτσώνη, Κουρούβανη και Γιαννουσάκη.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έξι φορές μιλάτε με τον Κουρούβανη όταν φτάνει το καράβι. Πάνω από 60 φορές μιλάτε.

ΜΠΟΥΡΔΟΥΒΑΛΗΣ: Τον έβριζα και αυτόν και τον Καζινάκη για τα λεφτά μου. Τον Κοτσώνη γιατί χρωστούσε στην εταιρεία μου για τα «Ποσειδώνια» (ΣΣ διεθνής ναυτιλιακή έκθεση που πραγματοποιείται στον Πειραιά).

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κάθε μέρα μιλάγατε με τον Κοτσώνη. Κάθε μέρα μιλάγατε για τα «Ποσειδώνια»;

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην έλευση του στην Ελλάδα και στη βίλα του Καζινάκη τον Ιούλιο του 2014, μετά τον εντοπισμό του «Noor 1] με τα ναρκωτικά.

«Με περίμενε στο αεροδρόμιο να με πάει στο σπίτι του να μείνω το βράδυ. Ήρθε ο κ. Κουρούβανης εκεί στην πισίνα που είχε. Καθίσαμε μαζί». 

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Λέει ότι είστε ναυλωτής. Εκεί στην πισίνα δεν σας είπε τίποτα;

ΜΠΟΥΡΔΟΥΒΑΛΗΣ: Όχι. Μακάρι να υπήρχε κάμερα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Και δεν σας λέει κανείς τι γίνεται με αυτό το καράβι; Και είστε μαζί παρέα;

ΜΠΟΥΡΔΟΥΒΑΛΗΣ: Δεν μου έκανε παράπονο για το καράβι. Επειδή το λέει ισχύει;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ακούστηκε ότι είστε σπουδαίος άνθρωπος. Είναι δυνατό να σας συμπεριφέρονται έτσι; Δεν πληρώθηκε το πλοίο και πήγατε να καθίσετε στο σπίτι του;

ΜΠΟΥΡΔΟΥΒΑΛΗΣ: Εγώ ακολουθώ το «Αν] του Κίπλινγκ.

Σε ερώτηση της εισαγγελέως ως προς το ότι την επικοινωνία που είχε το δορυφορικό τηλέφωνο του «Noor» με το κινητό του τηλέφωνο, ο Μπουρδούβαλης απάντησε:

«Τι να πούμε; Ότι κάνω ναρκωτικά; Θα δώσω το τηλέφωνό μου;»

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Με το πρωτοπαλίκαρο του Γιαννουσάκη Χαμούντα και με εσάς μιλούσε ο καπετάνιος…

ΜΠΟΥΡΔΟΥΒΑΛΗΣ: Το δικό μου κινητό το ξέρει όλος ο κόσμος. Του καπετάνιου του είχε πει ο Καλαφάτης ότι είμαι ο ναυλωτής.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η πρώην σύζυγος του Γιαννουσάκη λέει ότι είδε τον Σαχίντ (Σ.Σ. Ιρανός που εξαφανίστηκε μετά την εύρεση των ναρκωτικών στην αποθήκη στο Κορωπί) να εξέρχεται από το σπίτι σας στα Εμιράτα…

ΜΠΟΥΡΔΟΥΒΑΛΗΣ: Δεν θέλω να τα σχολιάσω όλα αυτά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Λέτε μου είχε τηλεφωνήσει ο Κοτσώνης με τον Καλαφάτη γύρω στις 20/6 και με ρώτησε αν υπάρχουν χαρτιά για τα λεφτά για το «Noor 1»…

ΜΠΟΥΡΔΟΥΒΑΛΗΣ: Αυτό του ζήτησε ο Καλαφάτης. Τους είπα δεν ξέρω τίποτα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Καταλαβαίνετε πως με αυτόν τον φάκελο με τα λεφτά, γίνατε κατηγορούμενος;

Γιατί ο Κοτσώνης είπε σε σας ναύλωσε το καράβι; Μιλούσε για λογαριασμό της Capital στην Horizon.

ΜΠΟΥΡΔΟΥΒΑΛΗΣ: Θα είχε όφελος ο Κοτσώνης.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο Καζινάκης κατέθεσε ότι του είπατε ρίξτα όλα στον Κουρούβανη να τελειώνουμε…

ΜΠΟΥΡΔΟΥΒΑΛΗΣ: Δεν ισχύουν αυτά. Τώρα έχει πεθάνει. Δεν μπορώ να πω τίποτα γι’ αυτόν.

Ο Καζινάκης πήγε να επιθεωρήσει τα πλοία του Γιαννουσάκη και ειδικά το «Χαμούντ». Για να το ναυλώσουν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Γιατί όλοι στρέφονται κατά εσάς; Γιατί θέλανε μόνο εσάς να στοχεύσουν;

ΜΠΟΥΡΔΟΥΒΑΛΗΣ: Δεν είναι εδώ αυτοί που με βάλανε φυλακή, οι εξαπατηθέντες (Σ.Σ. εννοεί τους τελευταίους πλοιοκτήτες του Noor Π. Καλαφάτη και τη σύζυγό του που αθωώθηκαν από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο) και ο Γιαννουσάκης… Όλοι οι άλλοι πρόσθεσαν ένα πετραδάκι.

Ποτέ δεν είχε πάει το μυαλό μου ότι είχε σχέση με ναρκωτικά ο Γιαννουσάκης. Κάποια στιγμή μου είπε ο Καζινάκης ότι τα έκανε ο Γιαννουσάκης.

Ο αναπληρωματικός εισαγγελέας Ευάγγελος Κασαλιάς ρώτησε τον κατηγορούμενο γιατί του τηλεφώνησε ο Γιαννουσάκης και του είπε να μην έρθει στην Ελλάδα.

«Ήθελε να μην έρθω στην Ελλάδα γιατί εγώ θα ήμουν ο αποδιοπομπαίος τράγος για όλα» απάντησε. Η δίκη συνεχίζεται στις 24 Ιουλίου με την απολογία του κατηγορούμενου Ευθύμιου Γιαννουσάκη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης