Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Υπό καθεστώς ομηρίας, ανησυχίας και φόβου ζουν τους τελευταίους τρεις μήνες πέντε Έλληνες ναυτικοί, οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι σε δύο πλοία κάπου στο Τζιμπουτί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άνθρωποι αυτοί, άθελά τους προφανώς, έπεσαν θύματα της αδιαφορίας του πλοιοκτήτη, ο οποίος, όπως καταγγέλλουν, δεν φρόντισε να αποπληρώσει τις οφειλές του, με αποτέλεσμα οι Αρχές να κατασχέσουν τα πλοία του, και μαζί με αυτά, και το πλήρωμα!

Ο λόγος για τα πλοία «Πτολεμαίος» και «Αρίμπας» της εταιρείας Probulk, τα οποία ξεκίνησαν το ταξίδι τους τον Μάρτιο και κατασχέθηκαν στις 4 Σεπτεμβρίου. Πλέον τα πλοία βρίσκονται αγκυροβολημένα σε απόσταση τριών μιλίων από το λιμάνι, με αποτέλεσμα τα μέλη του πληρώματος να μην έχουν τη δυνατότητα ούτε καν να πατήσουν το πόδι τους στη στεριά.

Και αυτό είναι το λιγότερο, αν σκεφθεί κάποιος πως αντιμετωπίζουν έλλειψη ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και φάρμακα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Video με τα τρόφιμα που τους έχουν απομείνει

Ένα από τα μέλη του πληρώματος που τελεί υπό ομηρία είναι και ο 68χρονος Δημήτρης Φάλκος από τη Συκιά Χαλκιδικής.

Η κόρη του 68χρονου, Γωγώ, μίλησε στο zougla.gr για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν ο πατέρας της και οι συνάδελφοί του, ενώ αναφέρθηκε και στην αδιαφορία της Πολιτείας που εδώ και τρεις μήνες είναι απολύτως απούσα!

Ειδικότερα, η κυρία Φάλκου εξηγεί πως οι Έλληνες ναυτικοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την τροφή τους, καθώς τα λιγοστά τρόφιμα που τους είχαν απομείνει έχουν αρχίσει να σαπίζουν, ενώ σημειώνει πως εντός του πλοίου υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη από συγκεκριμένα φάρμακα, τα οποία, όπως είναι λογικό, αδυνατούν να βρουν.

«Τα τρόφιμα δεν επαρκούν. Οι άνθρωποι κάνουν μπάνιο μόνο όταν τους πηγαίνουν νερό. Υπάρχουν τρεις Έλληνες στο ένα πλοίο και δύο στο άλλο. Δεν λαμβάνουν καμία ενημέρωση. Η εταιρεία του πλοιοκτήτη δεν υπάρχει πουθενά. Στη διεύθυνση στην οποία υπήρχε το γραφείο της τώρα δεν υπάρχει τίποτα. Ουσιαστικά μιλάμε για πλοίο-φάντασμα» επισημαίνει.

 

Το zougla.gr προσπάθησε επανειλημμένως να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, κάτι τέτοιο ωστόσο δεν κατέστη εφικτό. 

Για την υπόθεση, οι πέντε Έλληνες ναυτικοί με τη βοήθεια των συγγενών τους δημιούργησαν σχετική σελίδα στο Facebook, με σκοπό να κοινοποιήσουν το πρόβλημα, ώστε να βρεθεί κάποια λύση.

Μάλιστα, δημοσιοποιούν εικόνες και video, προκειμένου να αναδείξουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης