Σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας έχει συγκαλέσει στις 13:30 ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Στη σύσκεψη, που θα έχει ως αντικείμενο τον συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2, θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.

Τα περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες ανά 100.000 του πληθυσμού εμφανίζονται στις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Αττικής, της Θάσου και της Βοιωτίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μας απασχολεί πάρα πολύ η μετάλλαξη που φαίνεται ότι δημιουργεί πρόβλημα σε πολλές χώρες. Δημιουργεί πρόβλημα στην Αγγλία, δημιουργεί πρόβλημα στην Πορτογαλία, αλλά νομίζω ότι πήραμε μέτρα πιο έγκαιρα και ευτυχώς είμαστε σε καλύτερη κατάσταση αυτή τη στιγμή» τόνισε η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα, που συμμετείχε στη χθεσινή ενημέρωση.

Όπως εξήγησε, το θέμα των μεταλλάξεων αποτελεί ακόμη αντικείμενο έρευνας, φαίνεται ωστόσο ότι στην Πορτογαλία, για παράδειγμα, όπου το 20% του πληθυσμού των κρουσμάτων φέρει τη μετάλλαξη, διαδραματίζει ρόλο στην αυξημένη μεταδοτικότητα. Σίγουρα, όμως, σημαντικό στοιχείο της αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα είναι το γεγονός ότι υπήρξε χαλάρωση των μέτρων, είπε η κα. Γκάγκα, επικαλούμενη συναδέλφους της καθηγητές σε πανεπιστήμια.

Σημειώνεται ότι η μετάλλαξη Β117, που έχει βρεθεί σε τουλάχιστον 26 άτομα και στη χώρα μας, οδηγεί σε αυξημένη μεταδοτικότητα. Επομένως, εάν δεν τηρηθούν μέτρα αποστασιοποίησης, δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε έξαρση κρουσμάτων και πίεση στο ΕΣΥ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης