Την ώρα που ο Εμανουέλ Μακρόν με το διάγγελμά του το βράδυ της Τετάρτης διέβη τον Ρουβίκωνα και εξαγγέλοντας νέο ολικό lockdown αλλά με εξαιρέσεις και ενώ η Γερμανία βρίσκεται και αυτή ένα βήμα πριν τη λήψη αποφασιστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στην Ελλάδα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο με θέμα την πορεία του Covid-19 στη χώρα μετά και την έκτακτη χθεσινή συνάντηση των μελών του επιστημονικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται την Πέμπτη το πρωί στη γαλλική Le Monde, ο πρόεδρος Μακρόν κατά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου ομολόγησε πως τα ενεργά κρούσματα στη Γαλλία ξεπερνούν το 1.000.000. «Δεν το αναμέναμε, δεν τον περίμενε κανείς, αιφνιδιαστήκαμε» είπε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους παραδεχόμενος έτσι την ήττα εκείνων που σχεδίασαν την αμυντική στρατηγική της Γαλλίας έναντι της πανδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό όμως που συμβαίνει στη Γαλλία είναι ενδεχομένως ο πρόλογος ως προς αυτά που αναμένονται να συμβούν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα δεδομένα κατά τους λοιμωξιολόγους είναι ανησυχητικά. Προβλέπουν πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα είναι κατά πολύ σοβαρότερο, ισχυρότερο, αλλά και δολοφονικότερο από το πρώτο. Παραδέχονται επίσης πως, παρά την εμπειρία που αποκόμισαν οι θεσμοί μετά την πρώτη έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη, η προετοιμασία των ευρωπαϊκών κοινωνιών σε υποδομές και μέσα δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα που επελαύνει αυτή τη στιγμή.

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η ελληνική κυβέρνηση, που παρακολουθεί ταυτόχρονα την εκθετική πια αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα. Μία λεπτομέρεια η οποία χαρακτηρίζει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Στην Αθήνα ως φαίνεται τα ενεργά κρούσματα αγγίζουν τις 45.000, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ενδεχόμενα εκθετικής διασποράς του ιού μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, με δεδομένη τη σταδιακή επιδείνωση των καιρικών συνθηκών που υποχρεώνουν τους πολίτες να καταφεύγουν όλο και περισσότερο σε κλειστούς χώρους.

Υπό αυτές τις συνθήκες και δεδομένου ότι η Γαλλία έκανε το πρώτο βήμα εφαρμόζοντας έστω και ένα με εξαιρέσεις ολικό lockdown, με ανοιχτά τα σχολεία και τους χώρους εργασίας αλλά με ρητές απαγορεύσεις κυκλοφορίας χωρίς ειδικές άδειες και αυστηρή απαγόρευση μετακίνησης των πολιτών από νομό σε νομό, είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί αυτή η μορφή του lockdown σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα 30 ημερών, προκειμένου να αναχαιτιστεί η επέλαση του ιού. Όσον αφορά επί του πεδίου, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θεωρούν πως το παράδειγμα του Ισραήλ κατέδειξε πως ένα ολικό lockdown για λίγες έστω εβδομάδες είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για την αναχαίτιση της εκθετικής διασποράς του Covid-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως εκ τούτου θεωρείται ήδη εκ των ων ουκ άνευ πως η κυβέρνηση θα επιβάλει lockdown στη Θεσσαλονίκη εντός της ημέρας, αλλά και θα υιοθετήσει μέτρο που δεν θα επιτρέπει τη μετακίνηση πολιτών από νομό σε νομό στις περιφέρειες της χώρας που παρουσιάζουν ιδιαίτερη έξαρση διασποράς του ιού. Επισημαίνεται πως είναι η πρώτη φορά που περιφερειακές πόλεις, όπως οι Σέρρες και τα Γιάννενα, παρουσιάζουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων και μάλιστα με τάσεις διπλασιασμού των επιμολύνσεων από Covid-19 μέσα σε λίγα 24ωρα. Το φαινόμενο των Σερρών είναι ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο ο Covid-19 επελαύνει με εκθετικούς ρυθμούς μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.

Όπως και στη Γαλλία αλλά και τη Γερμανία, το κύριο μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι βέβαια πώς θα διατηρηθούν ανοιχτοί οι χώροι εργασίας ώστε να συνεχιστεί η οικονομική δραστηριότητα, καθώς και πώς θα παραμείνει ανοιχτή και λειτουργική η εκπαίδευση ώστε να μην προκύψουν σοβαρά προβλήματα στο εκπαιδευτικό έτος.

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και να ενημερωθείτε για τα μέτρα που ισχύουν σε κάθε νομό της χώρας ανάλογα με τα κρούσματα:

Διαβάστε ακόμη: Στο «κόκκινο» από σήμερα Ιωάννινα και Σέρρες

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης