Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, είναι πολύ πιθανό το νέο στέλεχος του κορωνοϊού να κυκλοφορεί στη Γαλλία, παρόλο που δεν έχει εντοπιστεί επίσημα από τα τεστ που έχουν διενεργηθεί μέχρι στιγμής. 

Μάλιστα ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε χαρακτηριστικά στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe1: «Είναι απολύτως πιθανό να κυκλοφορεί στη Γαλλία», εκτιμώντας την ίδια ώρα σχετικά με το εμβόλιο πως «δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει κανείς ότι το εμβόλιο δεν θα είναι αποτελεσματικό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βάσει των τελευταίων εξελίξεων, η νέα μετάλλαξη του Covid-19 φαίνεται να είναι κατά 70% πιο εύκολο να μεταδοθεί, γεγονός που οδήγησε στην επιβολή νέων μέτρων lockdown στη Βρετανία και κατ’ επέκταση σε νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και απαγορεύσεις από χώρες της Ευρώπης.

«Ενδεχομένως το στέλεχος του κορωνοϊού να έχει φτάσει και στην Ελλάδα»

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας κι Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εκτίμησε ότι η μετάλλαξη του κορωνοϊού που εμφανίστηκε στη Βρετανία είναι πολύ πιθανό να υπάρχει και στην Ελλάδα, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς, όπως είπε, έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο περίπου 275.000 μεταλλάξεις του ιού. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία δεν πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Έχει γίνει υπερβολικός θόρυβος για το πραγματικό εύρημα. Αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο 275.000 μεταλλάξεις του κορωνοϊού, εκ των οποίων οι 120.000 έχουν εμφανιστεί στη Βρετανία, γιατί οι Βρετανοί το ψάχνουν πολύ.  Από αυτές τις μικρές αλλαγές στο γενετικό υλικό, οι περισσότερες δεν έχουν καμία σημασία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλακόπουλος.

Παράλληλα συμπλήρωσε ότι στη Βρετανία η αύξηση των κρουσμάτων πιθανόν να μην οφείλεται μόνο στη μετάλλαξη, αλλά και στο γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν τα μέτρα. «Στην Αγγλία είδαν ότι σε μια περιοχή που έχει έξαρση της επιδημίας, ένα σημαντικό ποσοστό των κρουσμάτων είχαν αυτή τη μορφή του ιού. Όμως ότι αυτό οδηγήθηκε σε περισσότερα κρούσματα μπορεί να έχει να κάνει με το γεγονός ότι εκεί δεν πρόσεξαν πολύ. Αν κρίνω με το πώς ήταν οι άνθρωποι με το που άνοιξαν τα μαγαζιά, μέρος της αύξησης μπορεί να οφείλεται και σε αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλακόπουλος. 

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ο καθηγητής σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα το εμβόλιο να μην είναι αποτελεσματικό λόγω της μετάλλαξης». 

Τέλος, σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι «οι εικόνες που είδα χθες στο Σύνταγμα με τρομάζουν, γιατί έχει περάσει ένα λάθος μήνυμα στην κοινωνία. Όλοι μιλούν για το τρίτο κύμα τον Ιανουάριο. Για να υπάρξει τρίτο κύμα, πρέπει να φύγει το δεύτερο. Με τη χαλαρότητα που θα υπάρξει λόγω των εορτών, αλλά και το κρύο, που γίνεται όλο και πιο τσουχτερό, θα αναζωπυρωθεί το δεύτερο κύμα. Θεωρώ ότι το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα θα υπάρξει γύρω στις 15-20 Ιανουαρίου, οπότε θα έχουμε τα αποτελέσματα από όλες τις γιορτές».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης