Ομόφωνα ένοχη για απόπειρα ανθρωποκτονίας κρίθηκε από το δικαστήριο η 36χρονη κατηγορούμενη για την επίθεση για το βιτριόλι. Το δικαστήριο την έκρινε ένοχη και για απείθεια, ενώ απέρριψε οποιοδήποτε ισχυρισμό προέβαλε. Επίσης δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.

Η ποινή που επιβλήθηκε ήταν η ανώτατη προβλεπόμενη για το αδίκημα, δηλαδή 15 χρόνια κάθειρξη. Επιβλήθηκαν ακόμα 6 μήνες κάθειρξη για το αδίκημα της απείθειας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Έφη Κακαράντζουλα θα παραμείνει στη φυλακή αφού αποφασίστηκε να μην δοθεί αναστολή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσή της σε δεύτερο βαθμό. Η τελική ποινή που επιβλήθηκε στην  κατηγορούμενη (κατά συγχώνευση) είναι κάθειρξη 15 ετών και τριών μηνών.

Νωρίτερα ο εισαγγελέας της έδρας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης πρότεινε να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη η έφεση, διότι η κατηγορούμενη – όπως ανέφερε – είναι επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια και αν αφεθεί ελεύθερη είναι ικανή να διαπράξει και άλλα συναφή αδικήματα. Ο εισαγγελέας ανέφερε μεταξύ άλλων στη σχετική τοποθέτησή του: «Λαμβάνοντας υπόψη της φύσεως και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της δράσης της κατηγορούμενης, και συγκεκριμένα την κατόπτευση των χώρων, την παραλλαγή της εμφάνισης της και την πλήρη αδιαφορία για τη ζωή τη παθούσας, κυρίως λαμβανομένου ότι δεν πιστεύει ακόμα και σήμερα τις διαβεβαιώσεις της παθούσας ότι δεν είχε σχέση με το Νώντα φρονώ ότι είναι επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια, και αν αφεθεί ελεύθερη είναι ικανή να διαπράξει συναφή αδικήματα. Η έφεση δεν θα πρέπει να έχει αναστέλλουσα δύναμη».

Εξερχόμενη από το ακροατήριο η Εφη Κακαράντζουλα, συνάντησε πρόσωπα από το περιβάλλον της Ιωάννας τα οποία της φώναξαν: «Τέρας, τέρας όρθιο». Εκείνη δεν απάντησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δήλωσή της προς τους δημοσιογράφους η Ιωάννα μετά το τέλος της δίκης είπε: «Θέλω να πω ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένη από την απόφαση του δικαστηρίου και έτσι τώρα βρίσκω τη δύναμη να επικεντρωθώ μόνο στην αποκατάσταση της υγείας μου και να συνεχίσω τον αγώνα μου. Να ευχαριστήσω θέλω δημόσια κάποιους ανθρώπους που είναι κοντά μου. Ευχαριστώ την ελληνική Δικαιοσύνη, τους δικηγόρους μου τον κ. Λύτρα και τον κ. Αλεξανδρή, την ελληνική αστυνομία που εξιχνίασε την υπόθεση και οδήγησε την ένοχη ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ευχαριστώ τη κυρία Καλοφώνου τη γιατρό μου».

Ακόμη η Ιωάννα ευχαρίστησε τους οφθαλμιάτρους που έσωσαν όπως είπε το μάτι της αλλά και τον ψυχίατρο της κ. Κοντάγγελο. «ευχαριστώ την οικογένειά μου, τις φίλες μου και ιδιαίτερα ευχαριστώ όλο τον κόσμο γιατί ήταν ιδιαίτερα σημαντικός σύμμαχος για μένα και μου έδωσε κουράγιο και δύναμη και η αναγνώριση της αδικίας που έχω υποστεί. Ελπίζω οι γυναίκες και όλα τα θύματα βίας και οι κακοποιημένες γυναίκες να βρούνε στο πρόσωπο μου την ελπίδα ώστε να μη φοβούνται και να διεκδικούν τα δικαιώμάτά τους. Θα προσπαθήσω να είμαι δίπλα σε όποιον με χρειαστεί για να τον βοηθήσω».

Αφού έσβησαν τα φώτα από τις κάμερες η Ιωάννα ζήτησε να μιλήσει προσωπικά στους δημοσιογράφους και να εκφράσει τις ευχαριστίες της για τον τρόπο που καλύφθηκε δημοσιογραφικά η επίθεση εναντίον της και μάλιστα χάρισε και αναμνηστικά βραχιόλια μου γράφουν: «Είμαι δυνατή».

Τι προηγήθηκε στη δίκη

«Είναι ένοχη γιατί ερωτεύτηκε», «Δεν την ήθελε νεκρή, αν ήθελε αυτό θα το είχε κάνει με 100 τρόπους», είπε μεταξύ άλλων ο συνήγορος της κατηγορούμενης Σάκης Κεχαγιόγλου κατά την αγόρευσή του στο δικαστήριο. Ακόμη είπε ότι η κατηγορούμενη «θα περάσει στην ιστορία ως βιτριολίστρια», παραδέχτηκε στην αγόρευσή του, ζητώντας ωστόσο να της αναγνωριστεί … ελαφρυντικό για να μπορέσει να μειώσει την ποινή που θα της επιβληθεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Εισαγγελέας: «Η κατηγορούμενη κατέστρεψε τη ζωή της Ιωάννας»

Ο εισαγγελέας της έδρας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης ζήτησε το λόγο για να απαντήσει στον συνήγορο της κατηγορουμένης που προσπάθησε τη μετατροπή της σε βάρος της κατηγορίας, επιχειρηματολογώντας πως δεν υπήρχε ανθρωποκτόνος πρόθεση της 36χρονης. Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: «Ήταν εκδίκηση που έφθανε ακόμη και μέχρι την αποδοχή του θανάτου». «Η κατηγορούμενη δεν ήθελε να καταστρέψει το πρόσωπο της Ιωάννας, τη ζωή της κατέστρεψε. Ρίχνοντας στο πρόσωπο το καυστικό υγρό, αποδέχονταν ότι μπορεί να το εισπνεύσει, να το καταπιεί, να πάει στον τράχηλο και να πεθάνει», τόνισε χαρακτηριστικά ο εισαγγελικός λειτουργός. 

Με τα λόγια αυτά του εισαγγελέα «σφραγίστηκε» η αποδεικτική διαδικασία με τους δικαστές να αποσύρονται για την έκδοση απόφασης, η οποία αναμένεται εντός της ημέρας, στην αποτρόπαια επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της 35χρονης Ιωάννας Παλιοσπύρου.

Κεχαγιόγλου: «Είναι ένοχη γιατί ερωτεύτηκε»

Επικαλούμενος την ποινική αντιμετώπιση που είχε πριν από λίγους μήνες ο ιερωμένος που έριξε βιτριόλι στους Μητροπολίτες, στη Μονή Πετράκη αλλά και παλαιότερες αποφάσεις δικαστηρίων, ο συνήγορος της κατηγορουμένης επέμεινε πως θα πρέπει να καταδικαστεί μεν αλλά για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη και όχι για απόπειρα ανθρωποκτονίας, με τη μετατροπή δηλαδή της κατηγορίας σε βάρος της.

Θεώρησε μάλιστα «σφάλμα» της Εισαγγελίας τη δίωξη που έφερε την κατηγορούμενη στο εδώλιο για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ρωτώντας χαρακτηριστικά:

«Γιατί σε ιερωμένο που έριξε δυο λίτρα βιτριόλι στους Μητροπολίτες ασκήθηκε δίωξη για βαριά σκοπούμενη βλάβη; Ήταν σφάλμα της Εισαγγελίας η δίωξη που ασκήθηκε στην εντολέα μου. Η κατηγορούμενη ήθελε να τη σκοτώσει ή να την τραυματίσει την Ιωάννα; Αυτό πρέπει να κρίνετε. Κατά τη γνώμη μου ήθελε να τραυματίσει, δεν την ήθελε νεκρή. Είχε 100 τρόπους αν ήθελε να τη σκοτώσει».

Στην αγόρευσή του ο συνήγορος υπεράσπισης Σάκης Κεχαγιόγλου, αναζήτησε ψυχιατρικής φύσεως κίνητρα στην κατηγορούμενη για την πράξη της, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να της δώσει δικαιολογίες που θα μπορούσαν να …συγκινήσουν τους ενόρκους.

«Η κατηγορούμενη είναι ένοχη γιατί ερωτεύτηκε, γιατί παθιάστηκε με το λάθος άνθρωπο. Είναι ένοχη γιατί δεν ζήτησε τη βοήθεια της φίλης της Κωνσταντίνας (σ.σ. ξαδέλφη της Ιωάννας με την οποία η κατηγορούμενη είχε φιλική επαφή) για να ξεκαθαρίσει το θέμα. Είναι ένοχη γιατί ζήλεψε και οργίστηκε. Είναι ένοχη γιατί δεν ζήτησε τη βοήθεια ειδικού για να αντιμετωπίσει το πάθος της. Αντί για αυτό πήγαινε στις χαρτορίχτρες. Είναι ένοχη απέναντι στη Ιωάννα γιατί της κατέστρεψε την υγεία και το πρόσωπο. Είναι ένοχη απέναντι στην οικογένεια της Ιωάννας και την οικογένειά της και είναι ένοχη και απέναντι στο εαυτό της, γιατί κηλίδωσε το όνομά της και θα περάσει στην ιστορία ως βιτριολίστρια. Αλλά είναι αθώα για την απόπειρα ανθρωποκτονίας για την οποία κατηγορείται».

Παρότι απέφυγε να αιτηθεί το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας ή αυτό της ..καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, εντούτοις ο συνήγορος ζήτησε από το δικαστήριο να αναγνωρίσουν το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου στην 36χρονη κατηγορούμενη για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, για το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας ο νόμος απαιτεί συγκεκριμένες πράξεις από την πλευρά του κατηγορούμενου που να καταδεικνύουν ότι προσπάθησε να άρει τις συνέπειες της πράξεις του. Πλην όμως αυτό δεν έγινε στην παρούσα υπόθεση διότι αυτό που θα μπορούσε να κάνει η κατηγορουμένη είναι να συμβάλει οικονομικά στην αποκατάσταση της υγείας της Ιωάννας, κάτι που δεν μπορεί να γίνει καθώς η οικογένεια της δράστιδος δεν έχει οικονομική επιφάνεια.

«Αν μπορέσουν τα επόμενα χρόνια η Έφη και η οικογένειά της να βοηθήσουν την Ιωάννα θα ήταν μια πράξη ηθική. Η Ιωάννα είναι αξιοπρεπέστατη και η οικογένειά της. Δεν ξέρω αν εγώ θα ήμουν τόσο αξιοπρεπής στη θέση της. Το ελαφρυντικό κύριοι ένορκοι αναγνωρίζετε ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της πράξης» είπε ο κ. Κεχαγιόγλου. Αναφερόμενος στο δεύτερο ελαφρυντικό το οποίο δεν ζήτησε αυτό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη, ο συνήγορος ανέφερε πως η νομολογία για αυτό το θέμα είναι συγκεκριμένη και δεν το ζητεί καθώς πιστεύει ότι δεν θα γίνει δεκτό από την έδρα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης