Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Σε σωρεία σοβαρών αδικημάτων φέρονται να έχουν υποπέσει δύο αδέρφια αστυνομικοί, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την εξουσία που τους δίνει η στολή τους, έχουν μετατρέψει την ζωή των γειτόνων τους στο Περιστέρι σε πραγματική… κόλαση.

​Οι καταγγελίες που έχουν εκφραστεί και επίσημα σε βάρος των αστυνομικών προκαλούν ζάλη τόσο λόγω του αριθμού τους όσο και λόγω του περιεχομένου τους
Οι καταγγελίες που έχουν εκφραστεί και επίσημα σε βάρος τους προκαλούν ζάλη τόσο λόγω του αριθμού τους όσο και λόγω του περιεχομένου τους: Παράνομες παρακολουθήσεις με κάμερα των σπιτιών απέναντί τους, επιθέσεις δολιοφθοράς σε συνεργείο αλλά και σε οχήματα της περιοχής με πέτρες, μπογιές και αυγά, καθημερινές απειλές και τραμπουκισμοί ακόμα και σε μικρά παιδιά, συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό για τους γείτονές τους, ενώ φυσικά σπιλώνουν το κύρος της Ελληνικής Αστυνομίας…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υπεύθυνοι της οποίας, μετά από πολλά περιστατικά και καταδίκες, έχουν παραπέμψει από τον Σεπτέμβριο του 2015 τα δυο «άτακτα» αδέλφια ενώπιον του Πρωτοβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΛ.ΑΣ. με το ερώτημα επιβολής σε αυτούς της πειθαρχικής ποινής της Αργίας με Απόλυση.

Περισσότερο από ένας χρόνος έχει περάσει, κι ενώ οι εν λόγω αστυνομικοί σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες συνεχίζουν με το ίδιο θράσος την παράνομη δράση τους, δεν έχει οριστεί καν ακόμα το Πειθαρχικό Συμβούλιο που θα κρίνει αν οι νεαροί πρέπει να υπηρετούν στην αστυνομία και να φέρουν όπλο…

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Αστυνομικοί… Big Brother 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Ιούλιο του 2014, 10 κάτοικοι Περιστερίου, της περιοχής δηλαδή στην οποία διαμένουν τα δύο αδέρφια, κάνουν αναφορά στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., στην οποία, μεταξύ άλλων, καταγγέλλουν ότι οι δύο αστυνομικοί παρακολουθούν τους γείτονές τους με κάμερες και κιάλια, δεν αφήνουν κανέναν να παρκάρει μπροστά στο σπίτι τους, βρίζουν και χειρονομούν εναντίον τους και γενικά αντιμετωπίζουν την περιοχή ως… τσιφλίκι τους.

Ως βασικό κίνητρο της συγκεκριμένης συμπεριφοράς εναντίον τους εντοπίζουν τη (νόμιμη) λειτουργία ενός συνεργείου αυτοκινήτων ακριβώς απέναντι από το σπίτι τους, το οποίο έχει γίνει ουκ ολίγες φορές στόχος επίθεσης ατόμων, που με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, προκαλούν πολλά βράδια… δολιοφθορές!

Οι καταγγέλλοντες ισχυρίζονται ότι οι συγκεκριμένες βραδινές επιθέσεις συνδέονται με την παραβατική συμπεριφορά των αστυνομικών εναντίον τους.

Δείτε εικόνες που έχει καταγράψει το κλειστό κύκλωμα ασφαλείας του συνεργείου:

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά:

«Σε καθημερινή βάση, οι δύο αστυνομικοί, βρίζουν και χειρονομούν προς όλη τη γειτονιά, κάνουν κατάχρηση εξουσίας χρησιμοποιώντας την αστυνομική τους ιδιότητα. Έχουν εγκαταστήσει κάμερα στο μπαλκόνι της οικίας τους συνδεδεμένη με λογισμικό στραμμένη προς τα σπίτια μας, όπου παρακολουθούν τις ζωές μας και εμάς τους ίδιους. Χρησιμοποιούν κιάλια, φορητές κάμερες με μοναδικό σκοπό να μας προκαλούν, να μας εκνευρίζουν και να έχουν διαταράξει την οικογενειακή και επαγγελματική ηρεμία μας».

Κάμερες που στόχευαν στα απέναντι μπαλκόνια. Αφαιρέθηκαν μετά την παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

»Επίσης έχουν τοποθετήσει 2 μηχανάκια έξωθεν της οικίας τους, δεμένα με αλυσίδα και αχρησιμοποίητα για χρόνια, ώστε να μην παρκάρει κανείς κοντά στο σπίτι τους. Έχουν βάλει 2 κώνους βιδωμένους στο πεζοδρόμιο και στον τοίχο για παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους και αν τολμήσει κανείς να παρκάρει, αρχίζουν να τον βρίζουν και να τον φοβερίζουν».

Μέχρι να αφαιρεθούν οι κώνοι μετά από πάμπολλες συστάσεις, σηματοδοτούσαν ότι αυτό το σημείο του δημόσιου δρόμου μετατράπηκε με το έτσι θέλω σε... ιδιωτικό

»Δηλαδή με την πλάτη των παιδιών-αστυνομικών αντιμετωπίζουν τη γειτονιά ως τσιφλίκι τους, αδιαφορώντας για νόμους και για τις συνέπειες των πράξεων τους, αφού όποιος εκ της Διοικήσεως έρθει για αυτοψία (δημοτική αστυνομία, τοπικό αστυνομικό τμήμα) «καθαρίζουν» τα παιδιά… Μας αντιμετωπίζουν όλους ως κατώτερους, αφού διαθέτουν αστυνομική ασυλία. Δηλαδή όσες φορές έχει κληθεί η Αστυνομία και έχει επιληφθεί το τοπικό αστυνομικό τμήμα, είτε τα όργανα επιδεικνύουν παντελή αδιαφορία και δεν καταγράφουν κανένα περιστατικό είτε αν προσαχθεί ο (…) στο τμήμα, αμέσως τα παιδιά του «τρέχουν» από πίσω και τη βγάζει καθαρή».

Ο Βασίλης Σακκάς, βασικός καταγγέλλων, διαμένει με τη σύζυγό του και τα δύο μικρά παιδιά τους ακριβώς απέναντι από το σπίτι των εν λόγω αστυνομικών.

Δείτε πώς περιγράφει την κατάσταση και τι ζητάει από την Πολιτεία:

Η σύζυγός του, Βασιλεία Χαμπίπη, εξηγεί στο φακό του zougla.gr τον φόβο και την απελπισία που νιώθει η ίδια και τα παιδιά της, το δωμάτιο των οποίων είναι πάντα κλειστό και σκοτεινό, υπό τον φόβο της καταγραφής του σε κάμερα από τους γείτονες…

Για να αποκτήσετε πλήρη εικόνα της δράσης τους, διαβάστε ορισμένα περιστατικά από τη γωνία του… τρόμου, έτσι όπως καταγγέλλονται: 

Οι αστυνομικοί απειλούν ακόμα και τις ζωές των γειτόνων τους, επικαλούμενοι μάλιστα τις... πλάτες της Αστυνομίας

Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, οι αστυνομικοί τους έχουν προειδοποιήσει ότι θα κατηγορήσουν τους ίδιους για απειλές κατά της ζωής τους...

Μεταξύ άλλων, οι καταγγέλλοντες αναφέρουν ότι οι εν λόγω αστυνομικοί απολαμβάνουν ασυλίας από τους συναδέλφους τους, όταν οι τελευταίοι καλούνται να επιληφθούν επί των καταγγελιών...

Η υπόθεση πηγαίνει τελικά στη Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού και Εσωτερικών Λειτουργιών του Αρχηγείου της Αστυνομίας.

Εν τω μεταξύ, για ένα από αυτά τα περιστατικά εξύβρισης και απειλών, ο πατέρας των αστυνομικών, καταδικάζεται σε 12 μήνες φυλάκιση. 

Η καταδίκη του πατέρα των αστυνομικών

Η κατάσταση εκτραχύνεται λίγες εβδομάδες αργότερα, με την… Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία να ασχολείται με την εν λόγω γωνία του Περιστερίου. Τα ξημερώματα της 9ης Αυγούστου 2014 σημειώνονται εκρήξεις χαμηλής έντασης στο δρόμο μπροστά από τα δύο σπίτια. Οι αστυνομικοί κι ο πατέρας τους κατηγορούν τους γείτονες ότι προέβησαν σε αυτή την πράξη με στόχο τους ίδιους… Οι γείτονες συλλαμβάνονται, αρνούνται τις κατηγορίες και υπενθυμίζουν στις Αρχές όλα αυτά που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα. 

Η Αντιτρομοκρατική ακόμα δεν έχει αποφανθεί ποιος τοποθέτησε τα γκαζάκια στο συγκεκριμένο δρόμο και γιατί...

Τον Οκτώβριο του 2014 υποβάλλουν καταγγελία εναντίον των αστυνομικών 17 κάτοικοι της περιοχής, δηλαδή εφτά περισσότεροι από την προηγούμενη φορά. Επαναλαμβάνουν την «τραμπούκικη» συμπεριφορά εναντίον τους, με χυδαίες βρισιές και συνεχείς απειλές και τονίζουν ότι οι συγκεκριμένοι απολαμβάνουν «ασυλία» από τους συναδέλφους τους του τοπικού Α.Τ., καθώς τις πάμπολλες φορές που έχουν κληθεί να επέμβουν, μάλλον έχουν κάνει τα στραβά μάτια.

Αναφέρονται επίσης στην περίεργη συμπεριφορά τους τη νύχτα που έγιναν οι εκρήξεις έξω από το σπίτι τους, και ισχυρίζονται ότι οι ίδιοι οι αστυνομικοί κι ο πατέρας τους ανέφεραν ότι… θα υποδείξουν τον Βασίλειο Σακκά ως υπαίτιο για να τον κατηγορήσουν επίτηδες!

Όπως υπογραμμίζουν, οι παρακολουθήσεις με κιάλια και με κάμερες είναι συνεχείς, όπως και τα περιστατικά εντάσεων και ύβρεων…

Η Βασιλεία Χαμπίπη διαπίστωσε με τρόπο ότι τα μικρά παιδιά της παρακολουθούνται με κιάλια και με κάμερες...



​Τον Ιανουάριο του 2015 ο ιδιοκτήτης του συνεργείου που βρίσκεται απέναντι από το σπίτι των αστυνομικών, χάνει τη ζωή του από έμφραγμα, αν και ήταν υγιής μέχρι τότεΤον Ιανουάριο του 2015 ο ιδιοκτήτης του συνεργείου που βρίσκεται απέναντι από το σπίτι των αστυνομικών, χάνει τη ζωή του από έμφραγμα, αν και ήταν υγιής μέχρι τότε. Όταν εισήχθη στο νοσοκομείο, ο γιατρός λέει στους συγγενείς ότι ήταν «πολύ φορτισμένος και για κάποιο λόγο επιδεινώνεται η υγεία του κι ότι πρέπει να ηρεμήσει».

Όπως λένε οι γείτονες, το τραγικό αυτό συμβάν, αντί να εκτονώσει την κατάσταση, αποθρασύνει τους αστυνομικούς. Οι απειλές συνεχίζονται, ενώ περιγράφουν γεγονότα όπως «να φτύνουν το κηδειόχαρτο που ήταν τοιχοκολλήμενο στη γειτονιά, και να φωνάζουν ότι όλοι θα πάνε να τον βρουν»… Παράλληλα, οι αστυνομικοί κάνουν ασφαλιστικά μέτρα κατά της… γειτονιάς, τα οποία όμως τα χάνουν πανηγυρικά.

Εν συνεχεία προβαίνουν σε συνεχείς καταγγελίες κατά του συνεργείου του αποθανόντος, ισχυριζόμενοι ότι είναι παράνομο, αποτυγχάνουν όμως και πάλι καθώς το τελευταίο φέρει όλες τις νόμιμες άδειες λειτουργίας. Σε διάστημα λίγων μηνών, το πταισματοδικείο Περιστερίου εκδίδει 8 αθωωτικές αποφάσεις κρίνοντας ως νόμιμη την επιχείρηση, αυτό όμως δεν αποθαρρύνει τους καταγγέλλοντες…

Δείτε πώς περιγράφουν την κατάσταση οι Σπύρος και Μάρθα Σταθάτου, τα δύο αδέλφια που έχουν κληρονομήσει το συνεργείο από τον πατέρα τους:

Ο κόμπος για τους γείτονες έχει… ξεπεράσει το χτένι. Οι συνεχείς παράλογες παρακολουθήσεις, οι βίαιες ενοχλήσεις, οι καταστροφές των περιουσιών τους, και, κυρίως, ο φόβος, ειδικά για την ακεραιότητα των μικρών παιδιών, δημιουργούν μια εφιαλτική καθημερινότητα χωρίς τέλος. Η ευνομούμενη πολιτεία δηλώνει ανίκανη να τους προστατέψει, κάνοντας ουσιαστικά τα στραβά μάτια σε όλα αυτά τα περιστατικά, αφού οι θύτες, όπως ισχυρίζονται οι καταγγέλλοντες, είναι… «δικά τους παιδιά». 

Έσχατη λύση; Η γνωστοποίηση και η επίκληση βοήθειας και αρωγής από τους ανώτατους άρχοντες της χώρας, από τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς μέχρι την ανώτατη δικαστική ηγεσία. Ο Βασίλειος Σακκάς, απελπισμένος πια, στέλνει παντού έγγραφα και ζητάει προσωπικές ακροάσεις. 

Έσχατη λύση για τους γείτονες, τα υπομνήματα στους ανώτατους άρχοντες της χώρας...

'Το μόνο που ζητάμε είναι η εφαρμογή των Νόμων'

Απάντηση καμία από τους ανωτέρω, δεδομένου και του γεγονότος ότι την υπόθεση ανέλαβε η αρμόδια για αυτό Διεύθυνση των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Η ΕΛ.ΑΣ. διεξάγει ένορκη διοικητική εξέταση

Πίσω στον Ιούνιο του 2015, η αστυνομία διατάζει ένορκη διοικητική εξέταση για τις καταγγελίες εις βάρος των αστυνομικών. Εξετάζονται οι μαρτυρίες των γειτόνων και οι απολογίες των ίδιων, και λόγω αμφιβολιών η υπόθεση παραπέμπεται στα ποινικά δικαστήρια που εκκρεμούν. Οι αξιωματικοί όμως εισηγούνται την παραπομπή τους ενώπιον του Πρωτοβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου με το ερώτημα επιβολής σε αυτούς της πειθαρχικής ποινής της Αργίας με Απόλυση. 

Ένας χρόνος και κάτι έχει περάσει και δεν έχει οριστεί καν ακόμα η ημερομηνία του Πειθαρχικού. Οι γείτονες, σε κατάσταση καθημερινού φόβου και απελπισίας, απευθύνουν έκκληση προς την Ελληνική Δικαιοσύνη να πράξει τα αυτονόητα, προστατεύοντας, εκτός από τους ίδιους, το δικό της κύρος…

Δείτε εικόνες που αντικρίζουν καθημερινά οι καταγγέλλοντες, στις περιουσίες τους:

Ζημιές σε οχήματα, αβγά στα μπαλκόνια, μπογιές στο συνεργείο, είναι μερικές από τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της συγκεκριμένης γωνίας του Περιστερίου

Το ρεπορτάζ συνεχίζεται… 

Εικονολήπτης: Νίκος Χριστοφάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης