Άλλη μία περίεργη πτυχή έρχεται να επισκιάσει την αισιοδοξία και την επικοινωνιακή ευεξία που χαρακτηρίζει τις κυβερνητικές τοποθετήσεις για τις άριστες σχέσεις του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία με το ΕΣΥ και την ανταπόκριση των ιδιωτικών θεραπευτικών μονάδων στο κάλεσμα της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη Βουλή την Πέμπτη επέμενε πως τα ιδιωτικά θεραπευτήρια προσέφεραν δωρεάν την συμμετοχή τους σε κλίνες και  προσωπικό αλλά ως φαίνεται όλα αυτά ανήκουν στην σφαίρα της εποικοδομητικής φαντασίας.

Οι ιδιώτες και το Κράτος υπέγραψαν δύο MOU ( Memorandum Of Understanding), ένα προ Covid19 και ένα μετά την διασπορά του Covid 19. Η πρώτη συμφωνία προέβλεπε την ημερήσια αποζημίωση των ιδιωτικών θεραπευτηρίων τα οποία προσφέρουν κλίνες ΜΕΘ στο ΕΣΥ των 800 ευρώ με τα ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές να αναλαμβάνουν το υπερβάλλον λειτουργικό κόστος του προσωπικού. Η δεύτερη συμφωνία προέβλεπε πώς η ημερήσια αποζημίωσης καθοριζόταν στα 1.600 ευρώ την ημέρα με το Κράτος να αναλαμβάνει το ημερήσιο κόστος λειτουργίας του προσωπικού. Απλά πράγματα. Όλες οι ιδιωτικές κλινικές, ιατρικά κέντρα και ιατρικά θεραπευτήρια υπέγραψαν αυτά τα δύο Memorandum.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την επιδημία να κτυπά κόκκινο και την διασπορά του ιού να επεκτείνεται, ο ιδιωτικός τομέας υποχρεώθηκε εκ των πραγμάτων να διαχειριστεί με διαφορετικό τρόπο την δημόσια εικόνα του και να προβάλει λόγω συνθηκών την διάσταση της εταιρικής ευθύνης. Τότε άρχισαν οι ανακοινώσεις περί «διάθεσης κλινών και προσωπικού δωρεάν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».  Μετά από λίγα εικοσιτετράωρα και κάποια δημοσιογραφική έρευνα κατέστη σαφές πώς κάτι δεν πήγαινε καλά. Εξηγούμεθα.

Ορισμένα ιδιωτικά θεραπευτήρια άφησαν να εννοηθεί πώς προσέφεραν στο Κράτος αριθμό απλών κλινών νοσηλείας με το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργήσουν (γιατροί, νοσηλευτές κλπ) και μάλιστα δωρεάν. Όπως προκύπτει οι κλίνες αυτές προσφέρθηκαν όχι στο ΕΣΥ αλλά περιέργως στον ΕΟΠΥΥ. Ερώτημα λοιπόν. Γιατί προσφέρθηκαν στον ειδικό φορέα και όχι στον γενικό φορέα και τον θεσμό; Η απάντηση που εκστομίζεται από όλους τους φορείς που έχουν άμεση  σχέση με το αντικείμενο είναι αφοπλιστική. «Μα ο ΕΟΠΥΥ έχει τα λεφτά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσπαθήσαμε να ξεκαθαρίσουμε την εικόνα απευθυνόμενοι στους υπεύθυνους επικοινωνίας των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων οι οποίοι επέμεναν πώς η παροχή κλινών νοσηλείας γίνεται δωρεάν. Προσοχή δεν γίνεται λόγος για τις κλίνες  ΜΕΘ οι οποίες εμπίπτουν στις πρόνοιες των συμφωνιών MOU1 και MOU2. Σε όλα τα παραπάνω υπάρχει μία εξαίρεση. Πρόκειται για την διάθεση στο ΕΣΥ της θεραπευτικής μονάδας του Ιατρικού  Κέντρου στο Περιστέρι στο σύνολο της, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με το ιατρικό, διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό της. Η μονάδα αυτή προορίζεται να εξυπηρετήσει ιατρικά περιστατικά εκτός Covid-19  ώστε να αποφορτιστεί το γενικότερο σύστημα. Μέχρι στιγμής πρόκειται για την μοναδική περίπτωση πραγματικής δωρεάν παροχής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως φανταζόμαστε το εννούσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή την Πέμπτη 2 Μαρτίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης