Λασποβροχή, χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας θα είναι και τη Μεγάλη Δευτέρα τα χαρακτηριστικά του καιρού, ο οποίος, παρότι βρισκόμαστε μετά τα μέσα του Απριλίου, θα παραμείνει μάλλον χειμερινός για τις επόμενες 48 ώρες. Η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει από τη Μεγάλη Τετάρτη, αλλά, όπως δείχνουν τα προγνωστικά στοιχεία, τα καιρικά φαινόμενα θα συνεχίσουν να ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, η οποία θα μεταφραστεί σε λασποβροχές σε αρκετές περιοχές.

Όπως αναφέρει το meteo.gr, βροχές αναμένονται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας εκτός από τα νότια-νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα. Τα πιο έντονα φαινόμενα θα εντοπίζονται σε τμήματα του Κεντρικού και Νότιου Ιονίου, της Δυτικής Στερεάς και της Δυτικής Πελοποννήσου, όπου αναμένεται να εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες, οι οποίες είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους. Παράλληλα, αναμένεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας (πάνω από τα 1.500 μέτρα στα νότια, πάνω από τα 1.000-1.200 μέτρα στα κεντρικά και πάνω από τα 900-1.000 μέτρα στα βόρεια), ενώ στη Δυτική Μακεδονία οι χιονοπτώσεις είναι πιθανό να εκδηλώνονται και σε περιοχές πάνω από τα 600 μέτρα. Οι μέγιστες θερμοκρασίες δεν θα ξεπεράσουν τα επίπεδα των 16 έως 18 βαθμών Κελσίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα καιρικά φαινόμενα δεν θα αλλάξουν σημαντικά τη Μεγάλη Τρίτη, καθώς, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα νότια πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά. Βαθμιαία, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και τις βραδινές ώρες θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ, από το απόγευμα στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τους 14 με 16 και στα νότια τους 18 βαθμούς Κελσίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καιρός θα αρχίσει να αλλάζει από τη Μεγάλη Τετάρτη, αλλά κυρίως όσον αφορά τη θερμοκρασία, η οποία θα αρχίσει να ανεβαίνει σταθερά και θα βρίσκεται σε ικανοποιητικά για την εποχή επίπεδα το Μεγάλο Σάββατο. Κατά τα λοιπά, οι καιρικές συνθήκες θα συνεχίσουν να ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, ενώ πρόσκαιρες βροχές θα πέσουν κυρίως στα δυτικά και στα βόρεια. 

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τις υπόλοιπες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας έχει ως εξής:

Μεγάλη Τετάρτη 

Στα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται ηλιοφάνεια με κατά τόπους πρόσκαιρες νεφώσεις. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι στα νότια θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ, το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Μεγάλη Πέμπτη 

Αραιές νεφώσεις παροδικά κατά τόπους πιο πυκνές κυρίως στα δυτικά, όπου πιθανώς να σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοήσουν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ και στα ανατολικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Μεγάλη Παρασκευή 

Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια αραιές νεφώσεις παροδικά κατά τόπους πιο πυκνές, με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών στα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός. Οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοήσουν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοανατολικοί 3 με 5, στα δυτικά και νότια έως 6 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. 

Μεγάλο Σάββατο  

Αραιές νεφώσεις παροδικά κατά τόπους πιο πυκνές, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια, όπου πιθανώς να σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα είναι αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους-βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Δείτε την εξέλιξη του καιρού τις επόμενες ημέρες: 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης