Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Πρόκειται για γυναίκα 38 ετών στη Θεσσαλονίκη, η οποία πρόσφατα ταξίδεψε στη Βόρεια Ιταλία. Το ανακοίνωσε επίσημα το Υπουργείο Υγείας.

Η γυναίκα νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ και, σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνει να είναι καλά στην υγεία της. Tο κρούσμα επιβεβαιώθηκε σε ενημέρωση για τον κορωνοϊό και τα δείγματα που έχουν ελεγχθεί από ύποπτα κρούσματα από τον Σωτήρη Τσιόδρα, καθηγητή παθολογίας-λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ κι επιστημονικού συνεργάτη του ΕΟΔΥ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως έγινε γνωστό, οικειοθελώς απομονώνονται όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της.  

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος μας πληροφόρησε πως στις 17:00 θα υπάρξει ειδική σύσκεψη στην παλιά νομαρχία στη Β. Όλγας όπου θα συμμετάσχουν όλες οι αρμόδιες αρχές υπό τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και θα ανακοινωθούν όλα τα επιπλέον μέτρα και πρωτοβουλίες που θα ληφθούν.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, έπειτα από την ανακοίνωση για το θετικό κρούσμα κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, ανάρτησε το εξής στο Twitter:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 15:00 αναμένεται και το επίσημο ανακοινωθέν της διοίκησης του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, που θα αφορά τις συνθήκες νοσηλείας και υποδοχής της ασθενούς, η οποία νοσηλεύεται και η οποία προφανώς μολύνθηκε από τον κορωνοϊό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στη Β. Ιταλία.

Όλος ο διάλογος που έγινε στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας

Αναλυτικά όλος ο διάλογος που έγινε κατά τη συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στην Ελλάδα έχει ως εξής:

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Καλησπέρα σας, ευχαριστούμε πάρα πολύ που ήρθατε. Όπως ξέρετε, καθιερώνουμε τακτική ημερήσια ενημέρωση αναφορικά με τις εξελίξεις με τον νέο κορωνοϊό. Την ενημέρωση θα κάνει ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος έχει τον λόγο.

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Καλό μεσημέρι σε όλους. Ψυχραιμία να έχουμε. Επιβεβαιώθηκε η πρώτη περίπτωση της νόσου στην Ελλάδα. Πρόκειται για Ελληνίδα 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της Βόρειας Ιταλίας. Είναι καλά στην υγεία της, παρακολουθείται από μία ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη και τη στιγμή που σας μιλώ γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της και οι κοντινές επαφές θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους.

Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η νόσος παραμένει μία ήπια στη συντριπτική της πλειοψηφία νόσος. Τονίζουμε την ανάγκη της τήρησης των κανόνων υγιεινής από όλους τους συμπολίτες μας, κανόνες οι οποίοι αφορούν στην υγιεινή των χεριών και στην υγιεινή του βήχα.

Τις επόμενες ημέρες άνθρωποι που έρχονται από τις πληττόμενες περιοχές της Βόρειας Ιταλίας πρέπει να επιτηρούν την υγεία τους και σε περίπτωση συμπτωμάτων να μένουν στο σπίτι και να ειδοποιούν τον γιατρό τους ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες.

Τέλος το αποτέλεσμα του υπόπτου περιστατικού στο «Αττικόν» είναι αρνητικό. Σας ευχαριστώ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Όπως σας είπα, θα υπάρξουν τακτικές ημερήσιες ενημερώσεις πάνω στο ζήτημα του κορωνοϊού και, αν η ανάγκη το απαιτήσει, θα υπάρξει και νέα ενημέρωση σήμερα.

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Η γυναίκα νοσηλεύεται, είναι εξαιρετικά καλά στην υγεία της, δεν έχει άλλα προβλήματα υγείας.

Πρώτη είδηση στα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης

Αμέσως αναμεταδόθηκε η είδηση για το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα από την τουρκική εφημερίδα Hurriyet με την επισήμανση «Μετά το Ιράν και το Ιράκ άλλος ένας γείτονάς μας είναι θετικός στον κορωνοϊό». Η Hurriyet επικαλείται ως πηγή το ελληνικό Υπουργείο Υγείας. 

Η λίστα με τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχει εγκρίνει τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς και συντόνισε τις δράσεις των συναρμόδιων φορέων.

1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»

2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»

3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»

5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας

6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια»,

Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων

7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών έχουν επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.

Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συντονίσει την πολιτική αντιμετώπισης του ιού

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στη φάση της ανάσχεσης της διάδοσης του ιού Covid-19, δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για την Υγεία Στέλλα Κυριακίδου, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να παραδοθεί στον πανικό και θα πρέπει να είναι προσεκτική ως προς την παραπληροφόρηση για τον ιό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξετάσουν τα σχέδια για την αντιμετώπιση πανδημίας λόγω της εξάπλωσης του ιού Covid-19. Όλες οι χώρες μέλη καλούνται να ενημερώσουν τις ευρωπαϊκές αρχές για τα σχέδια ετοιμότητας για τον ιό.

Η Ευρωπαία επίτροπος δήλωσε ότι αποκλίνουσες προσεγγίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του ιού πρέπει να αποφευχθούν.

Η Στέλλα Κυριακίδου γνωστοποίησε ότι η ΕΕ θα εκδώσει πληροφορίες προς όσους ταξιδεύουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της διάδοσης του ιού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης