Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεγάλη συγκίνηση προκάλεσε το ρεπορτάζ του zougla.gr για την απίστευτη κι όμως… ελληνική περιπέτεια της Ρωμιάς Ανθής Ζήλη, η οποία από αμέλειά της μεν, από την αναλγησία και τη βραδύτητα των αρμόδιων μηχανισμών δε, έμεινε άστεγη, έπειτα από την απώλεια του συζύγου της.

Άμεσα κινητοποιήθηκε ο πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, Νίκος Ουζούνογλου, ο οποίος ανέλαβε την προσωρινή στέγαση της κυρίας Ανθής Ζήλη, στην έδρα της Ομοσπονδίας όπου υπάρχουν λίγα δωμάτια, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ανέλαβε επίσης να τη βοηθήσει με την έκδοση των απαραίτητων εγγράφων.

Ωστόσο δυστυχώς αυτό δεν είναι αρκετό. Η Ανθή Ζήλη δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί, πάσχει από πολλά υποκείμενα νοσήματα, είναι διαβητική, ενώ είναι και εντελώς άπορη, που σημαίνει ότι και να μπορούσε να πάει στο σουπερμάρκετ, δεν θα είχε τα χρήματα να αγοράσει τα αναγκαία. Η Ομοσπονδία δεν μπορεί να τα παρέχει αυτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, ένα γηροκομείο για Ρωμιούς που υπάρχει εδώ και δεκαετίες στην Ανάβυσσο δέχεται υπερήλικες μόνο αν έχουν σύνταξη ή περιουσιακά στοιχεία. Και μέχρι να εκδοθεί η ελληνική ταυτότητα ή τα νόμιμα έγγραφα για την Ανθή Ζήλη, δεν καθίσταται δυνατόν να εξυπηρετηθεί από τις περισσότερες δομές του κράτους.

Τη συναντήσαμε, μαζί με την κόρη της, που θα είναι δίπλα της και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για όσο καιρό χρειαστεί, στην έδρα της Ομοσπονδίας.

Έχει στέγη, έχει κρεβάτι, της λείπουν όμως όλα τα υπόλοιπα. Και κυρίως η «αναγνώριση» που θα της ανοίξει τον δρόμο για μια αξιοπρεπή δομή…

Δείτε το ρεπορτάζ:

 

Όποιος θέλει να βοηθήσει έμπρακτα, μπορεί να επικοινωνεί με την κόρη της, Κατερίνα Γανοσέλη, στο 6970926674.

Το Γενικό Προξενείο Κωνσταντινούπολης τοποθετείται για το ζήτημα 

Οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να λύσουν το ζήτημα -που φαινομενικά μόνο μοιάζει εύκολο- της «αναγνώρισης» της Ανθής Ζήλη ως ομογενούς, ενέργεια η οποία θα της επιτρέψει να λάβει την προνοιακή βοήθεια του ελληνικού κράτους, καθώς, θυμίζεται, από το 1968 οπότε και ήρθε από την Κωνσταντινούπολη, ζει χωρίς επίσημα έγγραφα, με αποτέλεσμα να «μην υπάρχει» για τις αρχές της χώρας μας.

Το zougla.gr επικοινώνησε με το Γενικό Προξενείο Κωνσταντινούπολης και η Πρόξενος Γεωργία  Σουλτανοπούλου μας περιέγραψε την υπόθεση.

Όπως μας εξηγεί, το Προξενείο έλαβε το σχετικό αίτημα για διευθέτηση του ζητήματος της Ανθής Ζήλη από κάποια φιλανθρωπική δομή του Δήμου Σαλαμίνας, όπου ζούσε, στα τέλη του Ιουλίου. 

«Αμέσως ξεκίνησαν οι διαδικασίες, ενώ πράγματι από τα έγγραφά της προκύπτει ότι δικαιούται να λάβει την αναγνώριση ως ομογενής», όμως «επειδή βρίσκεται πολλά χρόνια στην Ελλάδα, τα πράγματα είναι πολύπλοκα», μας λέει η Πρόξενος.

Από τη μεριά της, έγιναν όλες οι ενέργειες και οι απαραίτητες ενημερώσεις προς το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ τελούν ενήμερα και τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη (διεύθυνση Αλλοδαπών) και Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς το ζήτημα ξεκίνησε από την Αθήνα. «Εξηγήθηκε αναλυτικά η ιδιαιτερότητα της περίπτωσης στις κεντρικές αρχές», αναφέρει η Γεωργία Σουλτανοπούλου, όμως, όπως προβλέπει ο Νόμος, για να εκδοθεί η θεώρηση ειδικού τύπου για ομογενείς, και με αυτή στη συνέχεια η άδεια παραμονής ή η ταυτότητα, θα πρέπει η ίδια αυτοπροσώπως να μεταβεί με  το (τουρκικό) διαβατήριο της στο Προξενείο.

«Όταν μια υπόθεση παραπέμπεται σε μια περιφερειακή αρχή, όπως είναι το Προξενείο, η αρχή συλλέγει τα στοιχεία και στη συνέχεια απευθύνεται αρμοδίως. Έτσι έχει γίνει και σε αυτή την περίπτωση χωρίς καμία καθυστέρηση», αναφέρει η Πρόξενος, η οποία αντιλαμβάνεται πλήρως τη δυσκολία μετακίνησης της Ανθής Ζήλη στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο και η ίδια «δεν μπορεί να παραβεί τον Νόμο».

Καθίσταται σαφές, λοιπόν, ότι για να λυθεί το ζήτημα, θα πρέπει κάποια ανώτερη αρχή να… «το πάρει πάνω της», δηλαδή να παρακαμφθεί, λόγω των πολύ ειδικών συνθηκών. η διάταξη του Νόμου που προβλέπει αυστηρά την αυτοπρόσωπη παρουσία της ομογενούς στην Κωνσταντινούπολη και να λάβει έτσι η Ανθή Ζήλη στην Αθήνα το «μαγικό χαρτί», που δικαιούται, ώστε να ξεκινήσει μια νέα πιο αξιοπρεπή ζωή…

Εμπόδια της Ελλάδας στην αναγνώριση των Κωνσταντινουπολιτών!

Το πρόβλημα της αναγνώρισης της ελληνικής υπηκοότητας για τους Κωνσταντινουπολίτες φαίνεται ότι είναι διαχρονικό για το ελληνικό κράτος! Παρατίθενται οι δύο επιστολές που είχε στείλει ο Νίκος Ουζούνογλου προς τους αρμόδιους υπουργούς Κωστή Χατζηδάκη πρόσφατα (για τη μη απόδοση ΑΜΚΑ) και το 2018 στους Πάνο Σκουρλέτη και Νίκο Τόσκα (για τη μη χορήγηση αδειών παραμονής).

Δείτε τις επιστολές:

Δείτε ακόμα:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης