Φρίκη: Οι διάλογοι από τους ασυρμάτους την ώρα της τραγωδίας

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2019, 01:32
Φρίκη: Οι διάλογοι από τους ασυρμάτους την ώρα της τραγωδίας

Οι κραυγές αγωνίας των κατοίκων στο Μάτι, «ζωντανεύουν» στην εισαγγελική διάταξη, μαζί όμως με την προσπάθεια να σωθούν, ενώ οι φλόγες έζωναν τα σπίτια τους. Αίσθηση προκαλεί πάντως ο τρόπος που απαντούσαν στις κλήσεις τους στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής

«Έρχονται κυρία μου, έρχονται, το κέρατό μου, έρχονται», «αυτό σας λέω κυρία μου, κάνουμε ό,τι μπορούμε, δέκα πέντε αυτοκίνητα είκοσι έρχονται, μακάρι να γεννήσουμε και άλλα», «δεν κατάλαβα το ύφος σας κύριε....όχι, όχι τι είσαστε εσείς… τι δεν καταλάβατε; πολίτης είμαι έχετε υποχρέωση… τι είσαστε;  Μαγαζί σας είναι η Πυροσβεστική, δεν το κατάλαβα; ....Κι εγώ δεν το κατάλαβα», «εντάξει δεν είναι ταξί να το παραγγείλουμε κινδυνεύει κάποιος, μπορεί να κινδυνεύει κάποιος άνθρωπος θα το δούμε έτσι; Θα ‘ρθει», «μην παραπονιέστε και φωνάζετε όλοι». 

Σε ανάλογο ύφος ήταν και η επικοινωνία με την Άμεσο Δράση.  «Θέλω τροχαία στα φανάρια στη διασταύρωση στη Ραφήνα... στη Ραφήνα έχω φωτιές από εκεί πέρα... τι είναι αυτό στο Ν. Βουτζά, χε@@@καμε. Ο παππούς θα πεθάνει εκεί μέσα, μ@@@@@ είναι να πεθάνει ο παππούς... θέλω τροχαία στη διασταύρωση για Ραφήνα».

Η υπηρεσία κατέστη ανενεργή καθώς δεν ήταν έτοιμη και ικανή να διαχειριστεί τα περιστατικά ούτε καν στοιχειωδώς, όπως αναφέρεται στη διάταξηΟι εισαγγελείς αναφέρουν πάντως μόλις τρεις ήταν οι τηλεφωνητές εκείνη την ημέρα ενώ η λειτουργία του προγράμματος έφτασε στις 19.17 της 23ης Ιουλίου στο μέγιστο της απόδοσης και λειτουργίας του. Έπειτα από το χρονικό αυτό σημείο η υπηρεσία κατέστη ανενεργή καθώς δεν ήταν έτοιμη και ικανή να διαχειριστεί τα περιστατικά ούτε καν στοιχειωδώς, όπως αναφέρεται στη διάταξη.

«Μόνο δε προκειμένου να καταδειχθεί εμφατικά η στάση ευτυχώς ορισμένων οργάνων του Π. Σ παρατίθεται και η συνομιλία του αξιωματικού του Π.Σ. με τον αξιωματικό υπηρεσίας του "199" όταν είπε χαρακτηριστικά για τους κινδυνεύοντες στην περιοχή της Κινέτας: “Τώρα να καούν για να βάλουν μυαλό ρε φίλε... Ναι μπορεί να έχουμε 50 νεκρούς για πλάκα για τον κάθε β@@@@ τώρα....Τα όρνια να μείνουν εκεί" υπογραμμίζουν οι εισαγγελείς.

Υπήρξαν μάλιστα και περιπτώσεις όπου οι τηλεφωνητές έδιναν λάθος οδηγίες στους πολίτες όπως σε μία οικογένεια που τηλεφώνησε στις 18.13 λέγοντας πως καίγεται η αυλή του σπιτιού τους, ενώ το αυτοκίνητο ήδη κάηκε: «Γύρω γύρω τώρα καίγονται όλα, έχουν καεί όλα, εμείς είμαστε μέσα, έχει πολύ καπνό... χάλασε το αυτοκίνητό μας, κάηκε, τι λέτε τώρα;...» και ο χειριστής - τηλεφωνητής απάντησε: «σιγά σιγά  προς την παραλία δεν μπορείτε να πάτε; Έχετε αυτοκίνητο;». Και μία γυναίκα του απάντησε: «όχι ρε παιδιά αφού έχω μωρό 13 μηνών και πόσο θα αναπνεύσει λίγο, δεν ξέρω κάντε κάτι». 

Σύμφωνα με τη διάταξη, ο χειριστής - τηλεφωνητής δύο λεπτά αργότερα «αντί να προβεί στην αποστολή δυνάμεων για τη διάσωση των κινδυνευόντων στην ως άνω οικεία διαβιβάζει το συμβάν στο ΚΕΠΠ αναφέροντάς του: «Ο Δήμος δεν μπορεί να βάλει ένα αυτοκίνητο για να βοηθήσει, τα δικά μας σβήνουν» και το ΚΕΠΠ απαντά: «Ναι παιδιά όμως δεν γίνεται όλοι εσείς να παίρνετε μόνο το δικό μου τηλέφωνο, έχει και δίπλα τρία τέσσερα εδώ πέρα» και συνεχίζοντας αναφέρει: «αυτή η κυρία δεν γίνεται να πάρει τηλέφωνο το 100 να πάει ένα περιπολικό; Αυτά που είπε σε εσένα δεν μπορούσε να τα πει στο 100;».

Σε άλλη περίπτωση, όπως αναφέρουν οι εισαγγελείς στις 18.57 το απόγευμα πολίτης από το Μάτι επικοινωνεί με το 199 ενημερώνοντάς τους για τον κίνδυνο που αντιμετώπιζαν τρεις γυναίκες καθώς έξω από το σπίτι τους καίγονταν δέντραΣε άλλη περίπτωση, όπως αναφέρουν οι εισαγγελείς στις 18.57 το απόγευμα πολίτης από το Μάτι επικοινωνεί με το 199 ενημερώνοντάς τους για τον κίνδυνο που αντιμετώπιζαν τρεις γυναίκες καθώς έξω από το σπίτι τους καίγονταν δέντρα. Ο πολίτης ζήτησε βοήθεια για τη διάσωση και μεταφορά των γυναικών σε ασφαλή περιοχή και ο τηλεφωνητής του απάντησε: «Υπάρχουν πάρα πολλά περιστατικά όμως που είναι έτσι αντίστοιχα με τα δικά σας και κατασκηνώσεις προσπαθούμε να εκκενώσουμε και γίνεται χαμός» και «να σας πω, πάρτε και το 100 την αστυνομία αν μπορούν να κάνουν και αυτοί μεταφορά».

Τέλος, όταν κάποια γυναίκα υπάλληλος του ξενοδοχείου «Ραμάντα» ζήτησε από το «199» την εκκένωσή του γιατί καίγονταν τα αυτοκίνητα στο εξωτερικό παρκινγκ, ο τηλεφωνητής κάλεσε το ΚΕΠΠ για να διαβιβάσει στην αστυνομία το περιστατικό. 

 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2019, 01:33