Ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, πρώην Ζακύνθου, είναι ένας από εκείνους τους ιεράρχες που επισκέπτονται συχνά το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Συλλειτουργεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και συνομιλεί μαζί του, ενώ ανέκαθεν διαδραμάτιζε ρόλο «γέφυρας» μεταξύ της ελλαδικής Εκκλησίας και του Φαναρίου, όταν και εφόσον υπήρχαν προβλήματα.

H δήλωσή του την Τρίτη το πρωί πως η «Εκκλησία πορεύεται, δεν πολιτεύεται, δεν αντιπολιτεύεται» επαναφέρει την ευρύτερη κουβέντα που γίνεται αυτήν τη στιγμή στη χώρα για τα εκκλησιαστικά πράγματαΩς εκ τούτου, η άποψή του για την τρέχουσα κρίση στην Εκκλησία και κυρίως για την εξελισσόμενη κρίση μεταξύ κυβέρνησης και ομάδας ιεραρχών απηχεί και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται εκείνοι οι κύκλοι της Ιεραρχίας την ανάγκη εκσυγχρονισμού του πλαισίου «συμβίωσης» Κράτους – Εκκλησίας. Έτσι η δήλωσή του σε τηλεοπτικό σταθμό την Τρίτη το πρωί πως η «Εκκλησία πορεύεται, δεν πολιτεύεται, δεν αντιπολιτεύεται» επαναφέρει την ευρύτερη κουβέντα που γίνεται αυτήν τη στιγμή στη χώρα για τα εκκλησιαστικά πράγματα και τη συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου στις βασικές αρχές που διέπουν την καθ’ ημάς Ανατολική Εκκλησία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δηλαδή της μη παρέμβασης στα πολιτικά τεκταινόμενα και της μη εμπλοκής στην τρέχουσα πολιτική διαχείριση και άρα στην ταύτιση με κάποιο πολιτικό ρεύμα ή πολιτική παράταξη.

Ο μητροπολίτης Χρυσόστομος κατήγγειλε ευθέως εκείνους τους ιεράρχες που πορεύονται προετοιμάζοντας τον εαυτό τους για να διαδεχθούν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Αποκαλύπτει, δηλαδή, τις ενδόμυχες σκέψεις μητροπολιτών οι οποίοι εσχάτως κατηγόρησαν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τη συμφωνία του με τον πρωθυπουργό αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί πως πίσω από αυτές τις επιθέσεις κρύβονται προσωπικά συμφέροντα και ίντριγκες που αποβλέπουν στη διαδοχή ή ακόμη και σε εγχείρημα καθαίρεσης του σημερινού Αρχιεπισκόπου.
Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας η παρέμβαση του Χρυσόστομου Δωδώνης αφορά στον καυτηριασμό ενός πολιτικού παιγνίου που έχει υιοθετηθεί από μια μερίδα ιεραρχών με στόχο τη διαμόρφωση νέων πολιτικών συσχετισμών εντός της Ιεραρχίας και της Ιεράς Συνόδου.

Συγκεκριμένα, ο μητροπολίτης Χρυσόστομος τόνισε πως «ο Αρχιεπίσκοπος έπραξε άριστα» αναφερόμενος στους χειρισμούς του κ. Ιερώνυμου στο θέμα.

«Κάποιοι είπαν ότι κουράστηκε, και έτσι βρήκαν την ευκαιρία να μπουν στη μάχη της διαδοχής… Τους εκτιμώ, η φιλοδοξία δεν είναι κακό πράγμα… H Εκκλησία πορεύεται, δεν πολιτεύεται, δεν αντιπολιτεύεται» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Συνεχίζοντας, αναφερόμενος στις δηλώσεις Τσίπρα – Ιερώνυμου, είπε πως «άλλο τα λόγια, άλλο τα γραπτά… Ο Αρχιεπίσκοπος ακολούθησε μια διαδικασία, μαζί με άλλους κάνανε πλάνο… Και το πλάνο λέει ότι δεν ισχύει η συμφωνία αν δεν εφαρμοστούν όλα (τα προβλεπόμενα)».
Τέλος, παρατήρησε πως το θέμα «”κάηκε” όταν βγήκε ο κ. Τζανακόπουλος και είπε ότι απολύονται 10.000 κληρικοί… Έδωσε ελπίδα σε 10.000 ανθρώπους και ”κρέμασε στα μανταλάκια” 10.000 κληρικούς». Ο κ. Χρυσόστομος επέμεινε ότι οι 10.000 κληρικοί θα πληρώνονται με επίδομα.
Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης