Έχοντας στο πλευρό του περίπου 20 εργαζόμενους στην αλυσίδα των ενεχυροδανειστηρίων του, ξεκίνησε πριν από λίγο η απολογία του ενεχυροδανειστή Ριχάρδου που φέρεται ως αρχηγός του ενός εκ των δύο κυκλωμάτων λαθρεμπορίας χρυσού.

Ο γνωστός από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του ενεχυροδανειστής που απολογείται για σειρά κακουργηματικών πράξεων, φαίνεται ότι θα επιμείνει στην αθωότητά του, υποστηρίζοντας πως ήταν καθ’ όλα νόμιμος, σε μία προσπάθεια να πείσει πως δεν ήταν ούτε ο ένας εκ των αρχηγών της «μαφίας του χρυσού», ούτε γνώριζε αυτός κάτι για τις παρανομίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα που παρέδωσε στην ανακρίτρια διαφθοράς ο κατηγορούμενος ενεχυροδανειστής υποστηρίζει ότι:

– Οι εξαγωγές χρυσού στην Τουρκία ήταν απολύτως νόμιμες. Δεν προκύπτει καμία λαθρεμπορία. Δεν οφείλονται δασμοί και φόροι καθώς επρόκειτο για εξωκοινοτικές εξαγωγές.

– Τα τελευταία 2 χρόνια είχε κάνει νόμιμες εξαγωγές χρυσού 30 εκ στην Τουρκία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Απόλυτα νόμιμο το χυτήριο της Στουρνάρη 29. Στα άλλα δυο χυτήρια που φέρονται ως παράνομα ούτε έχει πάει ο ίδιος ποτέ, ούτε είχε οποιαδήποτε σχέση.

Ο γνωστός ενεχυροδανειστής θα προσπαθήσει πάντως να ρίξει τις τυχόν ποινικές ευθύνες σε άλλους, μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση του συνηγόρου του, Αλ. Κούγια που άφηνε να διαφανεί πως είχε στηθεί «παραμάγαζο» εντός των επιχειρήσεων του, το οποίο αγνοούσε ο ενεχυροδανειστής.

Ο κατηγορούμενος ενεχυροδανειστής φέρεται μάλιστα να εμφανίζεται ως …θύμα του Τούρκου συναρχηγού του κυκλώματος λέγοντας, διά του συνηγόρου του, πως εκείνος και οι άνθρωποι του λειτουργούσαν αυτόνομα χωρίς ο ίδιος να ξέρει το παραμικρό.

Μάλιστα, με αίτημα του έχει ζητήσει την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του με τον Τούρκο με τον οποίο μοιραζόταν την αρχηγία ο οποίος όμως έσπευσε να του απαντήσει δηλώνοντας έτοιμος να ανταποκριθεί στην… πρόκληση προειδοποιώντας παράλληλα τον ενεχυροδανειστή ότι «τον περιμένουν εκπλήξεις».

«Δεν φέρω καμία ευθύνη αν αυτός θέλησε να κάνει παρανομίες» υποστηρίζει ο κατηγορούμενος ενεχυροδανειστής αναφερόμενος στον Τούρκο με τον οποίο, όπως λέει, συνεργάστηκε στο πλαίσιο νόμιμων εξαγωγών χρυσού «χρησιμοποιώντας τον σε διεκπεραιωτικές κυρίως δουλειές». «Το συγκεκριμένο πρόσωπο και οι συνεργάτες του, οι οποίοι όμως δεν είναι και δικοί μου δεν έχουν καμία σχέση με την επαγγελματική μου δραστηριότητα» τονίζει ο κατηγορούμενος.

Ωστόσο, ο Τούρκος συναρχηγός του ενός κυκλώματος ο οποίος ήδη έχει κριθεί προφυλακιστέος φέρεται να «δείχνει» ως αποκλειστικά υπεύθυνο τον ενεχυροδανειστή. «Οι εις βάρος μου υπαινιγμοί, πέραν του ότι βρίθουν ανακριβειών είναι και αφελείς και πράξεις απελπισίας. Τελειώνω με μία φράση: Κάλλιον το σιγάν, του λαλείν. Τον περιμένουν εκπλήξεις. Θα ανταποκριθούμε σε οποιοδήποτε διαδικαστικό του αίτημα» φέρεται να διαμηνύει ο Τούρκος στενός συνεργάτης του ενεχυροδανειστή ο οποίος επιμένει πως απλώς εκτελούσε τις εντολές του αφεντικού του, ισχυριζόμενος πως ο ίδιος είναι νόμιμος υπάλληλος στο κεντρικό κατάστημα της γνωστής αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων στην Πατησίων και ασφαλισμένος στο ΙΚΑ ως εκτιμητής ρολογιών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης