Ανακοίνωση εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ) με αφορμή το πρόσφατο δημοσίευμα του Spiegel σύμφωνα με το οποίο συνοριοφύλακες επαναπροωθούν παράνομους μετανάστες στην τουρκική όχθη του Έβρου.

Όπως αναφέρεται σε αυτή:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παραμείναμε σιωπηλοί, σε κάθε είδους προπαγάνδα από εξωγενείς παράγοντες που καλλιεργείται εδώ και καιρό εις βάρους των συνοριοφυλάκων και του θεσμού, όσον αφορά τη φύλαξη των συνόρων και την προάσπιση της ασφάλειας στην ελληνική επικράτεια. Παραμείναμε επίσης σιωπηλοί, παρά τις ατεκμηρίωτες καταγγελίες εις βάρος των συναδέλφων μας που εδώ και δεκαετίες υπηρετούν την συνοριακή φύλαξη σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, αλλά πάντα σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δημοκρατικά πλαίσια που ορίζει η Ελληνική Πολιτεία.

Το τελευταίο όμως δημοσίευμα που το μόνο δεδομένο που περιγράφει είναι υποθέσεις από «στημένες κάμερες» πάνω σε δέντρα, μέρα μεσημέρι και με «μετανάστες» που όχι μόνο δεν εξωθούνται βίαια αλλά αντιθέτως τους διακατέχει απόλυτη ψυχραιμία στις κινήσεις τους, όπως ο ρόλος τους το επιτάσσει, προκειμένου το «σενάριο» να υλοποιηθεί και να στοχοποιηθεί η ελληνική συνοριοφυλακή.

 Άξιο απορίας που ένας δημοσιογραφικός οργανισμός διερευνά την εγκυρότητα των βίντεο σε επιστημονικό πανεπιστημιακό τμήμα άλλης χώρας, αλλά δεν αναρωτιέται πρωτίστως πως όλα τα «δεδομένα» που αποτυπώνονται στο βίντεο δεν συνάδουν με ενέργειες «push back». Μέρα μεσημέρι, τυχαίες κάμερες από «ιδιώτη» και από «στημένη κάμερα» τυχαία στο ίδιο σημείο, που πάλι τυχαία υπήρχε και ένοπλος Τούρκος συνοριοφύλακας επιτρέποντας την αποβίβαση των μεταναστών. Αλλά επίσης τυχαία και η ακέραιη ψυχραιμία των μεταναστών που αποβιβαζόταν με σειρά χωρίς καμία αντίδραση και ο καθένας ακόμη και μετά την αποβίβαση, ήξερε που θα πάει και που θα καθίσει. Για όλα αυτά δεν διερευνήθηκε τίποτε αλλά αναζητήθηκε η εγκυρότητα της λήψης υλικού και μόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Είμαστε λοιπόν πεπεισμένοι, όπως εξάλλου έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, πως η στοχοποίηση των συναδέλφων μας δεν θα περιοριστεί εδώ. Όσο επιμένουμε στη φύλαξη των συνόρων μας και στην καταπολέμηση των λαθροδιακινητών που επιμένουν στην ανθρώπινη εκμετάλλευση, τόσο και η προπαγάνδα θα γίνεται και πιο ασφυκτική προς όλες της δυνάμεις που υπηρετούν την συνοριακή φύλαξη.

Είναι όμως αναγκαίο, ως συνδικαλιστικός φορέας να περιοριζόμαστε στην υπεράσπιση των συναδέλφων μας που στοχοποιούνται και έχουν ως κύριο σκοπό να καμφθεί η κάθε προσπάθεια της φύλαξης των συνόρων της χώρας μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως πίσω από κάθε τέτοιου είδους πρακτικές, που μοναδικό σκοπό έχουν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη, βρίσκονται τα διεθνή κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων που επιθυμούν την χαλαρότητα των ελέγχων και της φύλαξης των συνόρων μας.

Τέλος, τονίζουμε για ακόμη μια φορά, πως οι Έλληνες συνοριοφύλακες λειτουργούν διαχρονικά μέσα σε ένα πλαίσιο που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα για τους μετανάστες και ακολουθούν τις νόμιμες οδούς όπως ορίζονται με διαφάνεια. Η φύλαξη των συνόρων διασφαλίζεται και υπηρετείται με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που αποδεικνύουν τον ανθρωπισμό των συναδέλφων μας. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως μπορεί η χώρα να έχει «ελευθέρας» στα διεθνή κυκλώματα των διακινητών, όσο και εάν αυτό ενοχλεί κάποιους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης