ΙΚΑ: Πλήρωσε την κηδεία συνταξιούχου και του κατέβαλλε τη σύνταξη επί 3 χρόνια

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013, 15:37
ΙΚΑ: Πλήρωσε την κηδεία συνταξιούχου και του κατέβαλλε τη σύνταξη επί 3 χρόνια
Σε δυόμιση χρόνια φυλάκιση, με τριετή αναστολή, καταδίκασε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καβάλας την κόρη ενός συνταξιούχου που συνέχισε να εισπράττει τη σύνταξη του πατέρα της, επί τρία χρόνια μετά τον θάνατό του.

Ο συνταξιούχος πέθανε τον Δεκέμβριο του 2006 και το ΙΚΑ είχε, μάλιστα, καταθέσει, στον τραπεζικό όπου καταβαλλόταν και η σύνταξη, τα έξοδα της κηδείας. Έναν μήνα μετά - και για τα επόμενα τρία χρόνια - συνεχίστηκε κανονικά να κατατίθεται η σύνταξη, την οποία και εισέπραττε η κόρη του αποθανόντος, που είχε πρόσβαση στον λογαριασμό.

Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 10.000 ευρώ, για τα οποία έγινε ρύθμιση καθώς, όταν το ΙΚΑ διαπίστωσε το πρόβλημα, κάλεσε την κόρη του συνταξιούχου, τής το ανέφερε και τής ζήτησε να επιστρέψει τα χρήματα. Η κατηγορούμενη το δέχθηκε και προχώρησε σε ρύθμιση, την οποία, όπως υποστήριξε, τηρεί κανονικά.

Το ΙΚΑ, όταν ανακάλυψε τι είχε συμβεί, δέσμευσε τον λογαριασμό, στον οποίο, όμως, υπήρχαν μόλις δέκα ευρώ.

Η υπεράσπιση της κατηγορούμενης υποστήριξε ότι ο θάνατος του συνταξιούχου δηλώθηκε κανονικά και από τη στιγμή που το ΙΚΑ κατέβαλε τα χρήματα της κηδείας του, αυτόματα διαγράφηκε από τα μητρώα όσων λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη.

Η υπεράσπιση ανέφερε, επίσης, ότι στον ίδιο τραπεζικό λογαριασμό καταθέτονταν και μερίσματα από μετοχές που είχε στην κατοχή του ο συνταξιούχος, με αποτέλεσμα η οικογένειά του να υποθέσει πως επρόκειτο γι’ αυτά τα χρήματα, δεδομένου ότι ο θάνατός του είχε δηλωθεί κανονικά.

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013, 15:41