Μπορεί το ελληνικό κράτος να αρνείται να χρησιμοποιήσει τις σύγχρονες αυτοματοποιημένες διαδικασίες που εγγυούνται την ασφάλεια όσων ταξιδεύουν με το τρένο, αλλά όταν πρόκειται για πλειστηριασμούς με τους οποίους χάνονται αντί πινακίου φακής τα σπίτια των πολιτών το σύστημα αποδεικνύεται αποτελεσματικότατο και αδίστακτο.

Η περίπτωση του Μ.Τ., ο οποίος είναι καρκινοπαθής με προσδόκιμο ζωής που δεν ξεπερνά τα τρία χρόνια, αλλά δεν κατάφερε να πάρει μια αναβολή από το δικαστήριο έστω για να κάνει μια τελευταία προσπάθεια να σώσει το σπίτι του, είναι ενδεικτική αυτής της ρομποτικής και άψυχης αποτελεσματικότητας που διαπιστώνεται κάθε φορά που το ελληνικό κράτος εξυπηρετεί τα δικά του συμφέροντα και αυτά των συνεργατών του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως καταγγέλλει ο Μ.Τ. στη «Ζούγκλα», το 2011 αγόρασε με στεγαστικό δάνειο από την Πανελλήνια Τράπεζα ένα σπίτι 140 τετραγωνικών μέτρων στο Παλαιό Φάληρο. Το δάνειο ήταν 280.000 ευρώ για ένα ακίνητο που αγοράστηκε 400.000 ευρώ. Για λίγα χρόνια ο Μ.Τ. εξυπηρετούσε κανονικά το δάνειο μέχρι που μια φωτιά κατέκαψε την επιχείρηση αυτοκινήτων που διατηρούσε στη Λεωφόρο Αμφιθέας. «Η ζημιά ήταν πάνω από 350.000 ευρώ. Ήταν εμπρησμός και κάηκαν όλα τα γερμανικά αυτοκίνητα» λέει.

Με πολύ κόπο, και παρά την επαγγελματική καταστροφή, ο Μ.Τ. συνέχισε να εξυπηρετεί το δάνειο μέχρι πριν από περίπου δυόμισι χρόνια. Τότε διαπίστωσε ότι δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και απευθύνθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία είχε περάσει το δάνειο, για να γίνει ρύθμιση. Η τράπεζα αρνήθηκε και πέρασε το δάνειο σε διεθνές fund με την ονομασία Intrum, το οποίο δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 20 χώρες και τα γραφεία του οποίου στην Ελλάδα βρίσκονται στη Λεωφόρο Μεσογείων. Ούτε το συγκεκριμένο fund δέχτηκε οποιαδήποτε συζήτηση και εξέφρασε την πρόθεση του να βγάλει το ακίνητο σε πλειστηριασμό.

Μέσα σε όλα αυτά, ο Μ.Τ. χτυπήθηκε από καρκίνο του παχέως εντέρου ο οποίος έκανε μετάσταση στους πνεύμονες. Μετά από πολλές χημειοθεραπείες, ακτινοβολίες και ένα χειρουργείο το οποίο τον άφησε στο κρεβάτι για περίπου δύο μήνες χωρίς να μπορεί καλά καλά να αυτοεξυπηρετηθεί, και μετά από μια διάγνωση από τον Άγιο Σάββα, με την οποία πληροφορήθηκε ότι θα ζήσει από έξι μήνες έως τρία χρόνια, ο Μ.Τ. βρέθηκε στις 2/3/2023 στο δικαστήριο για να ζητήσει αναβολή του πλειστηριασμού μέχρι τουλάχιστον να βελτιωθεί λίγο η υγεία του. «Πριν από δύο μήνες δεν μπορούσα καν να μιλήσω στο τηλέφωνο. Η μυϊκή μάζα μου έχει μειωθεί και ακόμα είμαι υποχρεωμένος να φοράω πάνες. Δεν μπορούσα να κάνω οποιαδήποτε ενέργεια για να σώσω το σπίτι μου» λέει στη «Ζούγκλα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα περίμενε κάποιος ότι το δικαστήριο θα έδειχνε τη στοιχειώδη ευαισθησία σε αυτό το ανθρώπινο δράμα και αν μη τι άλλο θα έδινε την αναβολή. Αλλά αυτό δεν συνέβη. Το αίτημα του Μ.Τ. απορρίφθηκε. Στις 8 Μαρτίου το σπίτι βγαίνει σε πλειστηριασμό. Σε πέντε ημέρες ο Μ.Τ. θα δίνει μάχη για τη ζωή του, πιθανότατα φιλοξενούμενος κάπου, ενώ το σπίτι του θα πουληθεί στα γνωστά κοράκια. «Τι άλλο μπορώ να κάνω για να σωθεί αυτό το σπίτι;» αναρωτιέται ο ίδιος…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης