Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Ο πρώτος νεκρός από τις καταστρεπτικές φωτιές της Αττικής καταγράφηκε στο ΚΑΤ, όπου είχε μεταφερθεί σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση όταν, σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, έπαθε ηλεκτροπληξία από πεσμένο γυμνό καλώδιο της ΔΕΗ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίσημη ανακοίνωση του ΚΑΤ αναφέρει:  «Την 14:00 της σήμερον διακομίστηκε με το ΕΚΑΒ  κάτοικος της Ιπποκράτειου Πολιτείας, ηλικίας 38 ετών με κτύπημα στο κεφάλι με μη ανιχνεύσιμα ζωτικά σημεία, από πτώση στύλου της ΔΕΗ, σύμφωνα με μαρτυρίες παρευρισκομένων. Έγινε προσπάθεια ανάνηψης επί 70 λεπτά χωρίς αποτέλεσμα».

Στο μεταξύ μεγάλη αναζωπύρωση βρίσκεται σε εξέλιξη σε τρία μέτωπα με τη φωτιά να κινείται πλέον ανεξέλεγκτα. Εκτός ελέγχου φαίνεται να είναι η κατάσταση στην περιοχή Αφίδνες, ενώ στις φλόγες τυλίχτηκε το Κρυονέρι και η Ιπποκράτειος Πολιτεία. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δεν επαρκούν για να σβήσουν το μένος της φωτιάς, παρόλο που στον αγώνα βρίσκονται και 83 Γάλλοι πυροσβέστες.

Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, εκτός από τη φωτιά, είναι και ο πυκνός καπνός που έχει καλύψει τον ουρανό όλης της Αττικής, δημιουργώντας μία πολύ αποπνικτική ατμόσφαιρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτήν την ώρα, εντοπίζεται στο μέτωπο που είναι σε εξέλιξη από την πλευρά του Καπανδριτίου, καθώς η φωτιά πέρασε την εθνική οδό πολλές φορές τη νύχτα, δημιουργώντας εστίες, που τελικά εξελίχθηκαν σε ενιαίο μέτωπο.

Το ίδιο δύσκολη είναι η κατάσταση και πάλι στο Κρυονέρι λόγω νέων αναζωπυρώσεων ενώ αυξάνονται οι φλόγες και στην περιοχή Αφίδνες. Ανά τακτικά διαστήματα ακούγονται εκρήξεις στις περιοχές που μαίνεται η φωτιά.

Ειδικά στο Κρυονέρι η κατάσταση είναι απογοητευτική καθώς καίγονται σπίτια, αυτοκίνητα και επιχειρήσεις. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική και αρκετοί κάτοικοι έχουν επιστρέψει παρά την εντολή εκκένωσης για να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους

Ο Άγιος Στέφανος, όπως αναφέρουν από την Πυροσβεστική, δεν κινδυνεύει πλέον και ο κίνδυνος μεταφέρεται προς το Καπανδρίτι και τη Μαλακάσα.

Μήνυμα του 112 για εκκένωση των περιοχών Λίμνης Μαραθώνα και Καλέτζι Αττικής

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Λίμνης Μαραθώνα και Καλέτζι Αττικής να εκκενώσουν τώρα προς Γραμματικό.

Το μήνυμα αναφέρει:

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λίμνης Μαραθώνα ή Καλέτζι Αττικής, εκκενώστε τώρα προς Γραμματικό. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Εκκενώνονται οι περιοχές Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και Μαλακάσα

Νέο μήνυμα, μέσω 112, για εκκένωση του Καπανδριτίου και του Πολυδενδρίου εστάλη πριν από λίγη ώρα από την Πολιτική Προστασία, λόγω των διαστάσεων που παίρνει η πυρκαγιά, η οποία έχει περάσει από τη νύχτα την Εθνική Οδό στο ύψος των Αφιδνών και κατευθύνεται προς Καπανδρίτι.

Στο μήνυμα αναφέρεται: «Αν βρίσκεστε στο Πολυδένδρι ή Καπανδρίτι εκκενώστε τώρα προς Βαρνάβα-Νέα Μάκρη από επαρχιακή οδό Μαραθώνος-Καπανδριτίου». Παράλληλα, εστάλη μήνυμα από το 112 και για την εκκένωση της Μαλακάσας, καθώς η πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή έχει πάρει εξαιρετικά επικίνδυνες διαστάσεις.

Το εν λόγω μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στη Μαλακάσα ή τον οικισμό Σφενδάλη εκκενώστε τώρα προς Ωρωπό μέσω Λεωφόρου Αθηνών -Ωρωπού».

Δύσκολες ώρες περνούν οι κάτοικοι της περιοχής στην Ιπποκράτειο Πολιτεία οι οποίοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Οι φλόγες πέρασαν σήμερα στον οικισμό μετά από νέα αναζωπύρωση που εκδηλώθηκε στην περιοχή. Αυτή την ώρα οι αστυνομικές αρχές που βρίσκονται στην περιοχή διώχνουν τους τελευταίους κατοίκους και δημοσιογράφους που καλύπτουν το γεγονός καθώς οι φλόγες πλησιάζουν απειλητικά και είναι ανεξέλεγκτες.

Δείτε τη μετάδοση του zougla.gr με μία επιχείρηση που παραδίδεται στις φλόγες στις Αφίδνες

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δεν κατάφεραν να ανακόψουν τη φωτιά παρά τις εναέριες και επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, η επιδείνωση του καιρού που αναμένεται εντός της ημέρας αποτελεί εχθρό στην προσπάθεια της Πυροσβεστικής να σώσουν τα σπίτια και να κατασβήσουν την πυρκαγιά. Τα δεκάδες μέτωπα στη χώρα καθιστούν δύσκολο το έργο των πυροσβεστών οι οποίοι δουλεύουν ασταμάτητα τα τελευταία 24ωρα για να περιορίσουν το μέγεθος της καταστροφής.

Την ίδια ώρα, ένα νέο μέτωπο φωτιάς ξέσπασε κοντά στη λίμνη Μπελέτσι στην Αττική.

Στις Αφίδνες η μάχη με τη φωτιά

Νέα αναζωπύρωση της φωτιάς υπάρχει στο Κρυονέρι. Οι φλόγες κυκλώνουν την κοινότητα. Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν το έργο της Πυροσβεστικής. Ειδικά από το μεσημέρι της Παρασκευής και έπειτα, οι ένταση των ανέμων θα αυξηθεί ενώ η προσπάθεια όλων είναι να μην κινδυνεύσουν σπίτια.

Μόνο ένα ελικόπτερο υπάρχει στην περιοχή που συνδράμει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, αναφέρει στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Κοινότητας Αφιδνών, κ. Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος. «Χρειαζόμαστε περαιτέρω ενίσχυση», λέει ο ίδιος για τις Αφίδνες όπου κάηκαν σπίτια.

Στις φλόγες τυλίχτηκε και μία αντιπροσωπεία συλλεκτικών αυτοκινήτων η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς στο ύψος του Κοκκινόβραχου στις Αφίδνες. Μόνο οι λαμαρίνες έμειναν από τα δεκάδες αυτοκίνητα που ήταν ακινητοποιημένα στην είσοδο της αντιπροσωπείας από την οποία τίποτα δεν έμεινε όρθιο.

 

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από το σημείο μέσα από το φακό του zougla.gr

 

Δείτε μπουλντόζα που επιχειρεί να σώσει σπίτι στις Αφίδνες, μέσα από το φακό του zougla.gr

 

Έκτακτο δελτίο: Χαλάει ο καιρός – Πολύ υψηλός ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών

Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, με μέγιστες θερμοκρασίες της τάξης των 38-41 βαθμών Κελσίου, αναμένεται σήμερα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες της ημέρας θα εντοπίζονται στην Κρήτη. Μετά τις μεσημβρινές ώρες υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδων στα βορειοανατολικά της χώρας.

Παράλληλα, θα υπάρξει ενίσχυση των ανέμων και θα διατηρηθεί πολύ υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών. Με βάση τον καναδικό πυρομετεωρολογικό δείκτη που υπολογίζει επιχειρησιακά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, πολύ υψηλή επικινδυνότητα αναμένεται σήμερα σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Στην Αττική, μετά το μεσημέρι προβλέπονται άνεμοι 5-6 μποφόρ, με ισχυρές ριπές ανέμου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης