Συναγερμός έχει σημάνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς οι επόμενες λίγες εβδομάδες αναμένεται να είναι οι πιο δύσκολες στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων κάνουν λόγο για κρούσματα που κατά πάσα πιθανότητα θα ξεπεράσουν τα 3.000 την ημέρα μέσα στον Μάρτιο, ενώ οι ανάγκες για κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αναμένεται να υπερβούν τα 600.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, γύρω στις 20 Μαρτίου θα υπάρξουν μέρες στις οποίες θα καταγραφούν έως και 3.100 κρούσματα, δηλαδή ένας αριθμός που θα βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με αυτόν της κορύφωσης του δεύτερου κύματος το περασμένο φθινόπωρο. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι «ο μέσος κυλιόμενος όρος θα παραμείνει στα 2.500-2.550 κρούσματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καθηγητής Τζανάκης εκτιμά επίσης ότι, στο τέλος του Μαρτίου και στις αρχές του Απριλίου, οι κλίνες στις ΜΕΘ θα φτάσουν τις 620. «Αν τώρα δεν είχαμε λάβει αυτά τα μέτρα και δεν είχαν αυξηθεί οι κλίνες, θα είχε καταρρεύσει το ΕΣΥ στην Αττική. Νομίζω ότι αυτό έχει αποφευχθεί και οριακά μπορεί να αντεπεξέλθει» σημειώνει.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είναι περισσότερο αισιόδοξος. Εκτιμά ότι αυτές τις μέρες βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος και από το Σαββατοκύριακο θα αρχίσει η αργή αλλά ουσιαστική αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων. Και αυτός, ωστόσο, τονίζει ότι η επιβάρυνση του συστήματος υγείας θα έρθει στο τέλος του Μαρτίου. «Περιμένουμε ότι η κορύφωση των αναγκών σε κλίνες ΜΕΘ θα είναι γύρω στις 24-26 Μαρτίου, η οποία προφανώς θα οφείλεται στα μεταλλαγμένα στελέχη» σημειώνει. 

Στη μάχη οι ιδιωτικές κλινικές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εικόνα που περιγράφουν οι επιστήμονες έκανε το Υπουργείο Υγείας να εντάξει στο Σύστημα Υγείας δύο ιδιωτικές κλινικές, το «Ιατρικό Περιστερίου» και το «Λητώ». Τα δύο νοσοκομεία και όλο το προσωπικό τους από την Πέμπτη θα ενταχθούν στο ΕΣΥ για να διατεθούν εξ ολοκλήρου σε ασθενείς με κορωνοϊό. Στις εφημερίες μπαίνει και το «Ερρίκος Ντυνάν», η προσθήκη του οποίου στο ΕΣΥ είχε ανακοινωθεί πριν από λίγες μέρες. Το νοσοκομείο θα αντικαταστήσει το «Σισμανόγλειο», όπου από εδώ και στο εξής θα νοσηλεύονται μόνο ασθενείς με κορωνοϊό.

Πώς θα γίνει το άνοιγμα της αγοράς

Σε αυτό το ασφυκτικό υγειονομικό πλαίσιο, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να ανοίξει η αγορά όσο το δυνατόν συντομότερα. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζει ότι το λιανεμπόριο θα επαναλειτουργήσει στις 22 ή, το αργότερο, στις 29 Μαρτίου. Όπως αναφέρει, οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν μήνυμα στο 13032 και θα έχουν στη διάθεσή τους τρεις ώρες για να επισκεφθούν τα καταστήματα και να κάνουν τις αγορές τους. Ο κ. Γεωργιάδης τοποθετεί στα μέσα Απριλίου το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους.

Προτεραιότητα, πάντως, μετά το λιανεμπόριο θα έχει το άνοιγμα των σχολείων, κυρίως των γυμνασίων και των λυκείων. «Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών και το επιδημιολογικό φορτίο» δηλώνει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης