Ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με Covid-19 των οποίων η αίτηση εγκρίθηκε από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή που έχει συσταθεί.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, οι ασθενείς που τα έλαβαν είναι καλά στην υγεία τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον κ. Κωτσιόπουλο, τα 10 επιλεγμένα νοσοκομεία (Σωτηρία, Σισμανόγλειο, ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου, Λαμίας και τα Πανεπιστημιακά Αλεξανδρούπολης, Λάρισας, Ιωαννίνων, Πατρών-Ρίου, Ηρακλείου) είναι απολύτως έτοιμα να υποδεχθούν ασθενείς για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Η χώρα μας σε πρώτη φάση έχει προμηθευτεί 2.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων.

«Από την Παρασκευή ξεκίνησε η χορήγηση των φαρμάκων σε ασθενείς των οποίων η αίτηση εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή. Οι πρώτοι ασθενείς προσήλθαν κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού με τα νοσοκομεία υποδοχής» δήλωσε ο κ. Κωτσιόπουλος. Υπογραμμίζει το γεγονός ότι η όλη διαδικασία γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, κάτι που διασφαλίζει τη διαφάνεια, αλλά και την ιχνηλάτηση κάθε δόσης που χορηγήθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται πως η ιατρική αίτηση για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με Cοvid-19 υποβάλλεται αποκλειστικά από τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Η προτεραιοποίηση των αιτήσεων θα γίνεται με βάση τον χρόνο κατάθεσής τους στο ηλεκτρονικό σύστημα και δικαιούχοι είναι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια, όπως αυτά καθορίστηκαν από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι της λοίμωξης Cοvid-19.

Κατά κύριο λόγο πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου. Ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να υποβάλει για έναν ασθενή αίτηση χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων μόνο εάν ο ασθενής έχει ηλικία 12 ετών και άνω, έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR test και το PCR test έχει διενεργηθεί στον ασθενή κατά το τελευταίο πενθήμερο.

Ο θεράπων ιατρός συμπληρώνει τα στοιχεία του ασθενούς. Μόλις υποβληθεί η αίτηση, ο ασθενής λαμβάνει SMS στο κινητό του για την επιβεβαίωση παραλαβής της αίτησης. Τόσο ο γιατρός όσο και ο ασθενής ενημερώνονται με SMS για την απόφαση της Επιτροπής, είτε είναι θετική είτε απορριπτική.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται από την Επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών. Για τις περιπτώσεις που εγκρίνεται η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων, οι ασθενείς ενημερώνονται από το νοσοκομείο υποδοχής και προσέρχονται στον καθορισμένο χρόνο του ραντεβού και κατευθύνονται, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα για Cοvid-19, στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της έγχυσης. Η χορήγηση είναι μια απλή διαδικασία όμοια με την έγχυση άλλων αντισωμάτων και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ο ασθενής παραμένει στην ειδική μονάδα περίπου δύο ώρες για την έγχυση και την παρακολούθηση.

Το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας

Ο κ. Κωτσιόπουλος τονίζει ότι η μετάλλαξη Δέλτα επιτάχυνε την εξάπλωση της πανδημίας σε ολόκληρο τον πλανήτη, δοκιμάζοντας τις αντοχές ακόμα και των πιο κραταιών συστημάτων υγείας.

Τονίζει ότι το υπουργείο Υγείας έχει εκπονήσει από την αρχή της πανδημίας ένα Επιχειρησιακό Σχέδιο που προβλέπει διάφορα σενάρια, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει κάθε περιοχή. «Συνεκτιμούμε πάντα πολλές παραμέτρους αναφορικά με την πίεση που δέχονται οι υγειονομικοί μας σχηματισμοί, το επίπεδο στελέχωσής τους και την εν γένει επιχειρησιακή τους ετοιμότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι το προσωπικό των νοσοκομείων δίνει έναν τεράστιο αγώνα εδώ και σχεδόν δύο χρόνια και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη συσσωρευμένη κούραση, ιδίως στις μονάδες που χειρίζονται πολλούς ασθενείς με Covid. Αξιολογώντας λοιπόν κάθε φορά τα δεδομένα, και αφού πρώτα συζητήσουμε με τον ιδιωτικό τομέα τις ανάγκες που παρουσιάζονται, θα αποφασίσουμε αν χρειάζεται ένα ή περισσότερα ιδιωτικά ή στρατιωτικά νοσοκομεία να ενταχθούν στις υπηρεσίες του ΕΣΥ και να συνδράμουν με τις δυνάμεις τους στην αντιμετώπιση του 4ου κύματος. Έχοντας παρακαταθήκη την επιτυχημένη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα την περασμένη άνοιξη, θεωρώ ότι θα είμαστε απόλυτα έτοιμοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να φροντίσουμε τους συμπολίτες μας».

Το 50% των κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια για ασθενείς Covid

«Ο εμβολιασμός συνεχίζει να αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο για να αναχαιτίσουμε την πανδημία και να αποσυμφορήσουμε τα νοσοκομεία. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που αρνείται να εμβολιαστεί και δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι το ΕΣΥ, παρά τη σημαντική ενίσχυσή του και τον διπλασιασμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, έχει πεπερασμένες δυνατότητες, τις οποίες πρέπει να κατανείμει ισότιμα σε όλους τους ασθενείς. Η πίεση που δεχόμαστε αυτή τη στιγμή οφείλεται σε συντριπτικό ποσοστό στην ανάγκη νοσηλείας και συχνά διασωλήνωσης συμπολιτών μας που δεν έχουν εμβολιαστεί. Για αυτούς τους συμπολίτες μας έχουμε διαθέσει σχεδόν το 50% των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια, ενώ οι υπόλοιπες κλίνες διατίθενται για ασθενείς με άλλες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά ή νευρολογικά νοσήματα, αλλά και τραυματισμούς από τροχαία ατυχήματα».

Σημειώνει ότι η πληρότητα στις non-Covid ΜΕΘ ξεπερνά σήμερα το 80% στην επικράτεια και στην Αττική το 90%. «Για αυτούς τους ασθενείς, το Ελληνικό Δημόσιο έχει μισθώσει παραπάνω από 160 κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, και αυτός ο αριθμός θα συνεχίσει να αυξάνεται», επισημαίνει ο γενικός γραμματέας υπηρεσιών υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος.

Επίσης, όπως προσθέτει, για να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία, «έχουμε εντάξει στις δυνάμεις μας, μαζί με το προσωπικό τους, για τη νοσηλεία Covid ασθενών 405 απλές κλίνες και για non-Covid περιστατικά 231 απλές κλίνες από κλινικές και κέντρα αποκατάστασης του ιδιωτικού τομέα. Συνεπώς, η πολιτεία θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να νοσηλεύσει κάθε πάσχοντα. Πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό πως ο περιορισμός της πανδημίας προϋποθέτει όλοι, στον βαθμό που μας αναλογεί, να επιδείξουμε αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και να κάνουμε τα τρία βασικά πράγματα: εμβολιασμό, τακτικό έλεγχο και ευλαβική τήρηση των μέτρων δημόσιας υγείας».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης