Εκεί όπου κάποτε οι παιδικές φωνές κυριαρχούσαν, τώρα η σιωπή είναι… εκκωφαντική. Σαύρες, φίδια, πλατανόφυλλα και αγριόχορτα έχουν κάνει κατάληψη στην περιοχή όπου άλλοτε βρίσκονταν οι μαθητικές κατασκηνώσεις.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι «επισκέψεις» αγνώστων που συνοδεύονται από βανδαλισμούς συν τη φθορά του χρόνου δίνουν ένα αλύπητο χτύπημα στην άλλοτε εντυπωσιακή εγκατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα 800 μέτρα υψόμετρο, κοντά στην Κρανιά Ολύμπου, πριν από 50 και πλέον χρόνια χτίστηκαν τα ευμεγέθη πέτρινα κτίρια (εστιατόρια, χώροι αναψυχής, διδασκαλίας, θάλαμοι κ.ά.) τα οποία φιλοξένησαν επί σειρά ετών χιλιάδες παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα. Εδώ και μερικά χρόνια όμως οι εγκαταστάσεις έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, καθώς ο Δήμος Τεμπών βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με το Ελληνικό Δημόσιο για τη διεκδίκηση της έκτασης των 21,930 στρεμμάτων στην οποία βρίσκονται οι εν λόγω εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με το φύλλο της 16ης Μαΐου του 2011 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, οι τότε υπουργοί Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Γ. Ντόλιος), Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής και Αλλαγής (Αθ. Μωραΐτης) και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Α. Λοβέρδος) αποφάσισαν να ανακαλέσουν την απόφαση (από τον Ιούνιο του 1985!) του υπουργού Γεωργίας για «Παραχώρηση, κατά χρήση, δημόσιας δασικής έκτασης 21,930 στρμ. για λειτουργία μαθητικών κατασκηνώσεων» και κήρυξαν έκπτωτη παντός δικαιώματός της την Επιτροπή Μαθητικών Κατασκηνώσεων και Φιλοξενίας (ΕΜΚΦ) της Δ/νσης Δημοτικής Εκπαίδευσης Λάρισας, μη δικαιούμενης αποζημίωσης για οποιαδήποτε δαπάνη κατέβαλε για την αξιοποίηση της έκτασης ή για άλλον λόγο.

Στη συνέχεια η απόφαση αναφέρει πως: «Η εν λόγω Επιτροπή (ΕΜΚΦ) να απομακρύνει κάθε είδους εγκατάσταση από την ως άνω δημόσια δασική έκταση, εκτός αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρ. 2 αρθ. 9 Ν. 3481/06, την οποία να παραδώσει στο Δασαρχείο Λάρισας, με πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης