Νέες διαστάσεις προσλαμβάνει η υπαρκτή κόντρα μεταξύ του άμεσου οικογενειακού περιβάλλοντος του Μίκη Θεοδωράκη και των εκτελεστών των τελευταίων επιθυμιών του μεγάλου δημιουργού. Αν και η κόντρα επικεντρώνεται προς το παρόν στο πού θα ταφεί η σορός του Μίκη Θεοδωράκη, αν δηλαδή θα ταφεί στο Βραχάτι Κορινθίας όπως το επιθυμεί η θυγατέρα του Μαργαρίτα ή στο Γαλατά Χανίων τον τόπο καταγωγής της οικογένειας Θεοδωράκη, όπου βρίσκονται ενταφιασμένοι ο πατέρας του, η μητέρα του και ο αδερφός του. Πέραν τούτου ο Γαλατάς Χανίων σαν συλλογική κοινότητα συμβολίζει και ταυτίζεται με το κομμουνιστικό κίνημα στην Κρήτη. Συνάδει δηλαδή η τοποθεσία με μία από τις τελευταίες εξομολογήσεις του Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος έστειλε επιστολή στον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, με την επισήμανση πως επιθυμεί να πεθάνει κομμουνιστής.

Η κόντρα μεταξύ της Μαργαρίτας Θεοδωράκη και εκείνων που εκφράζουν και επιθυμούν να υλοποιήσουν τις τελευταίες οδηγίες του μεγάλου δημιουργού για τους χειρισμούς λεπτών θεμάτων όπως ο ενταφιασμός του μετά το θάνατό του, προσλαμβάνει νέα διάσταση με την ανάρτηση στο Facebook της θυγατέρας του Μίκη, «μου ρουφούν το αίμα αδυσώπητα τσιμπούρια» φράση η οποία παραπέμπει σε άλλες καταστάσεις τη στιγμή που εκκρεμούν δικαστικές εξελίξεις αφού ως γνωστόν έχουν κατατεθεί ασφαλιστικά μέτρα, για να απαγορευτεί ο ενταφιασμός του Μίκυ Θεοδωράκη στο Βραχάτι. Τα ασφαλιστικά μέτρα θα συζητηθούν τη Δευτέρα αλλά ήδη οι τόνοι ανεβαίνουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες, Παρασκευή, η Μαργαρίτα Θεοδωράκη βρισκόταν στην Αλεξανδρούπολη, αισθάνθηκε αδιαθεσία και κατέφυγε στο νοσοκομείο της πόλης απ’ όπου πήρε αμέσως εξιτήριο. Υπενθυμίζεται επίσης ότι προ μηνών η Μαργαρίτα Θεοδωράκη είχε προβεί σε αναρτήσεις στο διαδίκτυο  δια των οποίων ισχυριζόταν πως βρίσκεται σε θλιβερή οικονομική κατάσταση και πως δεν διαθέτει χρήματα για να πληρώσει βασικές ανάγκες του σπιτιού της όπως λογαριασμούς ηλεκτρισμού και νερού.

Σήμερα, Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου, η Μαργαρίτα Θεοδωράκη κάνει την πρώτη τοποθέτησή της στο Facebook, αφήνοντας πολλά υπονοούμενα.

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τσιμπούν και με ματώνουν αδυσώπητα τσιμπούρια. Μου ρουφούν το αίμα. Όμως η καρδιά μου είναι γεμάτη από το αίμα του πατέρα μου! Τι να καταφέρουν; Σήμερα στην τρομερή Κομοτηνή με την Πέγκυ Ζήνα και τον Παναγιώτη Πετράκη.

Νάσαι πάντα καλά λαέ της Κομοτηνής! Μας εκτόξευσες.

Χείμαρρος τεράστιος πετούσε ο μπαμπάς πάνω από την Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» κι άπλωνε προστατευτικά τα χέρια του. Αύριο και μεθαύριο στον ιερό ναό του Ορφέα στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων. Με τον Δημήτρη Μπάση, την Ρίτα Αντωνοπούλου, τον Παναγιώτη Πετράκη και την Σαββέρια Μαργιολά. Νάσαι καλά λαέ της Θράκης!

Μεθαύριο Δευτέρα στην Ξάνθη την πόλη του αγαπημένου φίλου του μπαμπά Μάνου Χατζιδάκι. Με τον Βασίλη Λέκκα και την Σαββέρια Μαργιολά.

Νάσαι καλά λαέ της Θράκης!

Στη συναυλία χορεύω ζεϊμπέκικο και κοιτώ μέσα στη ψυχή του πατέρα μου.

Νάστε καλά άνθρωποι όλης της Οικουμένης!

Με τσιμπούν τα τσιμπούρια. Ορμούν πάνω στο βαρύ μεγάλο σώμα μου…

Τα τσιμπούρια θα πέσουν από το κορμί μου. Θα εξαφανιστούν. Βασανιστικά παράσιτα. Κάνω υπομονή. Καληνύχτα.

4:30: Δεν μπορώ να κοιμηθώ στριφογυρνούν όλα γύρω μου και θέλω να σου γράψω τις σκέψεις μου.

Μαργαρίτα μου

Μέχρι να κοιμηθώ δεν μπορούσα να ησυχάσω με όλο αυτό που σου έχει συμβεί. Το σκέφτηκα πολύ καλά και θέλω να σου πω ότι αυτός που φεύγει δεν μπορεί να έχει καμιά επιθυμία πλέον. Επιθυμία μπορεί να έχει μόνο η οικογένεια. Σου εύχομαι να σε βοηθήσει ο θεός και ο μπαμπά σου να βρεθεί εκεί που επιθυμείς εσύ και τα εγγόνια του. Σ’ αγαπώ πολύ και είμαι δίπλα σου.

5:41: Σ´ ευχαριστώ πολύ. Τώρα με κατάλαβες τελείως. Τώρα με νοιώθεις.

 

Με τσιμπούν και με ματώνουν αδυσώπητα τσιμπούρια. Μου ρουφούν το αίμα. Όμως η καρδιά μου είναι γεμάτη από το αίμα του…

Δημοσιεύτηκε από Margarita Theodorakis στις Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου 2021

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης