Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Την επάρκεια των δύο από τους συνολικά επτά Έλληνες Ευρωπαίους εισαγγελείς που επέλεξε με ομόφωνη απόφασή του ο Άρειος Πάγος αμφισβητεί η Ρουμάνα γενική εισαγγελέας Laura Codruţa Kövesi, η οποία είναι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η EPPO είναι νέος ευρωπαϊκός φορέας που θα δραστηριοποιείται με εισαγγελικούς λειτουργούς στα συνολικά 22 κράτη-μέλη που τον απαρτίζουν για την εξιχνίαση απατών με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Οι επτά Έλληνες Ευρωπαίοι εισαγγελείς, που θα έχουν έδρα στο Εφετείο Αθηνών, είναι η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Μαρία Μαλλούχου, οι εισαγγελείς Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου και Αμαλία Μπακαλώνη και οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Νικόλαος Ορνεράκης, Πόπη Παπανδρέου, Χαρίκλεια Θάνου και Διονύσιος Μουζάκης.

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί ορίστηκαν με ομόφωνη απόφαση 11-0 από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως η Ρουμάνα γενική εισαγγελέας ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις από τους δύο εισαγγελείς Εφετών, τον Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου και την Αμαλία Μπακαλώνη, αμφισβητώντας ουσιαστικά την κρίση του Αρείου Πάγου, στο πλαίσιο διαδικασίας που προβλέπεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.

Η απόφασή της να εφαρμόσει νέα διαδικασία για την επιλογή των δύο εισαγγελικών λειτουργών δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, καθώς αμφισβητεί ουσιαστικά την ομόφωνη κρίση του αρμοδίου οργάνου του Αρείου Πάγου με βάση τα βιογραφικά τους, την επάρκεια και την υπηρεσιακή καριέρα.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου έχει χειριστεί υποθέσεις τρομοκρατίας, ναρκωτικών και οργανωμένου εγκλήματος.

Γνωρίζει πέντε γλώσσες και είχε υπηρετήσει τέσσερα χρόνια στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της ποινικο-δικονομικής συνεργασίας με τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα έχει χειριστεί υποθέσεις που αφορούν ευρω-απάτες.

Ειδικότερα, από τις συνολικά 35 υποθέσεις που εκκρεμούν στα ελληνικά δικαστήρια σε όλη την Ελλάδα από το 2017 που είναι σε ισχύ ο συγκεκριμένος Κανονισμός μέχρι σήμερα, οι 13 υποθέσεις τελέστηκαν στον Πειραιά, με βάση σχετικό έγγραφο της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά.

Από αυτές τις υποθέσεις, τις τέσσερις χειρίστηκε ο κ. Τσορμπατζόγλου. Ανάμεσα σε αυτές και την πολύκροτη υπόθεση του «Noor1» και του φορτίου τριών τόνων ηρωίνης που διακινήθηκε από τον Περσικό Κόλπο στο λιμάνι της Ελευσίνας, στην οποία φέρεται να εμπλέκονται κατά τη δικογραφία και την εισαγγελέα Ειρήνη Τζίβα, που άσκησε διώξεις, ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης και συνεργάτες του.

Οι πέντε από τους επτά Έλληνες Ευρωπαίους εισαγγελείς θα μεταβούν αυτή την εβδομάδα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στο Λουξεμβούργο για να αναλάβουν υπηρεσία με έδρα στο Εφετείο Αθηνών από την 1η Ιουνίου.

Για τους δύο άλλους εισαγγελείς Εφετών, η EPPO θα αποφανθεί αφού εξετάσει τα επιπλέον στοιχεία που ζήτησε από τους Οδ. Τσορμπατζόγλου και Αμ. Μπακαλώνη,

Εφόσον τους απορρίψει, τότε τις θέσεις τους θα πάρουν οι εισαγγελείς Εφετών Καλλιόπη Νταγιάντα και Ευγενία Κυβέλου, η οποία ήταν συμπτωματικά πριν από έναν χρόνο μάρτυρας στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τις τυχόν ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης