Βίντεο – Φωτογραφίες: Χάρης Γκίκας – Γιώργος Δαγαλάκης
Επιμέλεια: Αδάμ Αλεξόπουλος

Στάσιμη είναι η κατάσταση στην πυρκαγιά που ξεκίνησε στην Πεντέλη το απόγευμα της Τρίτης και πήρε γιγαντιαίες διαστάσεις με αποτέλεσμα να καούν ιδιοκτησίες σε Παλλήνη, Ανθούσα, Πεντέλη, Ντράφι και Γέρακα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και το Πυροσβεστικό Σώμα, έδιναν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες. Αυτή την στιγμή συνεχίζουν να μαίνονται μέτωπα σε Παλλήνη, Ανθούσα, Πεντέλη, Ντράφι και σε κάποια σημεία στον Γέρακα, ενώ στο σημείο πνέουν θυελλώδεις άνεμοι που δυσχεραίνουν εξαιρετικά το έργο των δυνάμεων. Η ταχύτητα των ανέμων στην περιοχή έφτασε στις μέγιστες τιμές της να ξεπερνά κατά πολύ τα 80 χλμ την ώρα κι εξαιτίας της έντασης και της ταχύτητας των ανέμων η φωτιά καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση.

Με εντολή του αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος κινητοποιούνται πυροσβεστικές δυνάμεις από την Δυτική Μακεδονία, οι οποίες μεταβαίνουν στην Αθήνα με λεωφορεία της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Συγκεκριμένα οι πυροσβέστες είναι από Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά και Γρεβενά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Oι ενεργές εστίες φωτιάς στο μέτωπο της Πεντέλης:

Καίγονται περιουσίες

Μέχρι στιγμής έχουν καεί αρκετά σπίτια στις παραπάνω περιοχές αλλά κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό αλλά ούτε και το μέγεθος των ζημιών. Η καταγραφή θα πραγματοποιηθεί μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς.

 

 

 

 

600 απομακρύνσεις πολιτών – 5 μηνύματα μέσω του 112

Συνολικά έχουν γίνει από την ΕΛΑΣ 600 απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλές σημείο, ενώ μέσα στην νύχτα εκδόθηκαν συνολικά 5 μηνύματα μέσω του 112 για απομακρύνσεις πολιτών από την Πεντέλη και γύρω από το 414 στρατιωτικού νοσοκομείου, τις ανατολικές περιοχές του Γέρακα, Βούλα Πικερμίου και Πανόραμα Παλλήνης, Παλλήνη και Νέα Παλλήνη καθώς και για αποφυγή μετακίνησης στη Λεωφόρο Μαραθώνος, από τον κόμβο της Αττικής Οδού έως το Πικέρμι, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή.

Ξεκίνησαν τα εναέρια μέσα

Με το πρώτο φως της ημέρας έχουν ξεκινήσει ρίψεις νερού από αέρος τα εναέρια μέσα και συνολικά στο σημείο επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν

Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου. Επιπλέον στο σημείο βρίσκεται και το Κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος για τον συντονισμό των δυνάμεων ενώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη δίνουν συνεχώς την εικόνα της φωτιάς.

Ακόμα, συνεχίζεται η συνδρομή από πολυάριθμα στελέχη του ΓΕΕΘΑ, της δασικής υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ, των τοπικών φορέων και της ΕΛΑΣ που διαθέτει 626 αστυνομικούς με 232 οχήματα κυρίως για τη διευκόλυνση της ασφαλούς μετακίνησης των πολιτών, την απομάκρυνσή τους σε ασφαλές σημείο και την διαφύλαξη της περιουσίας τους.

Παλλήνη: Ηλικιωμένος αυτοκτόνησε μόλις το σπίτι του περικυκλώθηκε από τις φλόγες

Τραγωδία στην Παλλήνη, με έναν ηλικιωμένο άνδρα να βάζει τέλος στη ζωή του όταν είδε το σπίτι του να καίγεται. Ο ηλικιωμένος άνδρας εντοπίστηκε νεκρός μέσα σε λίμνη αίματος στο περικυκλωμένο από τη φωτιά σπίτι του. 

Η σορός του άτυχου άνδρα βρέθηκε το πρωί από τις αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην περιοχή. Σύμφωνα με την Αστυνομία, φέρει τραύμα από πυροβόλο όπλο. Όπως έγινε γνωστό, αυτή ήταν η τρίτη φορά που κάηκε το σπίτι του.

ΔΕΔΔΗΕ: Προβλήματα ηλεκτροδότησης στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς

Προβλήματα ηλεκτροδότησης εντοπίζονται σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ. Επισημαίνεται ακόμη ότι τα συνεργεία των τεχνικών είναι σε αναμονή και μόλις επιτραπεί από την Πυροσβεστική θα κάνουν επιθεώρηση του δικτύου.

Η βλάβη εντοπίζεται σε μια γραμμή Μέσης Τάσης που τροφοδοτεί τμήμα της Παλλήνης και της Πεντέλης. Χωρίς προβλήματα λειτουργεί εξάλλου το δίκτυο Υψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ.

Στο Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας ο πρωθυπουργός

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από τις 05:30 στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Στο Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ ο Θάνος Πλεύρης

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μεταβαίνει αυτή την ώρα στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

07:40 Αποδόθηκε στην κυκλοφορία των οχημάτων το ρεύμα της Αττικής Οδού προς Ελευσίνα

07:07 Αποδόθηκε στην κυκλοφορία των οχημάτων το ρεύμα της Αττικής Οδού προς Aεροδρόμιο.

06:30 Διακοπή της κυκλοφορίας στην Aττκή Oδό από τον κόμβο Κηφισίας έως τον Κόμβο Ανθούσας στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο και από τον Κόμβο Πεντέλης στο ρεύμα προ Ελευσίνα 

05:17  Εκτροπές κυκλοφορίας στη λ. Μαραθώνος ρεύμα προς Νέα Μάκρη στο Σταυρό της Αγίας Παρασκευής και στη λ. Σπάτων και στις οδούς Ευρυτανίας και Κύπρου ρεύμα πως Αθήνα

01:58  Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην επί της οδού Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη

00:36 Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην: 1. Επί της Λεωφ. Δωριέων και Πελασγών 2. Επί της Λεωφ. Aνθούσας και Ντράφι 3. Επί της Λεωφ. Aνθούσας και Καλαβρύτων 4. Eπί της οδού Καλισσίων και Φειδίου προς Ντράφι  5. Επί της οδού Καλισσίων και Ικάρου προς Ντράφι. Aποκατάσταση της κυκλοφορίας των οχημάτων επί της οδού Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη

20:25  Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην Λεωφ. Aνθούσας από το ύψος της Λεωφ. Μαραθώνος προς Πεντέλη

19:47  Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Καλλισίων και Γράμμου προς Ντραφι

19:14  Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων: 1.Στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας και Φίλωνος προς Ντράφι 2. στην οδό Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη.

18:46 Διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων: 1. Στην Περιφερειακή Οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης από το ύψος του νοσοκομείου 414 ΣΝΕΝ έως θέση Άγιος Πέτρος. 2. Στην οδό Καλλισίων και Παπαδιαμάντη προς Ντράφι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης