Φωτογραφίες – Βίντεο: Γιώργος Δαγαλάκης 

Επιμέλεια: Αμαλία Σοφιανοπούλου 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας σε δασική έκταση στην περιοχή Καλλιθέα Λουτρακίου η οποία επεκτάθηκε με ταχύς ρυθμούς με αποτέλεσμα να τυλιχθούν σπίτια στις φλόγες. Παράλληλα, εκκενώθηκαν οικισμοί και κατασκηνώσεις ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη μέχρι αυτήν την ώρα για να μην περάσει η φωτιά από την Παλαιά Εθνική οδό προς τα διυλιστήρια.

Στο σημείο επιχειρούν 135 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρου με 50 υδροφόρα οχήματα ενώ μέχρι πριν την δύση του ηλίου επιχειρούσαν από αέρος 8 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Στην κατάσβεση συνδράμουν ακόμη 44 αστυνομικοί με 20 οχήματα. Από πλευράς των Ενόπλων Δυνάμεων διατέθηκαν δύο αεροσκάφη CL-215, δύο ελικόπτερα Chinook, δύο προωθητές γαιών καθώς και μια ομάδα «Δευκαλίων» 11 ατόμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, δόθηκε εντολή μέσω του 112 να εκκενωθούν οι περιοχές Καλλιθέα, Πευκιά, Ειρήνη, ενώ εκκενώθηκαν και κατασκηνώσεις.

Συγκεκριμένα, η κατασκήνωση Sportcamp που φιλοξενεί πάνω από 800 παιδιά και 200 εργαζόμενους εκκενώθηκε σε συνεργασία με την πυροσβεστική και τον Δήμο Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων και τα παιδιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο κλειστό γήπεδο «Γαλανόπουλος» στο Λουτράκι. 

Ταυτόχρονα, στο «Αλεξάνδρειο» συνεδριακό κέντρο μεταφέρθηκαν με ασφάλεια, σύμφωνα με τον Δήμο Λουτρακίου, οι τρόφιμοι του γηροκομείου «Ελπίς», έπειτα από σχετική εντολή εκκένωσης που δόθηκε.

Παράλληλα, τα αδέσποτα ζώα που φιλοξενεί ο δήμος Λουτρακίου, μεταφέρονται αυτή την ώρα με βανάκια του δήμου σε ασφαλές μέρος.

Νέα εντολή εκκένωσης για Καλαμάκι, Ίσθμια και Παράδεισο

Νέα εντολή εκκένωσης δόθηκε από το 112 προς τους κατοίκους των περιοχών Καλαμάκι, Ισθμίων και Παράδεισος προς Κόρινθο. 

O δήμαρχος Λουτρακίου κ. Γιώργο Γκιώνη μιλώντας στο Open δήλωσε: «Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Εκκενώσαμε την κατασκήνωση, είναι ασφαλή όλα τα παιδιά, μεταφέρονται στο κλειστό γυμναστήριο του Λουτρακίου, να γνωρίζουν οι γονείς να μην ανησυχούνε. Δεν υπάρχουν τηλέφωνα. Έχουν κλείσει οι τηλεφωνικές γραμμές».

Άλλαξε κατεύθυνση η φωτιά – Καίγονται σπίτια 

Η αλλαγή της φοράς των ανέμων οδήγησε την φωτιά του Λουτρακίου προς το Καλαμάκι και την περιοχή γύρω από τα διόδια με αποτέλεσμα σπίτια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λουτρακίου Γιώργο Γκιώνη έχουν καεί σπίτια στον Άγιο Χαράλαμπο, στον Άγιο Σώζωντα, στο Άνω Καρβουνάρι και άλλους οικισμούς. Δεκάδες κατοικίες, επιχειρήσεις και αγροτοδασικές εκτάσεις βρέθηκαν στο δρόμο της φωτιάς. 

Πληροφορίες του loutraki365.gr, συνολικά έχουν καεί 30 σπίτια στον οικισμό Ειρήνη και 2 κατοικίες στην Καλλιθέα ενώ εκτεταμένες καταστροφές έχουν σημειωθεί και στο Άνω Καρμπουνάρι.

 

Ουρές χιλιομέτρων στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου

Λόγω τη μεγάλης πυρκαγιάς διακόπηκε η κυκλοφορία στην Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου από τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων μέχρι τον κόμβο Επιδαύρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας αλλά και στην Παλαιά Εθνική Οδό και στα δύο ρεύματα. 

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 17:30 ελήφθη η απόφαση να κλείσει και η Παλαιά Εθνική Οδός με αποτέλεσμα όλοι οι οδηγοί να υποχρεωθούν σε αναστροφή προς Πάτρα και προς Αθήνα αντίστοιχα. Η διακοπή της κυκλοφορίας δημιούργησε ουρές χιλιομέτρων στην Νέα Εθνική Οδό. Πολίτες που παρέμειναν εγκλωβισμένοι στην Εθνική Οδό κατήγγειλαν στο zougla.gr πως δεν είχαν καμία ενημέρωση για το πότε θα ανοίξει ο δρόμος. 

Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Τροχαίας, λίγο μετά τις 20:00, η κυκλοφορία των οχημάτων αποκαταστάθηκε στη Νέα Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα καθώς και στην Παλαιά Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου και στα δύο ρεύματα αλλά και το ρεύμα προς Κόρινθο στη Νέα Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου. 

Έχει επίσης διακοπεί και η λειτουργία του Προαστιακού προς Κιάτο. Σε ανάρτησή της η Hellenic Train αναφέρει:

«Διακοπή κυκλοφορίας, με εντολή της αστυνομίας, του Προαστιακού προς το Κιάτο εξαιτίας πυρκαγιάς κοντά στον Σ.Σ. Αγίων Θεοδώρων».

 

 

Στον Άγιο Χαράλαμπο επικεντρώνονται οι προσπάθειες

O οικισμός του Αγίου Χαραλάμπους στο Καλαμάκι Λουτρακίου προβληματίζει περισσότερο τις πυροσβεστικές  δυνάμεις. Εκεί εστιάζουν αυτή την στιγμή το ενδιαφέρον τους καθώς υπάρχουν σε πολύ μεγάλη έκταση «καντηλάκια», ενώ από κάτω υπάρχουν σπίτια και έχουν γίνει προσπάθειες για την απομάκρυνση όλων των κατοίκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, υπάρχουν επι τόπου ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ με το τελευταίο φως της ημέρας έγιναν οι τελευταίες ρίψεις από πέντε αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα τα οποία επιχειρούσαν από νωρίς.

Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στην περιοχή εξαιτίας του ανάγλυφου στο συγκεκριμένο σημείο στο οποίο δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση από τα επίγεια πυροσβεστικά μέσα τα οποία είναι αναγκασμένα να περιμένουν την φωτιά να πλησιάσει για να μπορούν να επιχειρήσουν.

Στην πυροσβεστική υπηρεσία επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς οι άνεμοι έχουν κοπάσει καθώς η πυρκαγιά στα δυτικά του Λουτρακίου είναι σε καλύτερη κατάσταση, ενώ στα ανατολικά και κυρίως στον Αγ. Χαράλαμπο υπάρχει ανησυχία.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η πυρκαγιά έχει αποτεφρώσει μικτή έκταση 1000 στρεμμάτων δασικής και θαμνώδης έκτασης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης