Κατόπιν της ενημέρωσης των αρμοδίων από το Υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό, έγινε γνωστό πως εντοπίστηκαν 14 νέα κρούσματα. Έτσι ο συνολικός αριθμός των ασθενών που νοσούν από τον κορωνοϊό ανέρχεται σε 45.  

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόρδα, τα 11 από τα 14 νέα περιστατικά συνδέονται με την ομάδα που πραγματοποίησε την εκδρομή στους Αγίους Τόπους. Τρία περιστατικά αποτελούν στενές επαφές των ασθενών από τη συγκεκριμένη ομάδα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσιόρδας ανακοίνωσε πως παρατείνονται για δύο εβδομάδες τα έκτακτα μέτρα στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου. Επίσης παρατείνεται το πανελλαδικό μέτρο ακύρωσης σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό για δύο εβδομάδες.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας επισήμανε ότι «δεν έχουμε ενδείξεις αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα για μετάδοση του ιού στην κοινότητα από πηγές που δεν γνωρίζουμε. Αυτό είναι ενθαρρυντικό». Ωστόσο διευκρίνισε ότι ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται κάτω από τη μύτη μας και γι΄ αυτό δεν θα πρέπει κανείς να εφησυχάζει.

Ο κ. Τσιόδρας, αναφερόμενος στα μέτρα που έλαβε η ειδική επιτροπή για τον κορωνοϊό που συνεδρίασε σήμερα στο Υπουργείο Υγείας, είπε ότι παρατείνονται μέχρι τη συμπλήρωση και δύο εβδομάδων τα μέτρα που είχαν ληφθεί και αφορούν τους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου. Συγκεκριμένα αναστέλλονται όλες οι οργανωμένες εκδρομές στις περιοχές που έχουν πληγεί. Οι αθλητικές εκδηλώσεις θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών για τις περιοχές αυτές και σημείωσε ότι παρατείνεται πέραν της 13ης Μαρτίου η απαγόρευση των οργανωμένων εκπαιδευτικών εκδρομών στο εξωτερικό μέχρι νεοτέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιδεινώθηκε η υγεία του 67χρονου

Σε κρίσιμη κατάσταση είναι η υγεία του 67χρονου ασθενή, ο οποίος προσβλήθηκε από τον ιό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στους Αγίους Τόπους. Ο ασθενής διασωληνώθηκε. 

Αναμένεται νέο ιατρικό ανακοινωθέν αργότερα.

Σε κατ’ οίκον περιορισμό και άλλοι ταξιδιώτες από το Ισραήλ 

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό πως επιστρέφουν αύριο Σάββατο από το Ισραήλ στα Ιωάννινα εκδρομείς του ΚΑΠΗ Ανατολής και για τις επόμενες 14 ημέρες όλοι θα παραμείνουν σε περιορισμό στο σπίτι τους, για προληπτικούς λόγους.

Την εκδρομή στο Ισραήλ είχε διοργανώσει το ΚΑΠΗ Ανατολής και σε αυτή συμμετέχουν 51 άτομα, μαζί με τον οδηγό του λεωφορείου. 

Οι εκδρομείς, από τη στιγμή που θα επιστρέψουν, θα είναι σε καθημερινή επαφή με τη Διεύθυνση Υγείας, ώστε, αν εκδηλωθεί ύποπτο σύμπτωμα, να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Ωστόσο, το σύνολο των εκδρομέων είναι πολύ καλά στην υγεία τους, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει παρουσιαστεί το παραμικρό πρόβλημα.

Δηλώσεις του κ. Τσιόδρα σε ενημέρωση ιατρικών συντακτών 

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Τσιόδρας σε άτυπη ενημέρωση με διαπιστευμένους ιατρικούς συντάκτες και ερωτώμενος από το zougla.gr για ποιον λόγο δεν κλείνουν σε πανελλαδικό επίπεδο τα σχολεία, ο λοιμωξιολόγος απάντησε πως θεωρείται πως αν συμβεί αυτό θα υπάρξει μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό κόστος και δεν έχουμε ακόμη πανδημία, ενώ παρακολουθείται η διασπορά και δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα όλη η Ελλάδα. Συνεχίζοντας, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως από τα κρούσματα, τα 4 στη Θεσσαλονίκη, τα 4 στην Αθήνα και τα 9 στην Πάτρα βρίσκονται ακόμη στο νοσοκομείο ενώ τα υπόλοιπα είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό. Παράλληλα, προτείνεται σε όσους είναι άρρωστοι να μην πηγαίνουν στην εκκλησία.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, αυτή τη στιγμή θεωρείται πως η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, ενώ αν βοηθήσει ο καιρός και φτάσει η θερμοκρασία τους 25 βαθμούς, σε δύο μήνες μπορούμε να περιμένουμε μία μείωση των κρουσμάτων, καθώς επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως μια τέτοια αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των ιών.

Από το αεροπλάνο που έκανε το ταξίδι, βρέθηκε πως και μία αεροσυνοδός είναι θετική στον ιό, ενώ θεωρείται πως όλο το αεροπλάνο είναι μολυσμένο και έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες ιχνηλατήσεις. Συνεχίζοντας, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως βρισκόμαστε σε ελεγχόμενη κατάσταση, εφόσον δεν υπάρχει διασπορά εκτός οικογενείας και έχουμε μόνο εντός οικογενείας, στο αεροπλάνο και στο πούλμαν, του οποίου όλοι οι επιβαίνοντες έχουν ελεγχθεί.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης