«Σκότωσε τη γυναίκα μου. Δεν πήρε το όπλο να την πυροβολήσει, αλλά τη σκότωσε με αυτά τα σκευάσματα. Εκείνη πίστεψε έναν απατεώνα…». Τα λόγια του μάρτυρα που έχασε την καρκινοπαθή σύζυγό του, η οποία έγινε άλλο ένα θύμα του «ψευτογιατρού», συγκλονίζουν. Η κατάθεσή του αποκαλυπτική για τον τρόπο δράσης αλλά και την πειθώ του κατηγορουμένου στους ασθενείς οι οποίοι αναζητούσαν την ελπίδα στις εναλλακτικές θεραπείες του με… μήλα, σκόρδα και παντζάρια για να νικήσουν τον καρκίνο.

Ακόμη και την ημέρα του θανάτου της η 57χρονη σύζυγος του μάρτυρα, μια γυναίκα έξυπνη και δραστήρια, η οποία μάλιστα πολιτευόταν, μιλούσε με τον «ψευτογιατρό» και πίστευε τα λόγια του. Είχε γίνει ο δικός της…Θεός τον οποίο είχε ανάγκη για να ζήσει. Μάταια ο σύζυγός της προσπαθούσε να της εξηγήσει πως η θεραπευτική αγωγή που της πρότεινε ο κατηγορούμενος είναι μαντζούνια που όχι μόνο δεν τη σώζουν αλλά επιδεινώνουν την κατάσταση της υγείας της. «Της έλεγα να πάμε στο νοσοκομείο στον Άγιο Σάββα, δεν άκουγε τίποτα. Πήγαμε στον γιατρό και εκείνος αμέσως της είπε ότι έπρεπε να κάνει χημειοθεραπείες. Αντί για αυτό, εκείνη έκανε κάτι ζουμιά που της έλεγε ο “μεγαλογιατρός”, κατσαρόλες ολόκληρες με βότανα που της είχε δώσει ο “μεγάλος” επιστήμονας. Είχε γεμίσει ένα σπίτι με μπουκάλια και βότανα. Της έλεγα “σταμάτα τα όλα, θέλω να κάνεις χημειοθεραπείες, πήγαινε στον γιατρό, μην ασχολείσαι με τέτοια πειράματα”. Εκείνη μου απαντούσε “με κουράρει ο Κόντος” και αυτό με τρέλαινε. Τελικά, πήγε το 2018 έκανε βιοψία, είχε τρεις όγκους σε προχωρημένο στάδιο, είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος. Ο γιατρός τής είπε πως άργησε. Πήρε τον “μεγάλο” γιατρό και εκείνος της έλεγε “δεν θα σε αφήσω να πεθάνεις”. Της έλεγε να τρώει μήλα τρεις φορές την εβδομάδα και σκόρδα. Της έλεγα “τι είναι αυτά που κάνεις, δεν παλεύεται ο καρκίνος με σκόρδα και παντζάρια”».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Ιούλιο του 2017 εντοπίστηκε ο όγκος στο στήθος της 57χρονης, η οποία, στην αγωνία της, βρήκε «καταφύγιο» στην Εκκλησία. «Οι γιατροί μάς είπαν ότι πρέπει να κάνει επέμβαση, την οποία κάναμε το 2018. Πήγε πολύ καλά, αλλά ανακαλύψαμε ότι είχε και στους λεμφαδένες. Ο γιατρός μάς πρότεινε να ξεκινήσει χημειοθεραπεία. Στο μεταξύ, η γυναίκα μου πολιτευόταν. Την ενδιέφερε η εικόνα της. Δεν ήθελε χάσει τα μαλλιά της και το στήθος της. Ήταν κουμπωμένη. Άρχισε να πηγαίνει με μια φίλη της στις εκκλησίες. Πήγε μια Κυριακή στον Άγιο Φανούριο και εκεί είχε πρόβλημα με καρκίνο στον προστάτη ο ιερέας ο οποίος πίστευε στα βότανα. Ο ιεράς είχε γνωρίσει τον Κόντο και πίστευε ότι είναι γιατρός. Είπε στη γυναίκα μου πως “υπάρχει ένας γιατρός που δεν θα χρειαστεί να κάνεις χημειοθεραπείες”. Εγώ ξαφνιάστηκα που πήγαινε στις εκκλησίες. Στον Άγιο Φανούριο συνάντησε τον Κόντο. Ήταν μαζί με τη φίλη της».

Ο μάρτυρας, ο οποίος είναι οικονομολόγος, από την αρχή υποψιάστηκε τον κατηγορούμενο, άλλα κάθε κουβέντα του στη σύζυγό του έπεφτε στο κενό. «Με είχε ενοχλήσει αφάνταστα μια ημέρα που την άκουσα να μιλάει με τον Κόντο σε είχε ανοιχτή ακρόαση. Της έκανε πλύση εγκεφάλου, της έλεγε “δεν θα σε αφήσω να πεθάνεις”. Είπε στη γυναίκα μου: “Τι πιστεύεις πως είναι, ο Θεός;”. Εκείνη αντέδρασε. Της είπα μιλάς με γιατρούς, δεν μπορείς να θεραπεύσεις τον καρκίνο με σκόρδα, παντζάρια και βότανα. Της είπα ότι ο άνθρωπος είναι απατεώνας. Τσακωνόμασταν συνέχεια. Έφτασα στο σημείο να φύγω από το σπίτι γιατί μαλώναμε. Γνωρίζω τι γίνεται έξω στην κοινωνία. Πολιτεύτηκα και εγώ. Είμαι οικονομολόγος, σπούδασα στην Αμερική. Της έλεγα “Μαρία, αυτός ο άνθρωπος κάτι κρύβει” και εκείνη μου απαντούσε “όλα τα ξέρεις εσύ”. Μέχρι τότε εγώ δεν τον είχα δει. Της ζητούσα συνεχώς να μη χάνει το χρόνο της. “Έχουμε επιστήμονες, τον καλύτερο χειρουργό. Ήταν τότε στο πρώτο στάδιο, ήταν μια ρουτίνα, θα αφαιρούσε το στήθος και θα ζούσε”. Της έλεγα “έχουμε παιδιά, θέλω να τα δεις να μεγαλώνουν”».

Πρόεδρος: Πώς ο κατηγορούμενος δικαιολογούσε την επιδείνωση της υγείας της;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάρτυρας: Της έλεγε ότι είναι καλά, να συνεχίσει τα βότανα, να μη φοβάται που έκανε νέο όγκο. Ότι η θεραπεία του ήταν εναλλακτική με βότανα, με σωστή διατροφή και βιταμίνες. Της έλεγε ότι θα μικρύνουν οι όγκοι και θα εξαφανιστούν και ότι «θα είσαι πάντα καλά». Της έλεγε “μην πιστεύεις τις βλακείες των γιατρών” και ότι αυτή τη λύση που είχε αυτός οι γιατροί δεν την προωθούν γιατί θέλουν να πουλάνε χημειοθεραπείες.

Ο μάρτυρας είπε στους δικαστές πως μπορεί να καταθέσει και ημερολόγιο που κρατούσε η σύζυγός του, στο οποίο έγραφε όλα όσα τη συμβούλευε ο «ψευτογιατρός». Με το αζημίωτο, βέβαια, αφού υπολογίζεται ότι της…έφαγε γύρω στα 35.000 ευρώ.

«Της έλεγε ότι θα συρρικνώσει τους όγκους με ενέσεις αρτεμισήνης. Διαπίστωσα τότε ότι λείπανε τα λεφτά από το σπίτι. Μίλησα με γυναίκα μου και μου είπε πως τα έχει ανάγκη και πως έπρεπε να σώσει τον εαυτό της. Δεν ήταν μόνο τα 30.000 δολάρια, ήταν και άλλα 25.000 ευρώ δικά της, ποσό για το οποίο δεν έλεγε τι το έκανε. Θεωρούσε ότι ήμουν εναντίον της. Μέσο όρο έχουν φύγει 30.000 με 35.000 ευρώ. Τελικά φτάσαμε σημείο να μου λέει “δεν θέλω τον γιατρό”. Μου ζητούσε να πηγαίνουμε σε εκκλησίες. Στις 6 Νοεμβρίου του 2018 πείστηκε να πάμε στον γιατρό να δούμε σε τι στάδιο βρίσκεται. Το στήθος είχε πρηστεί και είχε μελανιάσει. Ο γιατρός τής είπε να κάνει χειρουργείο και χημειοθεραπείες. Δεν άκουγε, της έλεγα “καταλαβαίνεις ότι πέφτεις από τον γκρεμό; Θα πεθάνεις, έχουμε τρία παιδιά”.

Της είπα ότι ήταν η τελευταία της ευκαιρία. Ήθελε να σκεφθεί και τελικά είπε στον γιο μου πως αν πήγαινα να την πάρω να πάμε στο νοσοκομείο να μη με αφήσει. Μέχρι την ημέρα που πέθανε, την ημέρα των γενεθλίων της, 1η Απριλίου, μίλαγε με τον κύριο που έχω πίσω μου. Δεν μπορούσα να αντέξω το γεγονός ότι δεν ήταν γιατρός και το έπαιζε γιατρός. Αυτό με σκότωνε, αλλά δεν μπορούσα να το αποδείξω. Κάποια στιγμή είπα στον γιο μου να έρθει από την Αμερική να δει τη μητέρα του. Εκείνος την έπεισε να πάνε στο “Σωτηρία”. Έκανε εξετάσεις και είχε πλέον όλο το σώμα της μεταστάσεις μέχρι και στον εγκέφαλο και εκείνη έπαιρνε τα βότανα και τις σταγόνες κάνναβης. Πήγαμε στον γιατρό, αλλά είχαμε χάσει το τρένο. Πίστεψε σε έναν απατεώνα που της πήρε τη ζωή. Δεν πήρε το όπλο να την πυροβολήσει, αλλά τη σκότωσε με αυτά τα σκευάσματα. Ας ζήταγε τα 30 χιλιάδες ευρώ από εμένα, θα του τα έδινα και θα την πήγαινα στους γιατρούς. Θα ζούσε, ήταν δεύτερο στάδιο, υπόθεση ρουτίνας. Αυτή η πειθώ που είχε δεν ξέρω τι χάρισμα είναι αυτό. Έχει μυαλό, αλλά ας το χρησιμοποιούσε για το καλό της κοινωνίας. Ας έλεγε ότι δεν είναι γιατρός, ότι είναι βοτανολόγος. Αν η γυναίκα ήξερε ότι δεν είναι γιατρός, θα τον είχε… πυροβολήσει. Την κορόιδεψε. Έδινε ψεύτικες ελπίδες σε έναν άνθρωπο που πέθαινε. Τα ζω, ξαναπηγαίνω στον τάφο της και της λέω ότι είχε να κάνει με έναν απατεώνα. Για μια χούφτα λεφτά δεν μπορείς να παίζεις με την αγωνία ενός ανθρώπου που νοσεί».

Ούτε η επιδείνωση της υγείας της 57χρονης «λύγισε» τον κατηγορούμενο, σύμφωνα με τον μάρτυρα. «Έβλεπα και στενοχωριόμουν για τη γυναίκα μου, από 65 κιλά να έχει φτάσει στα 45, δεν μπορούσε να πάει στο μπάνιο ούτε να πλύνει τα μαλλιά της. Η σύζυγός μου ενθουσιάστηκε με το μεγάλο ψέμα πως αυτός είναι γιατρός, πως έχει κάνει σπουδές στην Ελβετία, πως είναι ογκολόγος, χειρουργός και πίσω από αυτόν ήταν ένας παπάς που επίσης ήταν άρρωστος. Πίστευε ότι το κρύβουν, πως υπάρχει εναλλακτική θεραπεία και είναι μόνο για αυτούς που έχουν λεφτά και τους άλλους ήθελαν να τους ξεκάνουν. Είναι ένας ψυχοπαθής. Της έλεγε “ο όγκος σου είναι σαν αυγό, μην πας να κάνεις παρακέντηση, θα γεμίσεις υγρό και μεταστάσεις”.

Η περίεργη κλοπή του αυτοκινήτου ενός εκ των θυμάτων του «ψευτογιατρού» ταυτόχρονα με τη διάρρηξη του σπιτιού του, από το οποίο εξαφανίστηκαν όλα τα σκευάσματα που του είχε χορηγήσει ο κατηγορούμενος, προκάλεσαν το ενδιαφέρον των δικαστών του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.

Όπως κατέθεσε η σύζυγος του 46χρονου ο οποίος έφυγε από τη ζωή, ακολουθώντας τις «εναλλακτικές» θεραπείες του «ψευτογιατρού», πίσω από τον κατηγορούμενο ενδεχομένως κρύβονται και άλλα πρόσωπα, τα οποία όχι μόνο τον συνέδραμαν αλλά είχαν αναλάβει ακόμη πιο «σκοτεινή» δράση. Η κατάθεση της μάρτυρος πάντως ήταν αποκαλυπτική.  «Την ώρα της κηδείας του άντρα μου, εξαφανίστηκε το αυτοκίνητο του με όλα του τα πράγματα του και κλειδιά. Μετά διαπίστωσα πως μου διέρρηξαν και το σπίτι από όπου  εξαφανίστηκαν όλα τα σκευάσματα» είπε στους δικαστές  η γυναίκα, προσθέτοντας με νόημα:  «Υπήρχαν άνθρωποι πίσω από «γιατρό» που ενεργούσαν με διάφορους τρόπους. Κατέθεσα μήνυση αλλά μπήκε στο αρχείο διότι τότε δεν είχαμε όλα αυτά τα στοιχεία. Το 2017 που βρέθηκε η  ταυτότητα του συζύγου μου,  διαπιστώσαμε πως χρησιμοποιείτο  όλα αυτά τα χρόνια! Το αυτοκίνητο δεν έχει βρεθεί ακόμα αλλά έχουμε διαπιστώσει πως έχουν ανανεώσει,   με στοιχεία του, ασφαλιστήρια συμβόλαια!».

Η μάρτυρας αναφέρθηκε στην εμπιστοσύνη που είχε ο σύζυγός της στον «ψευτογιατρό», προκειμένου να αντιμετωπίσει τον όγκο στον όρχι που είχαν διαγνώσει οι γιατροί, συνιστώντας του αφαίρεση, βιοψία και στη συνέχεια χημειοθεραπεία. «Παρ’ όλο που οι γιατροί είχαν πει στο σύζυγό μου να χειρουργηθεί άμεσα, ο Dr Kontos, τον έπεισε να μην ακολουθήσει τις συμβουλές τους και βέβαια οδηγήθηκε στο θάνατο», τόνισε η μάρτυρας. «Ήμασταν νιόπαντροι, θέλαμε να τεκνοποιήσουμε. Κάποια μέρα μου είπε ότι γνώρισε έναν διάσημο Έλληνα γιατρό που είναι ογκολόγος – νευρολόγος στην Ελβετία. Μίλησε στο τηλέφωνο μαζί του και έκλεισε ραντεβού. Συναντήθηκαν στο ισόγειο στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας». Ο Κόντος εξέτασε το σύζυγό μου και του είπε ότι θα του χορηγήσει αγωγή και έτσι δε θα χρειαστεί χειρουργείο. Μας έφερε στο σπίτι ένα κουτί με σκευάσματα που είχαν απέξω ιδιόχειρες επιγραφές. Έδωσε στον σύζυγό μου αι κάποιες συνταγές με διατροφή και κάποια έλαια. Τότε δεν ζήτησε χρήματα. Έπειτα όμως από επτά μήνες, αφού ακολουθούσε τη συγκεκριμένη διατροφή ο όγκος μεγάλωσε. Ο σύζυγός μου ενημέρωσε τον Κόντο και εκείνος του είπε: «Μη φοβού, αυτό είναι σημάδι ότι ο καρκίνος εξαφανίζεται, ότι πρόκειται για υγρό που θα το απορροφήσει ο οργανισμός σου». Του είπε μάλιστα ότι θα του αλλάξει την αγωγή και πως ο όγκος θα φύγει τελείως!».

Παρά τις δικές της αντιρρήσεις, ο 46χρονος πίστευε όσα του έλεγε ο ψευτογιατρός. Ακόμη και τότε που η κατάσταση του χειροτέρευε.  «Έβλεπα να μεγαλώνει ο όγκος και ο σύζυγός μου, μου έλεγε «μη λες κουταμάρες ο Κόντος είναι διάσημος γιατρός και  έχει γιατρέψει μεγάλα ονόματα»».

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε στο δικαστήριο η οικονομική αφαίμαξη της οικογένειας από τον κατηγορούμενο ο οποίος  έβαλε στην τσέπη χιλιάδες ευρώ, πουλώντας ελπίδες, χωρίς κανέναν δισταγμό στον 46χρονο.  

Το συνολικό ποσό 136.560 ευρώ, φέρεται ότι απέσπασε από τη μάρτυρα και το σύζυγό της ο ψευτογιατρός οποίος ακόμη και μετά το θάνατο του 46χρονου, το 2012,  3.500 ευρώ, λέγοντας  πως αυτό το χρέος είχε μείνει. «Τι να κάνω, του τα έδωσα» είπε η μάρτυρας

Χρειάστηκε μάλιστα να πάρει ο 46χρονος  10.000 ευρώ, προτού αρχίσει η επιδείνωση της υγείας του   να πληρώσει τον «ψευτογιατρό. Κι όταν λίγους μήνες μετά, η κατάσταση του 46χρονου πήγαινε συνεχώς προς το χειρότερο, όταν ρώτησε τον κατηγορούμενο γιατί συμβαίνει αυτό,  εκείνος του απάντησε: «Μην ανησυχείς, αν δε βλέπουμε βελτίωση, θα κάνουμε χειρουργείο λαπαροσκοπικά στην  Ελβετία».  Μάλιστα, του ζήτησε 800 ευρώ για να κλείσει τα αεροπορικά εισιτήρια, καθώς και 15.000  για να κλείσει την κλίνη αλλά και για καλύψει το κόστος των φαρμάκων. Τα χρήματα αυτά δόθηκαν στον κατηγορούμενο και ο ασθενής ετοιμάστηκε να μεταβεί στο εξωτερικό για το χειρουργείο».

Τα ψέματα δεν είχαν τελειωμό για τον κατηγορούμενο. Όπως κατέθεσε η μάρτυρας, ο «ψευτογιατρός» του τηλεφώνησε και του είπε ότι ο γιατρός που θα τον χειρουργούσε στην Ελβετία κάνει επίσκεψη στο Άγιον Όρος και μπορεί να τον χειρουργήσει σε κλινική στη Θεσσαλονίκη. Η επέμβαση αυτή έγινε παρουσία του …Dr Kontou, σύμφωνα με τη μάρτυρα,– «είδα την τομή» κατέθεσε η γυναίκα.

Όπως ανέφερε η μάρτυρας, μετά από αυτό το «χειρουργείο» ξόδευαν περίπου 1000 ευρώ για να ακολουθούν τις θεραπείες του «ψευτογιατρού» και θεωρούσαν πως είχαν αντιμετωπίσει τον καρκίνο.  Όμως η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. «Με τη θεραπεία που του έδινε ο Κόντος ο σύζυγος μου αδυνάτιζε» είπε η μάρτυρας και προσέθεσε: «Έβαλα κατά λάθος στο φαγητό κάτι  από τα βότανα που μας έδινε και μου προκάλεσε ανεπιθύμητο αίμα. Τα Χριστούγεννα του 2009 λιποθύμησε από την αδυναμία.  Κάναμε εξετάσεις και ο καρκίνος είχε κάνει μεταστάσεις σε πάρα πολλά οστά. Ο σύζυγός μου επικοινώνησε ξανά με τον Κόντο και εκείνος του είπε ότι «δεν είναι σωστές οι εξετάσεις που σου κάνανε, μην τους ακούς θα σε πεθάνουν». Του ζήτησε 30 χιλιάδας ευρώ για να πάνε στη Γερμανία. Όμως πριν – του είπε – «πρέπει να ενισχύσουμε τον οργανισμό σου με μια ένεση αρτεμησίνης που στοίχιζε 20.000 ευρώ», τα οποία ο άντρας δανείστηκε από φίλο του και του τα έδωσε».

Η μάρτυρας που βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τον κατηγορούμενο εξέφρασε το παράπονό της στο δικαστήριο  «Θα μπορούσε όχι μόνο να ζει αλλά και να έχουμε τεκνοποιήσει ήμασταν νιόπαντροι», είπε και κατηγόρησε  τον «ψευτογιατρό». «Λες και ήθελε να τον βλέπει να αργοπεθαίνει. Μας έκανε τόσο μεγάλη ζημιά αυτός ο άνθρωπος. Μόλις τον είδα στην τηλεόραση έπαθα σοκ» είπε.

Ο κατηγορούμενος άκουγε αμίλητος τη μάρτυρα κρατώντας σημειώσεις, ενώ κάποια στιγμή, όταν της έπεσε ο φάκελος, έσπευσε να τη βοηθήσει.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης