Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Τα μαχητικά πέμπτης γενιάς είναι εδώ, και οι υπερ-εξελιγμένες δυνατότητες που προσφέρουν υπόσχονται να αλλάξουν τα πάντα σχετικά με τη μοντέρνα «τέχνη του πολέμου», καθώς και να χαρίσουν στον κάτοχό τους ένα ασύγκριτο πλεονέκτημα υπεροπλίας, απέναντι σε οποιαδήποτε άλλη πολεμικη αεροπορία ή στρατό που δεν τα έχει στο οπλοστάσιό της. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο λόγος για τα μαχητικά F-35, για τα οποία πολύς λόγος έχει γίνει σχετικά με τη διαφαινόμενη ακύρωση της παράδοσής τους από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, έπειτα από τη σοβαρή διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών, που έρχεται ως απόρροια της αγοράς ρωσικών πυραύλων S-400 από τη γείτονα. Κι εκεί που μέχρι πρότινος φαινόταν ότι η Τουρκία θα γίνει κυρίαρχος των αιθέρων, αποκτώντας το νέο «υπερόπλο» όπως έχει χαρακτηριστεί το μαχητικό, φαίνεται ότι τελικά η χώρα μας ήδη προετοιμάζεται για την αλλαγή των συσχετισμών προς όφελός μας, με την απόκτηση του υπερσύγχρονου F-35!

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και Πτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας, Χρήστος Χριστοδούλου, σε συνάντησή του με τους δημοσιογράφους σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε εκτενώς στην πορεία των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη, όμως το καλύτερο το άφησε για το τέλος, έπειτα από επίμονες δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με τα F-35, παραδεχόμενος ότι το υπουργείο εξετάζει δυναμικά την περίπτωσή τους!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη από τα μέσα του 2017 εκπονείται μεγάλη μελέτη -κόστους 3 εκατομμυρίων ευρώ- σχετικά με τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στις στρατιωτικές υποδομές – και στα τρία όπλα- εάν και εφόσον η χώρα μας προβεί στο άμεσο μέλλον στην αγορά των F 35! Κι αυτό διότι, όπως τόνισε κι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, με αυτό το αεροσκάφος – το μοναδικό που υπάρχει μέχρι σήμερα που ανήκει στην πέμπτη γενιά – αλλάζει όλη η φιλοσοφία του πολέμου, όπως και το δόγμα της αμυντικής τακτικής της χώρας μας! Θα πρέπει, ενδεικτικά, να γίνουν σημαντικές αλλαγές σε αεροδρόμια, σε ραντάρ, σε συστήματα αεράμυνας αλλά και όχι μόνο: με αυτό το αεροσκάφος στον αέρα, αλλάζει και ο σχεδιασμός των ναυτικών τακτικών, όπως βεβαίως σε κάποιον βαθμό και το πεδίο δράσης του στρατού ξηράς!

«Με το F-35 υπάρχει εντελώς διαφορετική επιχειρησιακή λογική και αλλάζει ολόκληρη τη φιλοσοφία μας. Δεν φιλοξενήσαμε τυχαία τα ιταλικά F-35 στον «Ηνίοχο», καθώς μέσα από τις ασκήσεις αυτές μαθαίνεις πολλά πράγματα. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος αποτελεί μια πλατφόρμα με τεράστιες δυνατότητες και εξετάζουμε προσεχτικά πως θα προχωρήσουμε. Είναι δεδομένο ότι τα θέλουμε, αλλά ακολουθούμε προσεχτικά βήματα. Μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα εξετάζει πολύ δυναμικά την περίπτωσή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Χριστοδούλου, μην κρύβοντας την εκτίμηση του για συγκεκριμένο μαχητικό, κι αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται κάποια έκπληξη για το 2020, όπως έκπληξη ήταν και η συμμετοχή τους στον φετινό Ηνίοχο…

Ερωτώμενος αν εξετάζεται κάποιος άλλος τύπος αεροσκάφους, ξεκαθάρισε ότι προς το παρόν το F-35 αποτελεί μονόδρομο, αφού δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο…

Δείτε τα ιταλικά F-35 που επιχείρησαν από τη βάση της Ανδραβίδας, στο πλαίσιο της άσκησης Ηνίοχος 2019:

 

Δείτε το βίντεο-επίδειξη των F-35 από τον αμερικάνικο στρατό:

Υπαρκτός ο κίνδυνος «προβοκάτσιας» από την Τουρκία

Ερωτώμενος σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ σχετικά με το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος» στο Αιγαίο, ο Χρήστος Χριστοδούλου τόνισε ότι «λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για την αποφυγή προβοκάτσιας. Διαθέτουμε τους καλύτερους επαγγελματίες, σε θάλασσα και αέρα, προκειμένου να επιτευχθεί αυτό και να μην δώσουμε κανένα δικαίωμα στον οποιονδήποτε. Όμως, επαναλαμβάνω, το δόγμα μας είναι ότι δεν διεκδικούμε τίποτα, αλλά δεν παραχωρούμε και τίποτα»…

Η πορεία των εξοπλιστικών

Επαναλαμβάνοντας το δόγμα του ΓΕΕΘΑ στους δημοσιογράφους, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χρήστος Χριστοδούλου ενημέρωσε για την πορεία των εξοπλιστικών, τονίζοντας ότι σκοπός του είναι η δημιουργία μιας ταχείας, πολυκλαδικής δύναμης κρούσης, ικανής να επιχειρεί αποτελεσματικά σε σύντομο χρονικό διάστημα όπου χρειαστεί. 

Παραλάβαμε ακόμα ένα ελικόπτερο Chinook και το καλοκαίρι έρχονται από τις ΗΠΑ 70 Kiowa Warrior.

Εκσυγχρονισμός της φρεγάτας MEKO 200 και αντικατάσταση φρεγατών τύπου S.

Στις αρχές Μαΐου θα επανενταχθεί εκσυγχρονισμένο το P-3B ORION.

Το πολύκροτο πρόγραμμα αναβάθμισης των 84 F-16 σε «Viper» αναμένεται να αρχίσει να ολοκληρώνεται, με τα δύο πρώτα δοκιμαστικά αεροσκάφη να έρχονται από τις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα, ενώ ο εκσυγχρονισμός των Mirage που έχει καθυστερήσει για μεγάλο διάστημα εξαιτίας νομικών προβλημάτων με τις γαλλικές εταιρείες, αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στην επιτροπή άμυνας και εξοπλισμών της Βουλής πολύ σύντομα. 

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξήγησε ότι η παραπάνω αναβάθμιση των πιο σύγχρονων μαχητικών -αλλά και φυσικά η προοπτική της αγοράς των F-35- συνεπάγεται ότι δεν θα είναι χρήσιμα πια τα 32 F-16 Block 30, και ως εκ τούτου αναζητούνται ήδη αγοραστές, ενώ τα χρήματα που θα λάβει το υπουργείο θα τα αξιοποιήσει στα υπόλοιπα προγράμματα. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται συζητήσεις με την Πολεμική Αεροπορία της Κροατίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. 

Η αμυντική συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία

Όσον αφορά στην αμυντική συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ σχολίασε ότι σκοπός της είναι η εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και παρατήρησε ότι θα λειτουργήσει επ ωφελεία και των δύο χωρών σε νατοϊκό επίπεδο καθώς με την προσαρμογή της γείτονος χώρας στα συμμαχικά πρότυπα θα δοθεί η δυνατότητα να επανεξεταστούν παράμετροι προς περαιτέρω βελτίωση των ακολουθουμένων διαδικασιών.

Η διαδικασία προσαρμογής έχει ξεκινήσει με την άφιξη αντιπροσωπείας στελεχών της Βόρειας Μακεδονίας στην Ελλάδα για μία πρώτη καταγραφή των δεδομένων, ενώ από ελληνικής πλευράς προωθούνται ενέργειες για την ένταξη στρατιωτικών της γειτονικής χώρας σε σχολεία νατοϊκού επιπέδου στην Ελλάδα -αρχής γενομένης από τα σχολεία των ειδικών δυνάμεων- καθώς και στο Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης στο Κιλκίς στο οποίο στην παρούσα φάση εκπαιδεύονται παρατηρητές του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο της υλοποίησης της συμφωνίας θα υπάρχουν εκατέρωθεν επισκέψεις στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, ενώ δεν έχει τεθεί θέμα οπλικών συστημάτων.

Δείτε ακόμη:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης