Προφυλακιστέοι μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης τους, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης, κρίθηκαν σήμερα οι δύο συλληφθέντες για παράνομη οπλοκατοχή και κατηγορούμενοι για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση. Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται η εισαγγελική απόφαση για το σωφρονιστικό ίδρυμα στο οποίο θα μεταφερθούν έως ότου οριστεί η δικάσιμος.

Κατά την είσοδό τους στο δικαστικό μέγαρο, ο 29χρονος υπήκοος Σουηδίας και καταδικασθείς προ δεκαετίας για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, είχε χαμηλωμένο το κεφάλι αποφεύγοντας την οπτική επαφή με τους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους, ενώ ο συγκατηγορούμενός του ο 20χρονος υπήκοος Υεμένης, εισήλθε με φαινομενική ηρεμία και με το κεφάλι ψηλά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των τηλεοπτικών συνεργείων που μετέβησαν στην Αλεξανδρούπολη για την κάλυψη του θέματος ήταν το Γαλλικό Πρακτορείο, το Associated Press, καθώς και σουηδική αποστολή.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, οι δύο κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με εξτρεμιστικές οργανώσεις και τρομοκρατία και δήλωσαν αθώοι. Στην απολογία τους μάλιστα αποκήρυξαν την τρομοκρατία, δηλώνοντας ότι πιστεύουν στο ειρηνικό Ισλάμ.

Όσον αφορά στα δύο μαχαίρια και τον αορτήρα πολεμικού όπλου που έφεραν στις αποσκευές τους υποστήριξαν ότι τα δύο πρώτα τα αγόρασαν (χωρίς απόδειξη), ως σουβενίρ κατά την παραμονή τους στην Αθήνα, ενώ ο αορτήρας είναι μέρος του εξοπλισμού που χρησιμοποιούν για τη διαβίωσή τους στη φύση, μία συνήθη για τους ίδιους δραστηριότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος υποστήριξαν ότι είναι φίλοι και επισκέπτονται την Ελλάδα για τουρισμό. Στην Αθήνα αφίχθησαν αεροπορικώς πριν από περίπου 10 ημέρες . Μέχρι και την Πέμπτη που συνελήφθησαν στο ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης, παρέμεναν στην Αθήνα και κινήθηκαν περιφερειακά της πρωτεύουσας πάντα ως τουρίστες.

Σύμφωνα με την αυτεπαγγέλτως διοριζόμενη συνήγορό τους, δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό αν ζητήθηκε η έκδοσή τους από τις σουηδικές αρχές, διευκρινίστηκε ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση η δίκη θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης