Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

Τον δρόμο για τη φυλακή παίρνει ο Μένιος Φουρθιώτης, μετά την απολογία του ενώπιον του 30ου τακτικού ανακριτή. Λίγο μετά τις 19:15, μετά από διάσκεψη τριών ωρών, ανακριτής και εισαγγελέας εξέφρασαν την άποψη πως ο κατηγορούμενος πρέπει να προφυλακιστεί. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μαζί του προφυλακίστηκαν και οι δύο συγκατηγορούμενοί του που εμπλέκονται και στην απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ στη Νέα Ερυθραία. Ο τέταρτος κατηγορούμενος που  αντιμετωπίζει μόνο κατηγορίες σχετικές με ναρκωτικά, αφέθηκε ελεύθερος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Μένιος Φουρθιώτης θα οδηγηθεί το πρωί της Κυριακής στον Κορυδαλλό, όπου θα παραληφθεί γύρω στις 8:30 – 9:00 από την ΓΑΔΑ, όπου κρατείται μέχρι στιγμής, και θα μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού όπου θα μπει στην ΣΤ’ πτέρυγα. Σημειώνεται ότι πριν από τη μεταφορά του στον Κορυδαλλό θα έχει κάνει μοριακό τεστ κορωνοϊού. 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Οι άλλοι δυο συλληφθέντες για την υπόθεση θα μεταφερθούν στις φυλακές Μαλανδρίνου ο ένας και στις φυλακές Λάρισας ο άλλος.

Αρνείται τις κατηγορίες ο Φουρθιώτης

Ο παρουσιαστής οδηγήθηκε στα δικαστήρια το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, και σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε τις κατηγορίες εναντίον του, όπως επίσης και οι δυο συγκατηγορούμενοί του που φέρονται ως δράστες των επιθέσεων εναντίον της οικείας του παρουσιαστή και εναντίον των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη δικογραφία που έχει σχηματίσει το τμήμα δίωξης εκβιαστών, ο τηλεπαρουσιαστής φέρεται να σκηνοθέτησε το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στο σπίτι του στις 16 Απριλίου και την έκρηξη στις 22 Απριλίου. Ειδικότερα, φέρεται να ανέθεσε την υλοποίηση του σχεδίου στους δύο συγκατηγορούμενούς του, τον 48χρονο Γ.Σ. και τον 42χρονο Γ.Π.

Σκοπός του, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της έρευνας, ήταν να ασκήσει πίεση στις αρχές να του επαναφέρουν την αστυνομική φρουρά που του έχει αφαιρεθεί.

Οι θέσεις των συνεργών του Μένιου Φουρθιώτη

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι κατηγορούμενοι για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των αστυνομικών στη συμπλοκή στη Νέα Ερυθραία, αρνήθηκαν όσα τους καταλογίζονται και υποστήριξαν πως τα στίγματα των κινητών τους τηλεφώνων αποδεικνύουν κατά τους ισχυρισμούς τους ότι δεν βρίσκονταν στο σημείο που έγινε η ανταλλαγή πυροβολισμών.

Τόνισαν μάλιστα πως η μοναδική σχέση τους με τον Μένιο Φουρθιώτη ήταν το γεγονός πως τους είχε προσλάβει ως φρουρούς μετά την απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ να αποσυρθεί η αστυνομική συνοδεία του.

«Στο σημείο της συμπλοκής με τους αστυνομικούς βρέθηκε τσάντα στην οποία υπήρχε το dna μου. Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή ανέφερα στην προανακριτική μου κατάθεση πως η συγκεκριμένη τσάντα ήταν στο κανάλι και πράγματι την έχω κουβαλήσει. Τρανή απόδειξη αυτού ότι βρέθηκε το dna μου στον ιμάντα συγκράτησης αυτής. Όμως, στην τσάντα βρέθηκαν τρεις γενετικοί τύποι (dna) και ο δικός μου σε καμία περίπτωση δεν βρέθηκε εντός της τσάντας. Γεννάται επομένως το ερώτημα: είναι δυνατόν να έχω ανοίξει την τσάντα για να πάρω και να χρησιμοποιήσω ό,τι αυτή μπορεί να περιέχει χωρίς να υπάρχει το dna μου εντός αυτής; Μήπως είναι άλλο το πρόσωπο που τη χρησιμοποίησε εκείνη την ημέρα;».

«Δεν βρίσκομαι στα σημεία των επιθέσεων»

«Η όλη δικογραφία έχει σχηματισθεί και βασίζεται στην άρση τηλεφωνικού απορρήτου. Ωστόσο, όπως ενδελεχώς αναφέρεται στις εκθέσεις των άρσεων τηλεφωνικού απορρήτου, σε κανένα χρονικό σημείο δεν βρίσκομαι στις επιθέσεις. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι στο διαβιβαστικό της αστυνομίας ξέχασαν να κάνουν αναφορά αυτής της λεπτομέρειας».

«Η μηχανή έχει ηλεκτρολογικό πρόβλημα»

«Κατασχέθηκε μηχανή μάρκας Yamaha XT, η οποία και δήθεν φέρεται ότι ήταν στην επίθεση κατά των αστυνομικών. Από το βιντεοληπτικό υλικό που ενυπάρχει στη δικογραφία, η μηχανή που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση φέρει μπροστινό φωτισμό με στρογγυλό φανάρι, σε αντίθεση με τη μηχανή μου η οποία έχει τετράγωνα φώτα. Επίσης, είναι χρώματος μπλε ενώ οι μάρτυρες αστυνομικοί αναφέρουν μαύρη μοτοσυκλέτα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η μηχανή μου έχει καμένη πλεξούδα ηλεκτρικών με αποτέλεσμα να μην ανάβουν τα φώτα και να υπάρχει διαρροή στα ηλεκτρικά.

»Όσοι την κατέσχεσαν ως προϊόν εγκλήματος και την αναγνώρισαν δε ετεροχρονισμένα (!!!) δεν σκέφτηκαν να τσεκάρουν αν η μηχανή δουλεύει. Αν το είχαν κάνει θα είχαν καταλάβει ότι πρώτον δεν έχει φώτα και δεύτερον σβήνει μετά από κάποιο διάστημα λειτουργίας. Επομένως, δεν θα μπορούσε να είναι η μηχανή της επίθεσης κατά των αστυνομικών».

Tα περιστατικά που «καίνε» τον Φουρθιώτη: Τι αναφέρει έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ

Καυγάδες ακόμη και για ασήμαντες αφορμές, σε εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, στο δρόμο με άνδρες της Τροχαίας, «έστηνε» ο  παρουσιαστής Μένιος Φουρθιώτης, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι αστυνομικοί που τον συνόδευαν, να παρεμβαίνουν για να μην συμβούν τα χειρότερα. Αυτό προκύπτει από το ενημερωτικό σημείωμα της ΕΛ.ΑΣ που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, με την ένδειξη «απόρρητο».

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, ο Μένιος Φουρθιώτης διέθετε αστυνομική συνοδεία από πέρσι τον Μάιο, και συγκεκριμένα από τις 25/05/2020. Όπως μάλιστα σημειώνεται στο ενημερωτικό σημείωμα της ελληνικής Αστυνομίας με ημερομηνία 31 Μαρτίου 2021, με βάση τις αναφορές της αστυνομικής συνοδείας του παρουσιαστή, «υπάρχουν περιστατικά που κατά την κρίση τους πλήττουν το κύρος της ελληνικής Αστυνομίας και δεν ανάγονται στην αποστολή τους».

Όπως επίσης επισημαίνεται στο εν λόγω έγγραφο, «σύμφωνα με τον επικεφαλής της συνοδευτικής ασφάλειας αλλά και του συνόλου των διατιθέμενων αστυνομικών, δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι ασφάλειας του εν θέματι προσώπου για την κατ’ εξαίρεση διαδικασία που προβλέπουν οι διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 156 του του Π.Δ. 141/91».

Μεταξύ άλλων, οι αστυνομικοί αναφέρουν:

  • Στις 08/09/2020 διαπληκτισμό του παρουσιαστή με υπάλληλο καταστήματος εστίασης παρουσία του αστυνομικού συνοδού λοιπών παρευρισκόμενων ατόμων.
  • Στις 24/12/2020 ο δημοσιογράφος διαπληκτίστηκε με άλλο άτομο σε ζαχαροπλαστείο, παρουσία του αστυνομικού συνοδού του.
  • Στις 10/01/2021 ζήτησε από αστυνομικό συνοδό να εκτελέσει καθήκοντα φύλαξης στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού ελέγχοντας όσους εισέρχονται και εξέρχονται.
  • Στις 21/01/2021 ζήτησε από τους αστυνομικούς συνοδούς να επέμβουν και να επιπλήξουν μία συνεργάτιδά του στο κανάλι.
  • Στις 23/01/2021 ζήτησε από τον αστυνομικό συνοδό να εκτελέσει καθήκοντα οδηγού του αυτοκινήτου του προφασιζόμενος ότι δεν αισθάνεται καλά.
  • Στις 15/02/2021 μπήκε στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο που του είχε διατεθεί για τη συνοδευτική ασφάλεια προκειμένου να μετακινηθεί παρότι απαγορεύεται. Επιπλέον, επιβίβασε στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο δύο ακόμα άτομα.
  • Κατά τη διάρκεια της διαδρομής απαίτησε την άμεση αποδέσμευση ενός εκ των δύο αστυνομικών και προφασιζόμενος ότι είχε αιτηθεί την επιστροφή του στην οργανική του θέση χωρίς να τον έχει ενημερώσει. Ζήτησε από τον αστυνομικό οδηγό να αποβιβάσει τον συνάδελφό του στον πλησιέστερο σταθμό ΗΣΑΠ και παρότι ο οδηγός προσπάθησε να του αλλάξει γνώμη ήταν ανένδοτος.
  • Στις 23/02/2021 διαπληκτίστηκε με αξιωματικό στην Τροχαία Αττικής.
  • Στις 17/03/2021 ζητάει να επιβιβαστεί σε υπηρεσιακό όχημα επικαλούμενος λόγους υγείας.
  • Στις 24/03/2021 απαιτεί από έναν εκ των τριών συνοδών του να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητό του προκειμένου να μετακινηθεί. Όταν αρνήθηκε του είπε: «Είσαι άσχετος. Να δεις που αύριο θα τρέχεις στο γραφείο του διοικητή σου».
  • Στις 25/03/2021 αρνήθηκε να οδηγήσει το αυτοκίνητό του και ζήτησε επικαλούμενος λόγους υγείας να επιβιβαστεί στο υπηρεσιακό όχημα.

Εν γένει, ο Μ. Φουρθιώτης ζητούσε από τους αστυνομικούς συνοδούς του την επιβίβασή του στο υπηρεσιακό όχημα, επικαλούμενος σοβαρό πρόβλημα υγείας για το οποίο είχε νοσηλευτεί στο παρελθόν. Από την πλευρά του, ο παρουσιαστής είχε υποβάλει δύο αναφορές για τη διάπραξη πειθαρχικών παραπτωμάτων από τους αστυνομικούς συνοδούς του. 

Βαρύ το κατηγορητήριο

Τα αδικήματα που αποδίδονται στον Μένιο Φουρθιώτη με βάση την δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος είναι:

– Σύσταση συμμορίας (πλημμέλημα)

– Ηθική αυτουργία κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση στην διακεκριμένη οπλοκατοχή και οπλοφορία (κακούργημα)

– Ηθική αυτουργία στην έκρηξη και οπλοφορία (κακούργημα)

– Ηθική αυτουργία σε οπλοχρησία (πλημμέλημα)

– Ηθική αυτουργία στην προμήθεια κατοχή εκρηκτικής βόμβας (πλημμέλημα)

– Ηθική αυτουργία σε διακεκριμένη φθορά (πλημμέλημα)

– Απόπειρα εκβίασης (πλημμέλημα)

– Ψευδής καταγγελία (πλημμέλημα)

– Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση αδικήματος σε βαθμό πλημμελήματος (πλημμέλημα)

Στους άλλους τρεις συλληφθέντες η δίωξη, κατά περίσταση, είναι για:

– Σύσταση συμμορίας

– Απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας (αφορά τους πυροβολισμούς κατά των αστυνομικών)

– Διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχής και οπλοφορία από κοινού

– Οπλοχρησία κατ’ εξακολούθηση

– Έκρηξη (κακούργημα)

– Προμήθεια κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας (πλημμέλημα)

– Διακεκριμένη περίπτωση φθοράς (πλημμέλημα)

– Παράνομη οπλοκατοχή

– Παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης