Η επιστροφή και των τελευταίων αδειούχων από τις καλοκαιρινές τους διακοπές θα καθορίσει την εικόνα των κρουσμάτων στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες, επισημαίνουν οι ειδικοί. Εν τω μεταξύ, μόνο την τελευταία εβδομάδα ο ΕΟΔΥ έχει καταγράψει συνολικά 1.621 κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας ενώ μόλις πριν από τέσσερις ημέρες σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 293 μολύνσεις σε ένα 24ωρο.

Η επιστροφή των εκδρομέων από τις διακοπές κορυφώνεται σήμερα Κυριακή, 29 Αυγούστου και όπως έδειξαν έως τώρα οι αριθμοί, η διάδοση του κορωνοϊού στην ενδοχώρα έγινε κυρίως από τους ασυμπτωματικούς και κυρίως τους νέους σε ηλικία, που εν αγνοία τους μετέδιδαν τον ιό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, «Ο ιός συνήθως στους νέους προκαλεί πολύ ήπια συμπτώματα, με συνέπεια να παραμένουν αδιάγνωστοι και οι μεταδόσεις από τους νέους να είναι σχεδόν αδύνατον να ιχνηλατηθούν. Γι’ αυτό το λόγο, επιστρέφοντας από τις διακοπές, θα πρέπει να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας ως σιωπηλούς φορείς και να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε για χρονικό διάστημα 7 με 10 ημέρες, τις κοινωνικές επαφές και να χρησιμοποιούμε μάσκα στις κοντινές επαφές».

Κορωνοϊός: Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα την τελευταία εβδομάδα

    29 Αυγούστου: 177 κρούσματα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

    28 Αυγούστου: 270 κρούσματα

    27 Αυγούστου: 259 κρούσματα

    26 Αυγούστου: 293 κρούσματα

    25 Αυγούστου: 168 κρούσματα

    24 Αυγούστου: 170 κρούσματα

    23 Αυγούστου: 284 κρούσματα

Σύψας: Δεν αποκλείεται τα σχολεία να ξανακλείσουν τον Δεκέμβριο

Το ενδεχόμενο να χρειαστεί να κλείσουν ξανά τα σχολεία τον χειμώνα έθεσε για πρώτη φορά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

Ο ίδιος τάσσεται υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι υπάρχει το ενδεχόμενο της παράτασης για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και πιθανότατα τα σχολεία να ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Σύψα, τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν άμεσα, έτσι ώστε οι  μαθητές να κερδίσουν χρόνο σε περίπτωση που τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο χρειαστεί να ξανακλείσουν, εάν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα. Αναφορικά με τη διχογνωμία μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με το αν πρέπει να «σπάσουν» τα τμήματα ώστε να είναι λιγότεροι μαθητές, υπογράμμισε ότι «εάν η πολιτεία έχει την δυνατότητα να κάνει μικρότερα τμήματα, ας το κάνει. Αν δεν γίνεται, τότε ας πάνε  στο σχολείο 25 μαθητές ανά τάξη, αλλά όλοι τους να φοράνε μάσκες».

Ο κ. Σύψας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ τόνισε ακόμη ότι, η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη, καθώς επιστρέφουν και οι τελευταίοι αδειούχοι οι οποίοι, θα καθορίσουν και τον νέο αριθμό κρουσμάτων. Επίσης, θα έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα από τα αποτελέσματα της επίδρασης του Δεκαπενταύγουστου, οπότε και καταγράφηκε το μεγαλύτερο κύμα αδειούχων του καλοκαιριού.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν όσοι επιστρέφουν από διακοπές, τόνισε ότι ο αυτοπεριορισμός είναι το καλύτερο μέτρο ακόμα και από το τεστ και συνέστησε προσοχή ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση στο φθινόπωρο.

Τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 25 εκατομμύρια παγκοσμίως

Περισσότερα από 25 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού έχουν καταγραφεί επισήμως σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά να εντοπίζονται στην αμερικανική ήπειρο, σύμφωνα με τον απολογισμό των πρακτορείων AFP και Reuters. Συνολικά τουλάχιστον 25.029.250 κρούσματα του covid-19 έχουν εντοπιστεί επισήμως σε όλο τον κόσμο και 842.915 θάνατοι.

Σχεδόν 4 στα 10 κρούσματα έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, τις δύο χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο: 5.960.652 κρούσματα και 182.760 θάνατοι στις ΗΠΑ και 3.846.153 κρούσματα και 120.262 θάνατοι στη Βραζιλία.

Ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας μοιάζει να σταθεροποιείται παγκοσμίως, με ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα να καταγράφεται κάθε τέσσερις ημέρες από τα μέσα Ιουλίου.

Χρειάστηκαν 94 ημέρες από την ανακοίνωση της Κίνας όπου παρουσιάστηκε το πρώτο επίσημο κρούσμα covid-19 για να φτάσουν οι μολύνσεις το ένα εκατομμύριο σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη συνέχεια, σε 149 ημέρες ξεπεράστηκε το όριο των 12,5 εκατομμυρίων.

Η Ασία, που επλήγη πρώτη από την πανδημία, είναι και πάλι η ήπειρος με τα περισσότερα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Έχει καταγράψει συνολικά 570.819, εκ των οποίων τα περισσότερα εντοπίζονται στην Ινδία.

Ακολουθούν η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική, με 55.238 νέες μολύνσεις τις τελευταίες επτά ημέρες, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ (296.503), η Ευρώπη (221.670), η Μέση Ανατολή (80.966), η Αφρική (59.688) και η Ωκεανία (1.670). Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική 7.222.153 κρούσματα, ενώ ακολουθούν ΗΠΑ και Καναδάς με 6.088.321, η Ασία (5.060.936), η Ευρώπη (3.911.286) και η Μέση Ανατολή (1.479.598).

Εξάλλου σήμερα η Ινδία ανακοίνωσε ότι κατέγραψε 78.761 νέες μολύνσεις από covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, νέο αρνητικό, παγκόσμιο ρεκόρ. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί στις 17 Ιουλίου στις ΗΠΑ, με 77.638 νέα κρούσματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης