Περίπου μία στις 100.000 είναι οι πιθανότητες για θρόμβωση σε όσους κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca, τόνισε σήμερα ο Σωτήρης Τσιόδρας στην ομιλία του σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών. Ο κ. Τσιόδρας είπε επίσης ότι τα μέτρα περιορισμού θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των πολιτών.

Ο καθηγητής τόνισε ότι οι πιθανότητες να παρουσιαστεί θρόμβωση σε κάποιον που νοσεί σοβαρά από κορωνοϊό, ανέρχονται στο 69%, με βάση δεδομένα από επτά μελέτες. «Στο χειρότερο σενάριο», όπως είπε, η πιθανότητα με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι 1 στις 100.000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσιόδρας, πάντως, ξεκαθάρισε ότι πρέπει οι πολίτες να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της Χιλής, όπου, παρά τον εμβολιασμό του 30% του πληθυσμού, η εξάπλωση του κορωνοϊού είναι ραγδαία. «Όλα αυτά  πρέπει να συνεχίζονται, μαζί με τον εμβολιασμό μέχρι να πετύχουμε την ελευθερία μας. Ο κόσμος δεν θα επηρεαστεί σοβαρώς από αυτή την επιδημία. Τα καλά νέα της ανοσίας υπάρχουν και νομίζω ότι είναι μακράς διαρκείας. Τα ακόμη καλύτερα νέα είναι ότι τα εμβόλια δουλεύουν και δουλεύουν στο πραγματικό επίπεδο της ζωής μας. Μειώνουν σοβαρά τις νοσηλείες και τους θανάτους. Θα συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα, όμως, μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού. Η επιστροφή στην κανονικότητα, ό,τι και αν σημαίνει αυτό, και όχι η εξαφάνιση της επιδημίας όπως θέλουν να ελπίζουν κάποιοι, θα γίνει με τον έλεγχο της επιδημίας. Με οδηγό την επιδημιολογική επιτήρηση. Με βελτιστοποίηση των μέτρων, στο χαμηλότερο δυνατόν επίπεδο, που επιτρέπει έναν σταθερά χαμηλό αριθμό λοιμώξεων. Έτσι θα εξισορροπούνται οι αρνητικές συνέπειες στη δημόσια υγεία και θα μειώνεται το κοινωνικό κόστος» σημείωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης