Φωτογραφίες – Βίντεο: Γιώργος Δαγαλάκης

Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξόδιος ακολουθία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου είναι σε εξέλιξη, ενώ συμμετέχουν και οι συνοδικοί αρχιερείς-μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Νωρίτερα, είχαν φθάσει οι νυν και πρώην βασιλείς, μεταξύ των οποίων η βασιλομήτωρ της Ισπανίας και αδερφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Σοφία, με τον σύζυγό της, τέως βασιλιά, Χουάν Κάρλος, όπως και η άλλη αδελφή του εκλιπόντος, Ειρήνη. Τους εν ενεργεία βασιλείς υποδέχθηκε στην είσοδο του Ναού ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά, Παύλος. Τελευταία, βάσει του πρωτοκόλλου, προσήλθε η σύζυγος του τέως βασιλιά, Άννα – Μαρία.

Την κυβέρνηση εκπροσωπούν ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Παρών επίσης, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί από το πρωί της Δευτέρας στο παρεκκλήσι όπου η πρόσβαση ήταν ελεύθερη από τις 6 το πρωί έως τις 11 για όποιον επιθυμούσε να αποτίσει φόρο τιμής. Η ουρά άρχισε να σχηματίζεται όμως από τις 05:00 το πρωί, ενώ πούλμαν έφτασαν στην Αθήνα από όλη την Ελλάδα.

Από τον κόμβο της Βαρυμπόμπης στην Εθνική Οδό έως και την είσοδο των κτημάτων του Τατοΐου τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια.

Δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται διάσπαρτες σε πολλά σημεία της διαδρομής ενώ απαγορεύεται η είσοδος στο Τατόι σε όσους δεν έχουν πρόσκληση.

 

Παρευρισκόμενοι είχαν στα χέρια τους ανθοδέσμες και φωτογραφίες του Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας

Ο κόσμος παρακολούθησε με τάξη και ηρεμία, ενώ χειροκροτήματα ακούστηκαν όταν εμφανίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο βουλευτής ΝΔ και πρώην υπουργός, Γιωργος Κουμουτσάκος και ο ανεξάρτητος βουλευτής και επικεφαλής του κόμματος «Πατρίδα», Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Παύλος Γλύξμπουργκ

Παύλος Γλύξμπουργκ

Φίλιππος Γλύξμπουργκ

Φίλιππος Γλύξμπουργκ

Φίλιππος, Παύλος και Νικόλαος 

Ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ Αλεξάντερ και η σύζυγός του βασίλισσα Μαξίμα

Ο βασιλιάς Φίλιππος και η βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου

Δούκισσα Μαρία Βλαδιμήροβνα της Ρωσίας και ο τέως βασιλιάς Συμεών Β’ της Βουλγαρίας

O βασιλιά Φελίπε και η βασίλισσα Λετίθια

Ο Χάακον της Νορβηγίας με τη σύζυγό του, Μέτε-Μάριτ

Η πριγκίπισσα Άννα, εκπρόσωπος του βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας

Ο βασιλιάς Κάρολος Γουστάβος και η βασίλισσα Σίλβια της Σουηδίας

Δεξιά ο Ερρίκος, μέγας δούκας του Λουξεμβούργου

Τα εγγόνια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Τα εγγόνια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Πρίγκιπας Φρειδερίκος της Δανίας

Μαργαρίτα Β' της Δανίας

Η σύζυγος του Παύλου Γλύξμπουργκ, Μαρί Σαντάλ και η σύζυγος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Άννα Μαρία

 

 

Τα πολιτικά πρόσωπα που απέτισαν φόρο τιμής

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου

Γιώργος Κουμουτσάκος

Αντώνης Σαμαράς συνοδεία της συζύγου του

Κωνσταντίνος Μπογδάνος

Νίκος Νικολόπουλος

Δημήτρης Καμμένος

Γιώργος Καλατζής

Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Μιλτιάδης Χρυσομάλλης, Γεωργία Σαμαρά και Περικλής Μαντάς

Το παρών έδωσε και ο γνωστός κοσμηματοπώλης, Κώστας Καίσαρης

 

Ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος, αναμένεται να εκφωνήσει τον επικήδειο, ενώ το φέρετρό του θα κουβαλήσουν ο Παύλος, ο Νικόλαος (δεύτερος γιος του) και οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του Παύλου. 

Η τελετή αποχαιρετισμού θα ολοκληρωθεί στις 13:00 και εν συνεχεία θα ξεκινήσει η αυτοκινητοπομπή προς το Τατόι, όπου ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία, δίπλα στους τάφους των προγόνων του. Κατά τη διάρκεια της αυτοκινητοπομπής, μοτοσικλετιστές και περιπολικά της Αστυνομίας θα κάνουν συνεχώς έλεγχο της διέλευσης, ενώ ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα ακολουθεί την πομπή και θα δίνει εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Θα ακολουθήσει η ταφή του στα πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοΐου. Συγκεκριμένα, στο κοιμητήριο του ναού της Αναστάσεως θα τελεστεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει ο ενταφιασμός δίπλα στους τάφους των προγόνων του, όπως επιθυμούσε ο ίδιος. 

Ακολούθως, όπως έχει γίνει γνωστό, η οικογένεια θα παραθέσει γεύμα για τους υψηλούς προσκεκλημένους της στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», ως είθισται στην Ελλάδα, με ψαρικά. 

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Από τις 6:00 το πρωί έως και τις 14:00 έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το μήκος της οδού Μητροπόλεως, και σε τμήμα των οδών Αιόλου και Ερμού.

Επιπλέον, εξεδόθη ΝΟΤΑΜ, σύμφωνα με την οποία απαγορεύθηκαν οι πτήσεις drones από τις 04:00 έως τις 17.00 στον εναέριο χώρο του κέντρου της Αθήνας, της Τανάγρας, του Τατοΐου και στην περιοχή της Δεκέλειας.

Παράλληλα, drones και ελικόπτερα της Αστυνομίας θα δίνουν εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ενώ αστυνομικές δυνάμεις θα έχουν παρουσία σε καίρια σημεία, με επίκεντρο τη Μητρόπολη Αθηνών και το Τατόι. Εξάλλου, οι αστυνομικές δυνάμεις που θα βρίσκονται έξω από το κτήμα Τατοΐου θα επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε όσους έχουν ονομαστική πρόσκληση.

Τι δήλωσαν στη «Ζούγκλα» πολίτες που βρίσκονταν έξω από το παρεκκλήσι:

 

 

Ατελείωτη η ουρά για το λαϊκό προσκύνημα

Παρευρισκόμενους ήταν τυλιγμένοι με ελληνικές σημαίες με το στέμμα

Kάποιοι από τους παριστάμενους πέταξαν και τρικάκια, τα οποία έγραφαν «αθάνατος βασιλεύς Κωνσταντίνος»

Δείτε τα πλάνα που εξασφάλισε η κάμερα της «Ζούγκλας» από το λαϊκό προσκύνημα:

 

 

 

 

Εικόνες από τη μεταφορά της σορού του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στη Μητρόπολη:

Το φέρετρο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ήταν τυλιγμένο με την ελληνική σημαία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης