Σε τροχιά ανόδου ο υδράργυρος

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020, 15:08
Σε τροχιά ανόδου ο υδράργυρος

Σε τροχιά ανόδου βρίσκεται ο υδράργυρος αυτή την εβδομάδα στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, οι πολύ θερμές αέριες μάζες από τη δυτική Μεσόγειο κινούνται προς την Κεντρική Ευρώπη και προς το τέλος της εβδομάδας θα επηρεάσουν και τη χώρα μας, με τη θερμοκρασία να ξεπερνάει τοπικά τους 40°C. Αντίθετα στη Βορειοδυτική Ευρώπη, ψυχρές αέριες μάζες κινούνται γρήγορα ανατολικά και θα οδηγήσουν σε έντονα καιρικά φαινόμενα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Όπως δείχνουν τα προγνωστικά στοιχεία, οι θερμές αυτές αέριες μάζες αναμένεται να επηρεάσουν τον καιρό της χώρας μας, τουλάχιστον έως και το Σάββατο 1 Αυγούστου.

Η κορύφωση του κύματος ζέστης εκτιμάται το τριήμερο Πέμπτη 30/07-Σάββατο 01/08, οπότε συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν σε αρκετές περιοχές της χώρας, με τον υδράργυρο να ξεπερνά κατά τόπους τους 40 βαθμούς.   

Οι θερμοκρασίες στο κέντρο της Αθήνας την Παρασκευή και το Σάββατο:

Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζονται οι αέριες μάζες σε ύψος περίπου 1.500 μέτρων από σήμερα Τρίτη 28/07 έως και το Σάββατο 01/08 και συγκεκριμένα η απόκλιση των θερμοκρασιών τους από τις κανονικές για την εποχή τιμές τους. Με πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις χρωματίζονται οι θερμές αέριες μάζες. Επισημαίνεται ότι οι θερμοκρασίες των αέριων μαζών που τη Δευτέρα 27/07 κυμαίνονταν σχεδόν στα κανονικά για την εποχή επίπεδα θα βρεθούν 2 με 3 βαθμούς πάνω από αυτά σήμερα Τρίτη 28/07 και 6 με 7 βαθμούς πάνω από αυτά το Σάββατο 01/08.

Στη χώρα μας για σήμερα Τρίτη 28 αναμένουμε μικρή άνοδο της θερμοκρασίας και θα επικρατήσει αίθριος καιρός με λίγες μόνο νεφώσεις το απόγευμα στα βορειοανατολικά.

Προγνωστικός χάρτης θερμοκρασίας στην Ευρώπη σε υψόμετρο περίπου 1500μ (στάθμη όπου μελετούμε την κίνηση των αερίων μαζών) την Τρίτη 28 Ιουλίου 2020. Το κόκκινο και το μπλε βέλος δείχνουν την πορεία των θερμών και ψυχρών αερίων μαζών αντίστοιχα.

Παράλληλα το μελτέμι στο Αιγαίο θα συνεχίσει να πνέει ισχυρό τις απογευματινές ώρες φτάνοντας τοπικά τα 7 μποφόρ στις Ανατολικές Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει την αιτία της διατήρησης του μελτεμιού, καθώς συνδυάζονται οι υψηλές πιέσεις στα Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μικρά Ασία. 

Προγνωστικός χάρτης ατμοσφαιρικής πίεσης στη μέση στάθμη της θάλασσας (hPa) (μαύρες καμπύλες) και ταχύτητας/διεύθυνσης του ανέμου σε ύψος 10μ (m/s) (λευκά βέλη). Με το γράμμα "Η" διακρίνονται οι περιοχές με τα μέγιστα ατμοσφαιρικής πίεσης και με το γράμμα "L" το κέντρο χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης.

Στη Λάρισα την Παρασκευή ο υδράργυρος θα φτάσει τους 42 βαθμούς Κελσίου:

Στην Πάτρα την Πέμπτη ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 39 βαθμούς Κελσίου:

Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για τις επόμενες ημέρες:

Την Τετάρτη 29 Ιουλίου σε όλη τη χώρα αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με παροδικές νεφώσεις τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 4 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 18 έως 37 βαθμούς, στα δυτικά από 18 έως 36 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 23 έως 38 βαθμούς και στα νησιά από 18 έως 35 βαθμούς.

Την Πέμπτη 30 Ιουλίου σε όλη τη χώρα αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με παροδικές νεφώσεις τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 4 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες στην Πέμπτη

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 19 έως 38 βαθμούς, στα δυτικά από 20 έως 37 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 25 έως 39 βαθμούς και στα νησιά από 19 έως 36 βαθμούς.

Την Παρασκευή 31 Ιουλίου σε όλη τη χώρα αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με παροδικές νεφώσεις τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ορεινά. 

Οι θερμοκρασίες την Παρασκευή Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 4 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 19 έως 39 βαθμούς, στα δυτικά από 20 έως 38 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 26 έως 40 βαθμούς και στα νησιά από 19 έως 36 βαθμούς.

Το Σάββατο 1 Αυγούστου σε όλη τη χώρα αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με παροδικές νεφώσεις τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ορεινά. 

Οι θερμοκρασίες το Σάββατο Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 4 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 19 έως 39 βαθμούς, στα δυτικά από 20 έως 38 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 26 έως 40 βαθμούς και στα νησιά από 19 έως 36 βαθμούς.

Πηγές: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, xalazi, weather, hellenicweather

Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020, 15:11