Αποστολή: Νίκος Χριστοφάκης

Επί ποδός συνεχίζουν να βρίσκονται οι κάτοικοι της Μυτιλήνης και της Χίου αντιδρώντας στο σχέδιο της κυβέρνησης, που προβλέπει τη δημιουργία κλειστών προσφυγικών δομών σε επιταγμένες περιοχές των νησιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μεταδίδει ο ιστότοπος stonisi.gr, από τις 06:30 το πρωί πραγματοποιούνται οδομαχίες στην Καράβα, στην είσοδο του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση στου Καβακλή.

Εκατοντάδες αστυνομικοί επιτέθηκαν ρίχνοντας μεγάλες ποσότητες χημικών στους συγκεντρωμένους πολίτες.

Στον κεντρικό δρόμο έχουν στηθεί οδοφράγματα με αυτοκίνητα του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Όπως έγινε γνωστό λίγο μετά τις 08:30 το πρωί, εκατοντάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Καλλονής με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο έχουν παραταχθεί στη θέση Διαβολόρεμα, όπου είναι η δεύτερη είσοδος του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση στο Καβακλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούν να φτάσουν στο Καβακλή για να μεταφέρουν εκεί μηχανήματα ώστε να πραγματοποιήσουν εργασίες στην επιταγμένη έκταση. 

Σύμφωνα με τον ιστότοπο stonisi.gr, οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιχείρησαν όχι μία, αλλά δύο φορές να διασπάσουν το πλήθος. Από την επίθεση των ΜΑΤ έπιασαν μάλιστα και μικρές εστίες φωτιάς μέσα στο δάσος.

Οι κάτοικοι της Λέσβου που βρίσκονταν στο σημείο, μαζί τους και ο βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, κλαίγοντας κυριολεκτικά από τα χημικά, δεν μπορούσαν να πιστέψουν τη βιαιότητα της επίθεσης.

Παράλληλα, σε συνέχεια των όσων συνέβησαν τα χαράματα στη Μυτιλήνη και των όσων συμβαίνουν ακόμη στην Καράβα και στο Διαβολόρεμα, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο κήρυξε για σήμερα γενική απεργία, ενώ οργανώνει για τις 10:00 το πρωί συγκέντρωση στην Πλατεία Σαπφούς.

Στην ανακοίνωση το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο αναφέρει:

«Χτυπάν το Μανταμάδο. Τα ΜΑΤ που έστειλε η κυβέρνηση για να υποτάξει το νησί μας, από τις πρωινές ώρες σήμερα χτυπάν τους Μανταμαδιώτες με χημικά, με αύρες νερού, με βόμβες κρότου λάμψης. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, το λαό της Λέσβου, τους φορείς και τα σωματεία του νησιού μας να σταθούμε εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης να μετατρέψει το νησί μας σε φυλακή ψυχών».

Το zougla.gr βρίσκεται στο νησί και μεταδίδει λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις

 

 

 

Από χθες, τόσο στη Μυτιλήνη όσο και στη Χίο, επικρατεί «πολεμικό» κλίμα, με εκατοντάδες κατοίκους να βρίσκονται στα λιμάνια των νησιών τους, οχήματα του δήμου να έχουν αποκλείσει το οδικό δίκτυο και την ίδια ώρα να επιστρατεύονται τουλάχιστον 10 διμοιρίες των ΜΑΤ, μαζί με υδροβόλα οχήματα, προκειμένου να επιβάλουν την κατασκευή των κλειστών κέντρων κράτησης μεταναστών.

Τις πρώτες πρωινές ώρες ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια και έγινε ευρεία χρήση χημικών από τα ΜΑΤ στους δρόμους γύρω από το λιμάνι της Μυτιλήνης. Σε σχετική ανακοίνωσή της, η αστυνομία αναφέρει: Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα αποβιβάστηκαν στα λιμάνια της Μυτιλήνης και των Μεστών Χίου μηχανήματα έργων για την έναρξη εργασιών κατασκευής των νέων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων κράτησης. Αστυνομικές δυνάμεις συνοδεύουν τα μηχανήματα και το προσωπικό, προκειμένου να ξεκινήσουν απρόσκοπτα οι εργασίες.

Δείτε τα βίντεο:

Τα επεισόδια επεκτάθηκαν σε πολλούς δρόμους, ενώ κάτοικοι έβαλαν φωτιά σε κάδους.

 

Λίγο μετά τις 02:30 τα ξημερώματα έδεσε στο λιμάνι το πλοίο που μεταφέρει «ενισχύσεις» στις δυνάμεις των ΜΑΤ. Στις 03:00 κι αφού αποβιβάστηκαν διμοιρίες, το πλοίο αναχώρησε.

Μετά την αποβίβαση των ΜΑΤ, ξεκίνησε νέος κύκλος έντασης, με τους αστυνομικούς να απωθούν τους κατοίκους κάνοντας χρήση χημικών.

Επεισόδια και χημικά και στη Χίο – Λιποθύμησε ο δήμαρχος

Παρόμοια εικόνα και σκηνικό έντασης είχαμε και στη Χίο. Οι αστυνομικοί απέκλεισαν τον δρόμο προς τα Μεστά και δεν επέτρεπαν στους πολίτες να κινηθούν από την πόλη της Χίου και το Βροντάδο προς το λιμάνι των Μεστών.

Οι πολίτες επιχείρησαν να συγκεντρωθούν στο λιμάνι για να εμποδίσουν την άφιξη πλοίου που μεταφέρει αστυνομικές δυνάμεις στο νησί.

Λίγο πριν τη 01:00 τα ξημερώματα της Τρίτης, σημειώθηκαν επεισόδια εντός του λιμένα Μεστών όταν δυνάμεις των ΜΑΤ προχώρησαν στη ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης προς το συγκεντρωμένο πλήθος. 

Δείτε το βίντεο:

Μάλιστα μετά την επίθεση των ΜΑΤ και τη χρήση δακρυγόνων στο λιμάνι των Μεστών έχασε τις αισθήσεις του και μεταφέρεται επειγόντως στο Νοσοκομείο Χίου ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης.

 

Πολυάριθμες διμοιρίες αποβιβάστηκαν και στη Χίο:

Ολονύχτια ένταση στη Μυτιλήνη

Στις 23:20 το βράδυ της Δευτέρας, δυνάμεις των ΜΑΤ κατέλαβαν τις εισόδους του λιμανιού της Μυτιλήνης, όπου μέχρι πρότινος βρίσκονταν τα απορριμματοφόρα του δήμου, ενώ έγινε και η απόβαση των 10 διμοιριών από την Αθήνα με το πλοίο «Πήγασος». 

Στο λιμάνι ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας απέκλεισαν τις τρεις εισόδους του.

Εξωτερικά των εισόδων, εκατοντάδες πολίτες απέκλεισαν, από τη μεριά του δρόμου, την είσοδο του λιμανιού, ενώ απορριμματοφόρα και φορτηγά του δήμου έκλεισαν κάθε πιθανή δίοδο από και προς το λιμάνι.

Δείτε το βίντεο από το lesvosnews.gr:

 

 

 

Σκοπός των πολιτών είναι να αποτρέψουν την είσοδο στην πόλη των αστυνομικών δυνάμεων οι οποίες έρχονται στο νησί με το πλοίο «Πήγασος» προκειμένου να διευκολύνουν τις οικοδομικές εργασίες στην επιταγμένη περιοχή της Καράβας-Καβακλή Μανταμάδου.

Φορτηγά αυτοκίνητα και απορριμματοφόρα του Δήμου Δυτικής Λέσβου έχουν αποκλείσει το σύνολο των οδικών αξόνων που οδηγούν στην περιοχή Καράβας-Καβακλή.

Επίσης πάνω από 1500 κάτοικοι βρίσκονται από νωρίς το βράδυ της Δευτέρας στην επιταγμένη από την κυβέρνηση Καράβα δίνοντας δυναμικό παρών στο κάλεσμα-συναγερμό της καμπάνας, από Μανταμάδο, Κάπη και Κλειώ, ενώ καλείται και άλλος κόσμος να κατέβει για να αποκρούσουν τις διμοιρίες ΜΑΤ που επιφύλαξε ο σχεδιασμός της κυβέρνησης.

«Ούτε στην Καράβα, ούτε πουθενά» νέα δομή λένε οι κάτοικοι και συνεχή ενημέρωση δίνει η σχετική ομάδα στο Facebook. 

Πηγές: lesvosnews.gr, stonisi.gr, lesvospost.gr, alithia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης